Детайли на дизайна и подготовката - на какво да обърнете внимание

За тези, които са решили да извършват основен ремонт в София за първи път, възниква въпросът: „Откъде да започна?“ Винаги се започва със създаването на проект. За мнозина това

ще прозвучи твърде гръмко, защото никога не са изготвяли проекти. Но дизайнът може да бъде лесен, когато знаете основните му компоненти предварително. Първо, проектът трябва да отразява основното. След това към точките се добавят подробности. Всички изброени по-долу стъпки трябва да бъдат отразени на отделен лист хартия, който е най-добре да поставите заедно в обща папка.

 

Когато мислите за проект за интериорна декорация на вила, обърнете внимание на следните фактори:

 • Сезонно или целогодишно живеене. Изборът на вид довършителни работи, необходимостта от допълнителна изолация и изборът на строителни материали зависят от това колко често се използва къщата. За вили с периодична употреба са подходящи довършителни материали, използвани за външна декорация. Ако това е пълноценна жилищна сграда, тогава изберете материали за вътрешна работа.
 • Редовност на ремонтите. За тези, които обичат постоянна среда, е по-добре да изберете материали с дълъг експлоатационен живот. Те са по-скъпи, но ще издържат десетилетия. За тези, които обичат често да променят интериора си, можете да закупите материали с кратък експлоатационен живот. Това са бои или декоративни мазилки на бюджетна цена.
 • Готовност на инженерните комуникации. Когато електричеството все още не е инсталирано, водоснабдяването, канализацията или отоплението все още не са положени, тогава трябва временно да забравите за довършването. Първо, всички инженерни работи са завършени.
 • Довършителна основа. Окабеляването, вентилацията и другите основни системи трябва да бъдат скрити под кутия от гипсокартон или в други предвидени за това устройства (например жлебове за електрически кабели, които са запечатани с гипсова или циментова мазилка). Стените, подът и таванът трябва да бъдат подготвени за довършителни работи - изравнени и всички пукнатини да бъдат ремонтирани.
 • Допълнителна работа. Ако е необходима изолация, първо поставете листове топлоизолация, ролки от пароотблъскващ материал по стените, тавана или пода и след това всичко това може да бъде покрито с гипсокартон или измазано. Има декоративни изолационни плочи (от дунапрен или други материали). Не е необходимо да ги покривате с мазилка.
 • Създаване на скица на стаята. За всяка стая, която трябва да бъде подобрена, трябва да създадете чертеж. Трябва да посочи размерите на помещението, площта на повърхността, която ще се третира, къде и какво ще бъде поставено в стаята в бъдеще.
 • Избор на интериорен стил. Всяка стая може да има свой собствен стил. Но има интересни проекти, при които всички стаи на къща са декорирани в същия стил, само с разлики в цветовете и нюансите. Тези обекти, които имат същия стил на екстериорна и вътрешна декорация, изглеждат особено хармонични. Разлики в нюансите и видовете материали.
 • Подмяна или монтаж на архитектурни елементи. Вратата трябва да се монтира преди довършителните работи, но е по-добре да се постави облицовката им, след като новото покритие на стената изсъхне. Ако трябва да инсталирате нови прозорци с двоен стъклопакет, тогава е по-добре да направите това, преди да започне довършването. Същото важи и за монтаж на водопроводни инсталации и вентилационни отвори.
 • Избор, изчисляване и закупуване на необходимите материали и инструменти. Материалите се избират от каталози на сайтове за онлайн пазаруване. Във всяка такава платформа за търговия със стоки имате възможност да задавате въпроси на консултант онлайн.
 • Подготвителна работа. Преди да нанесете какъвто и да е довършителен материал, повърхността първо се обработва със слой течен грунд. Отстранява прах и образува филм за подобряване на адхезионните свойства (адхезията) на две различни повърхности - основа и финиш. Грундът се използва преди боядисване, лепене на тапети, полагане на плочки или декоративна мазилка. Нанесете завършващия слой час-два след изсъхването на грунда.
 • Довършителни етапи. Всеки нанесен слой трябва да изсъхне според правилата на технологията. Но скоростта на сушене е различна за всеки материал. Така че, когато нанасяте еластомерни бои или текстурирани мазилки, е важно да не чакате, докато изсъхнат напълно. Това е необходимо за образуване на релефен модел. Но в случай на гладки повърхности, всеки слой трябва да изсъхне напълно, преди да нанесете следващия.

