Собствениците на ресторанти има за какво да помислят когато става дума за развитието на техния бизнес. Често пъти, когато сградата е наета или е закупена, много собственици започват да я обзавеждат неправилно. Вярно е, че качеството на предлаганата храна е най-важното нещо, но това не е така за нови ресторанти, в които храната все още не е тествана. Новите

клиенти ще ви посетят и ако интериора не е атрактивен, няма да има какво да провокира интереса им. Ако перифразираме добре познатата ни поговорка ще се получи „ По интериора ще ви изберат, по кухнята ще ви заобичат”.
И така, за какво трябва да помислите преди да дадете задачата на интериорния дизайнер? От първостепенна важност е това дали ресторанта ще има тематична кухня. Какво означава това? Е, ако имате гръцки ресторант, то хубаво би било да помислите за средиземноморски тип интериор. Ако пък е за домашен тип храна, то хората трябва да се чувстват като у дома си когато похапват готвеното.
Работата с интериорен дизайнер в повечето случаи е с много сполучлив резултат, но не забравяйте, че връзката е двустранна. Вие давате парите и знаете какво искате, а дизайнера е пред вас за да ви помогне да го осъществите. Така например той ще ви даде съвети за подовата настилка, но вие трябва предварително да сте наясно до колко сте готови да платите за нея. По този начин ще се сработите и успехът ви е гарантиран. Това се отнася за почти всеки елемент в интериора, но за някои неща трябва да помислите как да подходите без да плащате безумно много. Истината е, че няма нищо по-лошо от столове и маси, които изглеждат така сякаш сте ги купили в местния мебелен магазин с отстъпка. Дори и така да е, кажете на дизайнера си да вземе мерки докато е рано. С подходящия текстил и малко фантазия той ще ги превърне в уникални мебели, които създават желаното усещане за стил и уют.
Сред повечето неуспешни интериори на ресторанти се наблюдава неправилен избор на подови настилки. Избягвайте плочките за баня, които често ресторантьорите правят грешката да използват. Представяте ли си някой ваш клиент да има същите в дома си. Какво би си казал той?
Най-вероятно вие ще искате дизайнера да подбере интериорен текстил, който е лесен за почистване и бързо съхнещ. Това е добре! Но освен това, той би ви дал идеята за негорим текстил, който ще издържа на пепел от цигари и други повреди. Разбира се, това е много важно защото за какъв интериор говорим, ако покривките ви са целите на дупки.
Ако ресторанта ви се намира в курортен град, не забравяйте да използвате елементи от традициите на вашето място. Това винаги превлича туристите, които за първи път идват във града ви и ако кухнята на ресторанта е добра ще повторят гостуването си. Как става това? Вие най добре познавате културата и историята на вашия град. Подберете снимкови материали за дизайнера си или го насочете, какво да търси ако нямате време. Чрез своя художествен потенциал и опит, дизайнера би превърнал малките детайли, подбрани от града ви, в чудесен финиш за интериора. В зависимост от целевия имидж на ресторанта , характерните особености на населеното място могат да изглеждат актуално, дори и в модерна обстановка.
Дизайнера трябва да ви проектира една перфектна среда за развитие и менажиране на ресторант, без това да ви струва повече, от колкото би трябвало. Но не забравяйте, че когато той свърши възложената му работа, вие и вашия екип трябва да направите заведението известно и с перфектната си кухня и обслужване. Успех!