Днес популярна тенденция е преместването извън града, във вилни селища. Съвременните селища от този тип като правило имат развита инфраструктура и животът в тях е не по-малко удобен, отколкото в типичните градски жилищни комплекси. Но в същото време всеки имот има малка територия около къщата, където можете да правите градинарство или да изградите

удобен и красив двор. В селата въздухът е много по-чист от градския. Освен това в селска къща можете лесно да настаните голямо семейство.
Основната задача на желаещите да се преместят извън града е изграждането на удобна и красива къща, която ще отговаря на всички изисквания на бъдещите жители. Тази задача изисква внимателно планиране, по време на което се разработва не само проект за къща, но и се решава от какъв материал ще бъде изградена.
Съвременните строители в това отношение имат богат избор от строителни материали, всеки от които има своите предимства и недостатъци.
Като правило дървото се счита за най-популярния материал за изграждане на селска къща. Основното му предимство е екологичността. И в допълнение дървото има уникалното свойство да създава благоприятен микроклимат в помещенията, като освобождава биоактивни летливи съединения във въздуха. Дървото винаги е свързано с природата и е много подходящо за изграждането на селска къща от тази гледна точка. Освен това дървената къща не може да бъде завършена нито отвътре, нито отвън, тъй като самото дърво изглежда красиво.
Недостатъците на дървесината като строителен материал включват неговата податливост на гниене и насекоми. Но това лесно се коригира чрез правилния подбор на дървесни видове, както и обработката със специални съединения. Що се отнася до разнообразието от полиматериал, най-добре е да използвате залепени греди. Къщите от него служат вярно дълги години.
Друга често срещана версия на материала за дом, заобиколен от природата, е тухла. Привлича със своята екологичност. Много хора оценяват микроклимата в тухлени къщи. В допълнение, тухлените къщи изглеждат много красиви в комбинация със зеленина през лятото и сняг - през зимата. Но процесът на изграждане чрез тухла е изключително отнемащ време и за да се осигури добра топлоизолация е необходимо да се издигнат много дебели стени. В допълнение, интериорът на тухлената къща отнема повече време поради неравномерни стени. Вярно е, че след появата на стенни панели този проблем стана най-малък при изграждането на къща от тухла.
Като алтернатива на тухлата, така че да не се налага да измазвате стени или да купувате стенни панели , днес мнозина използват пенобетон, газобетон или обикновен бетон. Къщите, изработени от тези материали, също са абсолютно екологични. Стените им поради наличието на голям брой пори "дишат", което позволява въздухът в стаята да не застоява, дори със затворени прозорци. По принцип такива къщи са доста популярни и модификациите на бетона като строителен материал заслужават внимание.