11 съвета за почистване на баня

Всяка домакиня полага много усилия, за да накара банята й да блести от чистота. Въпреки това, независимо колко внимателни са усилията, плака, ръжда все още се появяват върху плочката или водопровода и има миризма на мухъл. За да улесним домакините, обсебени от чистотата, сме събрали 11 съвета, които да им помогнат да се справят с тази трудна задача.

1. Четка за тоалетна
Повечето хора обръщат минимално внимание на състоянието на тоалетната четка. Глупаво е обаче да пуснете инструмента, с който редовно почиствате тоалетната. За да поддържате четката си чиста и да изисквате възможно най-малко внимание, добавете малко дезинфектант към държача на четката. Така ще намалите броя на микробите, а всяко използване на четката ще се превърне в мини мивка на тоалетната чиния.
2. Борба с плаката и ръждата
С плака и ръжда, които рано или късно се появяват на повърхността на ваната и мивката, содата за хляб и водородният прекис могат да се справят. Алгоритъмът на действията е доста прост: поръсете сода за хляб върху проблемните зони, нанесете няколко капки водороден прекис отгоре и оставете за няколко минути. След изтичане на времето разтрийте добре сместа с твърда четка и след това изплакнете с течаща вода. Този метод е добър за почистване на метални и керамични мивки.

Тук е мястото да споделим, че ако сте си закупили качествени мебели за баня, то шанса да се появи плака и ръжда клони към нулата.

3.Редоно почистване на канализацията
Използвайте изхвърлена четка за спирала, за да почистите канала на ваната и мивката от косми и остатъци.

4.Почиствайте аксесоарите в банята, например сешоарът
Всеки сешоар е проектиран по такъв начин, че пропуска въздух през задната решетка, засмуква го и го издухва през предната тръба. По това време, заедно с въздуха, прахът, мръсотията и космите влизат в решетката. Поради липсата на навременно почистване, сешоарът губи способността си да всмуква необходимото количество въздух и в резултат на това прегрява. За да предотвратите повреда на устройството си преди време, не забравяйте да го почистите. За да направите това, свалете задната решетка и почистете мрежата с мека суха четка за зъби.
5. Почиствайте труднодостъпните зони

Когато почиствате тоалетната чиния, не забравяйте да обърнете внимание на тесните пролуки. Например празнината между казанчето и тоалетната чиния може да се почисти със салфетка, поставена върху върха на плоска отвертка, игла за плетене или друго нещо с тънка повърхност

6. Внимание към детайла
Когато започвате общо почистване, поне от време на време помислете за малки детайли, като дръжки на кранове, дръжки на тоалетни резервоари, дръжки на вратите и шкафовете. В пролуките на такива неща се натрупват огромно количество мръсотия и микроби. За почистване на труднодостъпни места е препоръчително да премахнете дръжките и да ги почистите старателно, като използвате силни химикали.


7. Почистване на хромираните повърхности и детайли
Нарежете лимона на две равни части и ги използвайте за почистване на всякакви хромирани повърхности във и извън ваната. Лимонената киселина перфектно се справя със следи от ръжда и плака, а крановете след такова почистване блестят като нови.

8. Борба срещу запушване

Можете да почистите запушена тръба без използването на специални инструменти. Например таблетка Alkoseltzer е чудесна за почистване на тръби. Киселината, съдържаща се в тези таблетки, перфектно разтваря мазнините, които се натрупват по стените на тръбите и предотвратява затруднено движение на водата.
9. Дезинфекция на почистващите гъби и материали

Влажната среда прави гъбите и кърпите истинска среда за размножаване на микроби. За да не навредите на здравето си, не забравяйте често и редовно да сменяте старите гъби с нови, както и да ги дезинфекцирате. За да направите това, смесете няколко супени лъжици сол в малко количество вода и накиснете гъбите и кърпичките в получения разтвор веднъж седмично.
10. Помислете и за почистване на огледалата в банята
Обикновеният черен чай може да бъде алтернатива на химическите почистващи препарати за огледала. Това бюджетно, достъпно и най-важното естествено лекарство може да помогне много, ако няма нищо друго под ръка.
11. Завесите за баня
Ако завесата за баня изглежда мръсна и мътна, изперете я в пералня с добавено малко оцет. Бърз цикъл на пране без центрофугиране и вашата щора отново е като нова.


Е, помислете и за почистване на вентилационните решетки, както и вентилаторите за баня тъй като в 90 % от случаите те са със силно замърсяване, като причината най-често се крие в това, че те са локализирани на места, които са изключително трудно достъпни.
Съгласете се с нас, че сте виждали подобни вентилатори, почернели от мръсотия?