Забележка! При първоначалното довършване винаги се оставят специални люкове за наблюдение на данните от водомера и електромера, както и за използване на спирателни кранове.

Правилно избраният и инсталиран ревизионен люк значително ще подобри външния вид и лекотата на използване на комуналните услуги.

 

Изчисляването на обема на изразходваните довършителни материали, както и посочването на местата, които ще трябва да бъдат третирани с определен вид довършителни работи, зависи от това къде и как сте отразили планираното разположение на мебелите в чертежа. Например, ако главата на леглото е разположена в средата на стената, тогава над нея можете да поставите оригинален тапет като стенен панел, а стените отстрани да бъдат боядисани в един цвят. Също така е лесно да зонирате стая с разнородни покрития на стени, тавани и подове.

Цветът на финишното покритие се определя веднага на етапа на избор на интериорен стил. Често едно стилово решение има свой собствен дизайн и цветова ориентация. Например, стая в стил хай-тек е озеленена предимно в приглушени студени тонове, разредени с малко количество топли нюанси. Стаята в стил лофт е балансирана със светли, студени и топли тонове. Но за страната, Прованс, рустик или хижа ще ви трябват повече топли естествени цветове и по-малко студени.

Избор на правилния материал

За сезонни имоти често не се предвижда инсталиране на отоплителна система. Следователно предпочитание се дава на довършителни материали, които могат да издържат на високи нива на влажност, замръзване или температурни промени за дълго време. Всички материали, които украсяват фасадите на къщите или са предназначени за вътрешна и външна декорация, имат такива свойства.

Списък на материалите за довършване на вила със сезонна употреба:

 • универсална декоративна мазилка;
 • Бои на водна основа;
 • водоотблъскващ течен тапет (като вид декоративна мазилка);
 • еластомерни акрилни бои;
 • силиконови бои.

Изборът се прави и в зависимост от това каква основа е направена за довършване. Тухлената или блоковата зидария е най-добре измазана на 2-3 слоя. Циментовата мазилка се покрива с бяла финишна шпакловка. Декоративната мазилка се нанася върху изравнената повърхност, боядисва се или се покрива с тапет. Това е най-удобният и универсален вариант, защото мазилката може да продължи вечно. Те само сменят боята, тапетите или декоративното покритие.

Видове довършителни работи за стени

Ако вилата е изградена от дървен материал или трупи, тогава те едновременно ще служат като вътрешен фон вътре в сградата. Няма смисъл да ги шиете с гипсокартон или друг материал. Напротив, такива стени са идеални за подреждане на стаи в хижа, провинция, български или селски стил Прованс (ако дървените трупи са варосани).

 

За изравняване на повърхността на стените се използват листове от гипсокартон, ПДЧ или OSB.

Шперплатът е подходящо решение за подобряване на звукоизолационните свойства на дадено пространство. Полимерните плочки са устойчиви на влага, издръжливи и сравнително евтини. Но те имат един недостатък - много се страхуват от огън и горещи повърхности. Такива плочки не могат да се използват за декориране на стени в близост до отоплителни радиатори.

Гладките стени, покрити с основна мазилка, могат да бъдат покрити само частично с тапет. Останалата част е боядисана или завършена с декоративна мазилка.

Видове бои за гладки стени:

 • водно-дисперсен (акрил);
 • на водна основа (подходящ за довършване на прозоречни отвори);
 • лак (подходящ за дървени стени).

Видове ролкови материали:

 • тапети (хартиени, винилови, копринени);
 • миещи се тапети;
 • фототапети;
 • релефни тапети от плат;
 • еко тапет - корк, бамбук, юта, тръстика.

Завършването с пластмасови панели за постоянно жилище не се препоръчва, тъй като се счита за екологично опасно за здравето. Но това е идеална възможност за довършване на стените на лятна къща със сезонна или нередовна употреба. Материалът е евтин, непретенциозен за употреба, лесен за измиване, почистване и не се страхува от вода или внезапни температурни промени. Лесно се монтира и демонтира. Но не се комбинира добре с естествени материали в интериора - това трябва да се има предвид.

