Аквариумът в интериора на апартамент най-често е декоративен елемент. Правилно избран елемент може да украси всяка стая. Но декорацията на дома не е единствената му функция. В статията ще разгледаме как да изберем аквариум и къде да го позиционираме правилно.


Какво е аквариум
Това е стъклен съд, който може да бъде с различни форми и обеми. Изкуственото езерце обикновено се използва за отглеждане на рибки, развъждане на други речни и морски същества и зелени растения. Красив дизайнерски аквариум може да украси всяка стая. Често се инсталира, за да завърши общия вид на стаята.
Аквариума изпълнява и други функции, с изключение на дизайна:
Ползите са възстановяване на жизнеността, успокояване и отпускане. Наблюдението на затворена екосистема помага да се справите с раздразнителността, намалява ефекта на стреса и нормализира емоционалния фон.
Хоби. Много акваристи отделят няколко дни в седмицата за поддържане на изкуствено езерце. Развъждането на рибки или водни растения може да бъде хоби, което липсва на хората.
Познаване за света. Има хиляди видове риби и други водни същества, чийто живот можете да разберете. Развъждането на водни същества е начин за получаване на нова информация.
Видове и характеристики на аквариумите
Аквариумът в апартамента може да бъде морски и сладководен, в зависимост от това какви риби и растения ще бъдат в него. За да се засели резервоар с морска фауна и флора, са необходими големи обеми. Това се дължи на факта, че рибите растат повече от тези, които живеят в прясна вода.
Освен това има класификация в зависимост от формата на конструкцията. Тя може да бъде:
сферична;
правоъгълна;
цилиндрична;
триъгълна и т.н.
Как да изберем капацитет за различни стаи
Основното правило за избор се отнася до размера на изкуствения резервоар и стаята, в която се планира да бъде инсталиран. В малка стая не можете да поставите голям аквариум. В този случай можете да предоставите миниатюрни опции или елементи с нестандартна форма (например под формата на колона). Необходимо е да се осигури място за оборудването предварително (филтър, охладител и т.н.).
Помислете колко добре даден модел ще се впише в дизайна на стаята. Има различни стилове и дизайн, които може да не са подходящи за всяка стая. Ако има свободно място само в зоната на прозореца, трябва да откажете да инсталирате резервоара в тази стая. Рибите и растенията не трябва да бъдат изложени на пряка слънчева светлина, тъй като това ще им причини сериозни вреди.
В коя стая да поставите аквариума
Най-добре е да поставите аквариума в стаята, където размерът го позволява. Най-често за това се избира хол или спалня. Но може да се предпочитат други места. Изкуствено езерце ще изглежда добре във всяка стая, ако изберете правилната форма и стил. Помислете къде можете да поставите аквариума в апартамента, така че да се вписва в дизайна.