Изборът на плочки за баня е важна стъпка към постигането на вашия проект. В крайна сметка от този избор зависи трайността и визуалното възприятие на банята. Използването на плочки в банята ще бъде най-доброто решение, тъй като има редица предимства пред останалите

довършителни материали. Основните му предимства са практичността, издръжливостта, влагоустойчивостта и широката гама от дизайнерски продукти.
Какви критерии е важно да се вземат предвид при избора на плочка.
Качеството на плочката зависи от технологията на нейното производство, която е разделена на три вида.

Натиснат. При този метод на производство глиненият прахообразен състав се изстисква под налягане от двете страни едновременно. Благодарение на тази технология на производство, плочката има ниско пореста структура и има повишена якост, което позволява да се използва като подово покритие.

Екструдиран. При този метод глинената маса се прекарва през екструдер, тя разтяга глинената лента, която се нарязва на плочки с желания размер. Благодарение на този метод на производство, такива плочки превъзхождат пресованите плочки в различни форми и точност на размерите. Екструзионният метод е най-модерният метод за производство на плочки днес.

В ролите Излятите плочки се правят чрез изсипване на глинена смес в предварително приготвени форми и след това изсушаването им. При този метод на производство продуктите не са с идеално качество и могат да варират както по размер, така и по дебелина. Този тип плочки не са подходящи за монтаж в банята, тъй като в хетерогенната структура на плочките се натрупват мръсотия и бактерии, което усложнява грижите за банята.

Характеристики на плочките.
Характеристиките на плочките са посочени на опаковката му под формата на таблица и иконите, предписани в нея. Нека да разгледаме значението на основните икони.
Дланта на тъмен фон показва, че плочките са предназначени за стени.

Снежинка е знак, че плочката е устойчива на ниски температури.

Стъпало на тъмен фон показва, че тази плочка е за пода.

Крушка означава, че плочката не е изложена на химикали.

Буквите AA показват степента на устойчивост на влага, колкото по-близо е втората буква до края на азбуката, толкова по-малко плочката е защитена от влага.

Правоъгълник с вертикални стрелки на тъмен фон показва дебелината на продукта.
И така, сега стана ясно, че когато избирате плочка, трябва да се ръководите не само от външния й вид, но и от техническите и характеристики, тъй като случаят, който харесвате, може да не им съответства.

Оцветяване и дизайн.
Керамичните плочки днес са представени от разнообразие от серийни и дизайнерски колекции с разнообразни шарки и цветове. При избора на плочка също си струва да се има предвид, че подовите и стенните плочки трябва да се комбинират помежду си, за да се получи един хармоничен интериор. Има още няколко препоръки за разглеждане.

Ако имате малка стая, тогава не трябва да избирате плочки с голям модел, тъй като цялата красота на голям модел се разкрива само ако го погледнете от достатъчно разстояние. Плочка с едноцветен модел или с малък модел ще изглежда много по-успешна на малка площ. И ако имате голяма стая, тогава можете да си позволите да използвате наборния панел, който образува една цялостна картина, или плочка с голям модел,

Изборът на цвят на плочките за големи и малки пространства ще бъде различен. Нека да разгледаме всяка опция поотделно.

Съчетание на цвета на плочките за голяма баня.
Голяма стая ви дава голяма гъвкавост и ви позволява да използвате всеки цвят и сянка. В голяма баня можете да използвате плочки с всякакъв модел или без него, както и да използвате големи панели и мозайки.

Съчетаване на цвета на плочките за малка баня.
За малка стая трябва да се спрете на светли цветове. Благодарение на леките тонове, стаята ще изглежда визуално по-голяма. Основният избор на цвят за вас може да бъде светло зелено, синьо, жълто, бяло и много подобни светли цветове. Също така ще бъде полезно да използвате огледала и добро осветление, които значително допринасят за визуалното увеличаване на пространството на банята.

Няма отговор на въпроса коя плочка трябва да бъде избрана и не може да има категоричен отговор, изборът зависи от вашите вкусови предпочитания, както и от дизайна и практическите задачи. За да направите правилния избор обаче, препоръчително е да не пренебрегвате горните препоръки и ще можете да създадете свой собствен уникален интериор.