Видове таванни покрития;

Видове интериорна декорация на селска къща на тавана:

 • системи за опъване или окачване;
 • гипсокартон;
 • естествено дърво („подплата“, блок къща, борови или брезови летви);
 • рисуване;
 • варосване.

Преди да завършите тавана в селската къща, е важно да премахнете всички топлинни загуби. И за да направите това, първо проверете дали покривът е студен. За да се предотврати натрупването на конденз на границата между навлизането на топла пара отдолу от вътрешността и подаването на студен въздух отгоре, от страната на покрива се полага валцована пароизолация, а след това топлоизолация (минерална или ековата). Ако е необходимо, таванът е допълнително изолиран с лек материал за плочки (например пенопласт, пенополистирол, корк).

За опънати конструкции е важно да се вземе предвид местоположението на вътрешното електрическо окабеляване. Първо, електрическите линии се полагат и сигурно фиксират с установени точки за бъдещи лампи. След това внимателно монтирайте профилите, върху които ще се държи декоративният опъващ материал (PVC или плат). Голямото предимство на опъващите системи е тяхната декоративност и широките възможности за създаване на интересни дизайни. Но ако стаята е малка, тогава трябва да внимавате с обемните (2 или 3 нива) тавани - те крият доста пространство.

Довършителни работи за подове

Защитата от влага и минусови температури е важна за една вила. Следователно основното покритие тук все още трябва да бъде твърда бетонна замазка, излята върху пореста основа (експандирана глина и армировъчна решетка върху нея). Балатумът, ламинатът и дъската пасват идеално на такава основа.

 

Завършването на пода с ламинат е отлично решение, ако материалът е избран с влагоустойчиви свойства. Но ако живеят постоянно в дачата, което означава, че редовно поддържат нормално ниво на влажност, тогава е допустимо да се постави евтин ламиниран паркет. Материалът е представен на пазара в широк диапазон (като линолеум или плочки).

За бележка! Ако вилата не се отоплява през студения сезон, тогава е по-добре да не поставяте килим. В противен случай ще стане влажно и ще изгние.

Полагането на пода с паркет е скъпо, но надеждно. Освен това паркетът се реставрира по-лесно от дъсчената настилка. Но трябва да разберете, че паркетът изисква по-внимателна грижа от другите популярни видове подови настилки. Освен това, след полагане на матриците, повърхността трябва да се шлайфа многократно и след това да се полира. Ето защо такива подове не са евтини.

Поставянето на плочки може да бъде добро решение. Това е особено подходящо за дачи с лична употреба, където често идват гости или живее голямо семейство. Такъв под е по-лесен за измиване и повече от сто пъти. Под плочките често се изгражда топъл под.

Декориране на различни стаи

За да бъде цялата селска къща уютна и красива не само отвън, но и отвътре, трябва да ремонтирате всички стаи. Ако вашата селска къща или вила има само една голяма стая, тогава тя може да бъде зонирана с помощта на довършителни материали и мебели. Стиловете се избират в зависимост от вида на къщата. Ако е голям, с просторни стаи, тогава можете да прибягвате до кралски стилове - барок, английски, италиански, империя. Малките къщи се характеризират с опростени, стилни опции. Нека да разгледаме довършителните характеристики във всяка отделна стая.

Коридор

Стилът на интериора може да бъде всеки минималистичен, за да се запази възможно най-много пространство. Интериорната декорация на селска къща в коридора се извършва с материали с влагоустойчиви свойства. Понякога за декориране на такива помещения се използват фасадни бои или декоративни мазилки. Коридорите в дачата ще изглеждат красиви в класически, селски, ретро или винтидж стил.

 

Кухни

Примери за подходящи интериорни стилове за селски кухни:

 • Прованс – леки цветя, дантела, текстилни нотки, приятни топли цветове, повече свободно пространство;
 • кънтри - рустикални мотиви, много дърво в декорацията;
 • класически - строгост и симетрия на линиите, неутрални нюанси;
 • Скандинавски - светла стая, минимално претрупване на мебели.

При подреждането на кухня в страната е важно да се проследи разнородността на довършителните материали. Например, повърхностите в близост до печка или радиатор не трябва да се страхуват от огън и високи температури. В близост до мивката е по-добре да използвате плочки или друг материал, устойчив на влага.

