С правилното оформление и вниманието към детайлите дори малката баня може да бъде стилна, функционална и удобна за използване. Необходимо е да вземете предвид не само размера на ВиК инсталацията, а и нейното местоположение, но и организацията на местата за съхранение, вида и палитрата на облицовките, общата концепция.


Идеи за малка баня
Системите за съхранение ще поддържат ред. В магазините винаги можете да намерите ъглови шкафове или тесни вертикални стелажи, които са инсталирани на тези места, където нищо друго не пасва.
Простотата е най-доброто решение. Ремонт на бани в стила на минимализма ви позволява да намерите собствено място за всяко нещо, като същевременно оставяте с лекота и свободно пространство. Това важи и за декорацията - без обемни щампи или всички цветове на дъгата.
Само светлите цветове трябва да преобладават. Тъмните щрихи могат да се използват за акценти или малки детайли, но е по-добре да се направи без тях. Леките повърхности визуално увеличават пространството.
Можете да инсталирате шкаф под мивката. Той ще маскира комуникациите и може да се използва за съхраняване на тоалетни принадлежности.
Огледало със скрити рафтове опростява съхранението. В него можете да поставите четки за зъби и пасти, бръснач, кремове, лекарства и др. Освен това допълва интериора на малката баня. Ако това не се получи, можете да поставите купата на мивката на плота, за да оформите полезно място.
Когато избирате плочка, по-добре е да обърнете внимание на модулите със среден размер. Мозайка може да се използва за душ кабина, но не повече. Твърде малката облицовка ще създаде неудобно пространство.
Закачалката за хавлии трябва да бъде поставена на стена, която не може да се използва за други цели.
Отделно, заслужава да се спомене наличието на душа. Душ кабината е много по-практична и ще спести 30% от пространството в банята. Изглежда модерно, компактно и изпълнява всички необходими функции. Затова си струва да помислите дали изобщо е необходима Душ кабината.
Изборът на оборудване и водопровод
В допълнение към въпроса за банята, има и съмнения за тоалетната и мивката. Ако помещението е много малко, можете да закупите нестандартно решение. Предлагат се и компактни ъглови модели умивалници. Що се отнася до тоалетната, по-изгодно е да я инсталирате така че да не заема голяма част от пода в помещението.
В банята може да се инсталира бойлер, пералня и сушилня. Препоръчва се бойлерът да бъде монтиран в ъгъл над тоалетната или да е хоризонтален и да не пречи на другите мебели в помещението. Перална машина в комбинация със сушилня ще реши проблема с изискванията за пространство.