Баня

При тръбопроводни системи течовете са често срещан проблем. Тъй като са разположени под земята или в стените. Тези течове могат да съществуват известно време, преди да бъдат открити. Това може да доведе до сериозни проблеми и скъпи сметки за ремонт. Колкото по-рано се открият тези течове, толкова по-бързо може да се направи тяхното отстраняване. Точно тук термокамерните изображения могат да бъдат от полза. Независимо дали подземните комуникации пренасят горещи или студени продукти, инфрачервената термография може да помогне при откриване на течове с термокамера София, произтичащи от вкопани или домашни тръбопроводни системи.

Ремонт на баня до ключ, за да се спестят нерви, пари и време, е по -добре да се повери на професионалисти, които познават начините на нейното изпълнение. Качествено - не е задължително скъпо и компанията АкваЕМ доказва това.

Санитарното помещение днес е не само място за релакс и обслужване на човешките нужди, но и функционално помещение, където се грижим за личната си хигиена. Ето защо, тук трябва да присъстват някои задължителни аксесоари за баня, като поставки за четки за зъби, закачалки, дозатори за сапун и завеси. Нека видим наръчника на Vivre относно това, какви са особеностите при монтирането им, как да определите тяхното местоположение и друга полезна информация в тази насока.

Какви аксесоари за баня се използват?

Обикновено в санитарното помещение се грижим за личната хигиена и това изобщо не означава, че трябва само да се къпем и да си мием очите. В поддръжката влиза и миенето на ръцете и зъбите. Ето защо, за целта се монтират различни видове отделни елементи и под ръка е необходимо да разполагаме с:

  • Поставка за четка за зъби;
  • Закачалки за кърпи;
  • Дозатор за течен сапун;
  • Завеса, отделяща мястото за къпане от останалото помещение.

Всеки от аксесоарите за баня подобрява и обогатява функционалността на помещението. Това допълва неговите възможности и прави употребата му по-приятна и комфортна за всички членове на семейството. За целта обаче всеки един от изброените елементи трябва да бъде поставен на правилното за него място и да се извърши нужното монтиране.

За по-добра прегледност и симетрия, препоръчва се два от аксесоарите за баня, като дозатора за сапун и поставката за четка за зъби, да са поставени на едно хоризонтално ниво в права линия.

Как да определите точното им разположение?

Експертите препоръчват монтирането на аксесоарите за баня, като поставката за четка за зъби и дозатора за течен сапун, да се извършва малко по-навътре от външния ръб на умивалника. Тоест тяхното място е между огледалото и умивалника. По този начин дори да капне капка течен сапун, тя няма да падне на пода на плочките, а ще се озове върху умивалника, откъдето лесно и бързо ще се почисти. Същото се отнася и за поставката за четката за зъби.

Важно е да отбележим, че при монтиране на двата аксесоара за баня, те трябва да са на еднакво ниво, едно спрямо друго. В същото време, необходимо е да има достатъчно височина, така че забърсването и почистването под тях да е безпроблемно.

За поставянето на завесата, трябва да се изработи специална тръбна метална конструкция, позволяваща лесното плъзгане по нея. Нейното разположение трябва да е на достатъчна височина, така че да закрива изцяло къпещия се. Закачалките за дрех, обикновено се монтират на вратата, като в този случай, най-удачен вариант е да използвате лепящите се видове, за да не пробивате вратата. Ако пък се налага пробиване на плочките, по-долу ще обясним как това да стане максимално безопасно, без излишно счупване и пукане.

Какви са особеностите при монтирането?

След като двата аксесоара за баня са изравнени един спрямо друг, се залепва по една лента хартиено тиксо на местата, където ще се извършва пробиването на отворите за дюбелите и се отбелязват с молив. По възможност, експертите препоръчват отворите да са между фугите на плочките, като по този начин се гарантира и правата линия между двата аксесоара за баня, след тяхното монтиране. Ако обаче това не е възможно, пробиването може да се извърши и в самите плочки. Преди да пристъпите към действие, измерете още веднъж с нивелир, дали линията на нивото е права.

Пробивът става със съответния размер свредло за керамика. Действието се извършва на много бавни обороти и с умерен натиск, така че да не се спука плочката. След като свредлото достигне повърхността на бетона или тухлата, то се сменя с твърдосплавно. Пробиването продължава до нужната дълбочина и с включена ударна функция на бормашината. Преди извършването на тази операция, изключително важен момент е да се уверите, че на мястото за пробиване не минават водопроводни тръби, които има вероятност да пробиете и да започне теч на вода.

След като отворите са готови, се поставят дюбелите от комплектите на аксесоарите за баня и се извършва закрепване на металните планки с предвидените за целта винтове. След като са фиксирани и правилно позиционирани, в зависимост от предвидения начин за монтиране, аксесоарите за баня се прикачват допълнително с отвертка или шестограм. След като са добре фиксирани по местата си, вече могат да бъдат поставени и дозаторът за течен сапун и самата поставка за четка за зъби.

Общи препоръки

При монтирането на завесата и закачалката за кърпи процедурата е идентична. Много е важно халките за придвижване на завесата да са нанизани предварително върху металната конструкция, преди нейния монтаж.

Съветваме Ви, предварително да извършвате финално измерване с нивелир преди да пробивате. Това е препоръчително, защото ако има и най-малко изкривяване, визуално много ще личи и ще създава лошо впечатление, когато го забележите.

Непременно използвайте хартиено тиксо или друга лепенка при отбелязване, защото по-ясно личат белезите и свредлото не се плъзга по гладката керамична повърхност, когато решите да пробивате.

 

Виждате ли предупредителните знаци за бавно оттичане на мивки или събиране на вода около сифона? Има ли неприятни миризми, които ви посрещат, когато влизате в банята? Ако все още не знаете, всички тези условия могат да доведат до един  потенциално катастрофален водопроводен проблем - запушен дренаж. И така, какво можете да направите, за да отпушите мивката за баня? Първо, може да се наложи да се обадите на водопроводчик, но преди да направите това, ето няколко съвета, които можете да опитате.

Все по-често приемаме банята просто като необходимо място, каквото всъщност е, но не трябва да забравяме, че това е кътче, което носи комфорт, притежава забележителен дизайн и уникален декор. Трансформирането на банята е лесно. Необходимо е да имате