Хол

За селска всекидневна следните примери могат да бъдат подходящи стилове:

 • класически;
 • hygge (подстил на скандинавския);
 • високотехнологични (ако архитектурата на къщата е направена в конструктивен или минималистичен стил);
 • Имперски стил (ако пространството позволява);
 • Английски;
 • Руски;
 • Прованс;
 • еклектизъм (универсален стил, който съчетава елементи от различни посоки).

Наличието на камина в хола не е нещо екзотично за една вила, а естествен елемент. Придава не само красота на интериора, но и изисканост, уют и комфорт. Ако не е възможно да се изгради истинска камина, можете да се задоволите с електрическа камина с подходящо каменно покритие на пространството около нея.

Спални

Интериорът на спалните в селска къща може да бъде направен в следните стилове:

 • хижа;
 • държава;
 • Прованс;
 • класически;
 • висока технология;
 • таванско помещение;
 • хюге;
 • скандинавски;
 • Английски;
 • барок.

Спалните се характеризират със селекция от приятни меки тонове. Това се отнася не само за мебелите, но и за довършителните материали.

Тавански помещения

Първо трябва да се уверите, че няма течове от страната на покрива. Горната част на тавана е изолирана, полага се парна бариера, след което се полага слой от мек топлоизолационен материал. И едва тогава всичко е покрито с дъска или плочи от фазер, OSB, GPL или GVL. За пода можете да изберете същото покритие като за долните стаи. Понякога дори полагат OSB листове и линолеум върху тях. Окачен таван на тавана ще бъде подходящ, когато покривът е достатъчно изолиран. Завършването е избрано подобно на тези, които обикновено се правят за спалня или всекидневна

Бани

Насоки за стил, използвани за декорация на баня:

 • скандинавски;
 • минимализъм;
 • конструктивизъм;
 • реколта;
 • висока технология;
 • модерен.

Изборът на материали за ремонт на баня в София трябва да бъде направен между водоустойчиви и паропропускливи покрития. Необходима е висока степен на паропропускливост, за да се предотврати образуването на пара, кондензация и след това мухъл в помещението. Дори ако стаята има добра вентилация, гъбичките могат да се появят поради лоша паропропускливост на стените, пода или тавана.

 

Етапи на ремонтни работи

Нека да преминем през основните етапи, които трябва да бъдат изпълнени при извършване на различни видове ремонти и проектиране.

Подготовка на проекта

Проектът за ремонт е диаграма, която описва всички подробности и нюанси на ремонта. Той предвижда бъдещия дизайн, количеството на строителните материали, тяхното качество, размер и фирма. Като цяло подготовката на проекта ще се основава на няколко значими етапа.

 • Прецизно планиране на помещението, съобразено с всеки свободен сантиметър след приключване на довършителните работи.
 • Разположение на комуникациите (канализация, щрангове, както и друго водопроводно оборудване).
 • Поставяне на електрическо оборудване (например, ако е баня - бойлер или пералня, кухня - микровълнова печка, хладилник, мултикукър и други).

Трябва да се отбележи, че наличието на всяка част, всяко оборудване и дори аксесоари ще ви позволи да избегнете грешки при изчисляването на количеството материали и разходи.

И така, откъде да започнем първо?

Експертите препоръчват да започнете с демонтажа. Първо, стените и преградите се освобождават от стари строителни материали, след това се стига до пода. Има и друго мнение по този въпрос: понякога те започват с подготовката на пода (откъсване на старите покрития). Но това е само в случаите, когато материалите на преградите са твърде стари и не е възможно да ги премахнете веднага (трябва да намокрите стените и да ги оставите да се накиснат, за да улесните демонтажа). За да не губят време, в този момент започват да работят по подовете.

 

Що се отнася до началото на ремонта, тук ситуацията е малко по-различна. Например, ако подовете не са много равни и няма хоризонтална равнина, тогава се прави бетонна замазка за изравняване на повърхността. Това се прави веднага след демонтажните работи и едва след пълно втвърдяване те започват да изравняват стените. В случай, че хоризонталата все още се спазва, тогава първоначалната работа се извършва по стените.

