Известно е, че чистотата и комфортът в помещението за ежедневните хигиенни процедури са също толкова важни, колкото във всяка друга стая в къщата. Но как да се поддържа постоянна чистота, ако спешно се налага ремонт. Тук ще говорим за някои материали, които е по-добре да изберете, за да ремонтирате банята. Важен етап е да определите размера на

помещението и да изберете дизайн. Дори ако имате отделна баня, тоалетната и банята са отделни помещения, те все още съставляват едно цяло, така че дизайнът на тези стаи обикновено е един и същ, но можете да ги направите в различни цветове.
Всичко за материалите
За декорация на стени можете да използвате прости или мозаечни плочки, декоративна мазилка, както и течен тапет или стъкло. Или направете облицовка на стените или просто боядисвайте. На тавана използваме PVC панели или боя, гипсокартон или окачени тавани.
Подовете са с плочки. Едно от важните предимства на такъв под в банята е неговата здравина и устойчивост на всякакви механични натоварвания. Той е екологично чист материал, има добра износоустойчивост и може да издържи всякаква влажност. Недостатъкът на керемидения под е, че е студен. Но е лесно да го покриете с пухкав килим или специална постелка за баня.
Такъв под изглежда много красив и оригинален. Повърхността е абсолютно водоустойчива, без фуги. Оказва се гладък и равномерен под. Висока здравина на материала и дълъг експлоатационен живот. Лесен за почистване и устойчив на всякакви химикали. Но има и редица недостатъци - това покритие е трудно и скъпо да се премахне, ако искате да направите друг под.
На следващо място - изборът на водопроводни уреди в банята. Въз основа на размера на помещението можете да поставите вана или душ кабина, да инсталирате компактна тоалетна и биде. Ето огромен избор за ремонт и вашето въображение. Ваната може да бъде: акрил, чугун, както и:
ъглова вана
вградена вана
Освен това има много други опции. Ваните от чугун имат двуслойно емайлово покритие и са доста издръжливи в експлоатация. При избора на акрилна вана е важно да се обърне внимание на цената. Тъй като такава вана може да бъде направена от 100% полиметилметакрилат или акрилонитрил бутадиен стирен + полиметил метакрилат. Оттук и разликата в цената. Но това може да бъде старата ви вана, възстановена по време на ремонта с ново акрилно покритие.
При избора на тоалетна трябва да се вземат предвид и няколко фактора.
Компактна тоалетна в банята. Най-евтиният и широко търсен материал е фино пореста бяла керамика, покрита с бял или оцветен емайл. Голям недостатък е бързата абразия на емайла, която позволява на влагата да проникне в керамичната структура. В резултат на това се губи здравина и се намалява експлоатационният живот на продукта. Компактна тоалетна чиния от порцелан. Дълъг живот, но много висока цена. Най-удобният и често срещан вариант, който най-често се използва в къща или апартамент, е подова тоалетна . Има два вида:
Тоалетна чиния
Моноблок
Това е евтина класическа версия на модели, които са идеални в банята към всеки дизайн на къща или апартамент. Можете също да вземете висяща или прикрепена тоалетна.
Важна роля играе осветлението на помещението. Следователно, тук също трябва да обърнете внимание на красиво осветление, монтирано в окачен таван. Можете да използвате енергоспестяващи, LED или халогенни крушки. Комбинация от няколко цвята изглежда много оригинална. Друг важен аксесоар за баня е умивалник с ботуш или шкаф и огледало или комплект огледало с шкаф. Всичко зависи от размера на помещението.
Разбира се, ремонтът не е лесен, но е необходим. Тук говорихме само за някои опции, които ще ви помогнат да изберете правилно и бързо правилните материали за вашия дизайн. Независимо дали става въпрос за къща или апартамент, дали ще се справите сами или поканете специалист, който да направи ремонт до ключ, днес има голям избор от всякакви материали и дизайни, за да направите дома си уютен и комфортен.