Демонтаж

Работите по демонтажа също трябва да се извършват в определена последователност, като се спазват правилата за вашата собствена безопасност. Целият процес на демонтиране се основава на следните стъпки:

 • изключване на електричеството и демонтиране на всички видове електрически съоръжения (контакти, ключове, лампи);
 • премахване на мебели и домакински уреди (ако са инсталирани в стаята), но ако има вградени елементи, те ще трябва да бъдат защитени от прах и мръсотия, повреда;
 • премахване на стари покрития. За да направите това, първо ще трябва да премахнете таваните, след това да почистите стените и едва след това да започнете да откъсвате подовото покритие;
 • извършване на преустройство, което включва и преградни стени за полагане на ново окабеляване;
 • демонтаж на врати, прегради, прозорци, ако се планира цялостно преустройство на помещенията, както и подмяна на дограма;
 • периодично извозване на боклука. Тази процедура трябва да се извършва по-често, тъй като се натрупват отпадъци от стари строителни материали.

Не забравяйте, че демонтирането на прегради в стая трябва да се извършва внимателно, след като първо се уверите, че те не са носещи конструкции. В противен случай не само помещението, в което се извършва ремонтът, ще бъде изложено на риск, но и цялата конструкция.

Подложка

След приключване на всички демонтажни работи отново възниква въпросът дали първо да направите пода или стените. Тук се препоръчва да не започвате веднага да изравнявате стените. Препоръчително е да използвате грунд и да обработите неговите тавани, склонове и стени за по-добра адхезия на началните довършителни материали.

 

Ако подовете са в критично състояние (има дупки, неравности или напукан бетон), тогава подовете също се третират с грунд на този етап.

Шпакловка и замазка

Тук всичко е строго определено. Ако стените са сравнително гладки и не изискват специална обработка, веднага продължете към бетонната замазка. Ако преградите оставят много да се желае, тогава първата стъпка е да ги измажете.

След инсталирането на прозорци често остават дупки по склоновете, които трябва да бъдат правилно ремонтирани. За тази цел можете да използвате не само циментова замазка, но и листове от гипсокартон. Ето защо, преди да започнете да подготвяте преградите, първо трябва да работите върху отвора на прозореца.

След това трябва да започнете да шпакловате стените. Първият слой (груб) може да бъде направен с помощта на циментово-пясъчна смес. След това се извършва шпакловка и се проверява дали равнината отговаря на нивото на сградата.

Монтаж на подпрозоречни первази

Монтирането на подпрозоречни первази трябва да се извършва само след като се уверите, че мазилката в областта на прозореца вече е напълно изсъхнала. Това е особено вярно в случаите, когато прозоречните первази са дървени, тъй като те са склонни да абсорбират силно влагата.

Подова замазка

Когато всички подготвителни работи са завършени, стените са идеално изравнени и подготвени за довършителни работи, можете спокойно да започнете да изпълнявате бетонната замазка. За да направите това, ще трябва да закупите специален строителен цимент, който има съответните маркировки M400 D0, D5.

След това трябва да оставите пода за няколко дни, така че бетонът да се втвърди и изсъхне добре. След това можете да започнете да извършвате довършителни ремонтни и строителни работи.

Монтаж на врати и крила

Вратите се монтират в отворите, когато шпакловането на стените приключи. Непосредствено преди този тип монтаж трябва да бъдат завършени всички мокри работи. Не трябва да има никаква влага, тъй като вратите от дърво и MDF я абсорбират добре и съответно могат да се надуят в бъдеще.

 

Забележка! Че на този етап се монтират само врати. Касите на вратите трябва да бъдат монтирани преди измазването на преградите и изравняването им.

Обшивка на вертикални покрития

След приключване на грубата работа отново възниква въпросът дали първо да се направят стените или пода. Разбира се, отговорът в този случай е ясен - трябва да започнете да довършвате стените.

Ако това са дневни, в които стените са завършени с тапети или боядисани, тогава те се обработват първо и едва след завършване на облицовката започват да полагат ламинат, паркет или линолеум.

Например в тоалетна, баня или кухня е позволено да промените алгоритъма за довършителни работи. Можете първо да поставите няколко реда плочки по стените, без да добавяте най-долния ред. След това повдигнете пода с помощта на плочки и след това завършете последния ред облицовка на стената.

Подготовка на основата за довършване

Преди да започнете да завършвате пода с декоративен материал, трябва да се уверите, че основата е равна, независимо какъв вид довършителни работи ще се използват в бъдеще. За да направите това, трябва да извършите две стъпки: за бетонен под, изсипете саморазливен слой течен цимент; за дървена основа се проверява качеството на закрепване на дъските (скърцане, подвижност, пукнатини - всичко това трябва да отсъства). По-долу са дадени няколко основни принципа, върху които да базирате изравняването на пода. За монолитно покритие:

 • партида се прави от циментово-пясъчна смес;
 • подовата повърхност е старателно грундирана и обезпрашена;
 • след това течен саморазливен слой разтвор се излива върху зони с голяма грешка.

За дървена основа:

 • проверка на дъските за хоризонталност с помощта на ниво;
 • премахване на пукнатини с помощта на шпакловка;
 • изстъргване на стара боя (ако има такава).

Ако подовата настилка е току-що положена, тогава е необходимо да я шлайфате, тъй като наличието на грапавини и цепки е изключително нежелателно. Тъй като те влияят на идеалната гладкост и равнина на основата.

Завършване на основата с покритие

Когато използвате паркет или линолеум за довършване на пода, първо трябва да подготвите материала. Трябва да остане два-три дни на закрито, за да свикне със стайна температура. В противен случай има много голям риск от разпадане на шевовете между паркетните дъски.

 

По-добре е линолеумът да се разточи на пода след поставяне на подложката. Материалът също трябва да лежи в това положение поне ден или два. Ако това не бъде направено, линолеумът ще върви на вълни, разтягането му веднага в деня на монтажа и фиксирането ще бъде проблематично.

За бележка! За да може линолеумът да се адаптира по-добре към условията, той може да бъде залепен към основата с помощта на двустранна лента. 

Ако полагането на паркет е планирано за пода, тогава първо го правят и едва след това започват да тапетират стените. Това се дължи на прекомерното образуване на дървесен прах, който се получава при съединяването на елементите на покритието.

Полезни съвети

Някои полезни съвети:

 • За сезонна дача, вместо дървен под, бетонна замазка с плочки или линолеум е по-добра. За целогодишно използване на вилата технологията "топъл под" (парна или електрическа) е идеална.
 • Основата трябва да е добре вентилирана. В противен случай съществува риск от образуване на мухъл (особено в ъглите).
 • Вместо гипсокартон е по-добре да използвате устойчиви на влага листове от гипсови влакна (GVL) или шпакловка.
 • Довършителните стени, тавани и подове с дърво („облицовка“) са подходящи за вили с честа употреба. Тук е важно собствениците да поддържат оптимални нива на влажност и топлина.
 • Блажните бои за декорация на стени са неудобни, защото изсъхват много време и експлоатационният живот на покритието е кратък. Но те са евтини, което означава, че са подходящи за собственици на дачи, които обичат честите промени и ремонти.
 • Емайловата боя рядко се използва за довършване на вили. Има остра миризма, отнема много време за изсъхване и се характеризира с опасност от пожар и токсичност.
 • Лаковете са токсични и пожароопасни. Но те защитават дървото перфектно и за дълго време.

Не инсталирайте дървен под в селска къща, ако не го използвате често. Поради внезапни промени в температурата и влажността, дървото постоянно ще се разширява и свива, което ще доведе до образуване на пукнатини. Когато проверявате вентилацията на основата си, не забравяйте да инсталирате решетки с фино сечение, за да предотвратите навлизането на насекоми, плъхове или мишки в пространството за обхождане на вашия дом.

важно! Ако дървото е избрано за повърхностно довършване, то първо трябва да бъде обработено старателно с антисептични съединения. И след монтажа те са допълнително покрити със слой защитно покритие (лак, полираща вакса).

Изравняването на стени с гипсокартон без допълнителна хидроизолация не е подходящо за селски къщи с рядка употреба. Гипсокартонените плоскости се страхуват от големи концентрации на влага и могат да се надуят. Следователно те трябва да бъдат внимателно защитени с хидроизолационен ролков материал. Също така си струва да запомните, че листовете HA са монтирани върху профили. Такава система значително краде полезно пространство.