Последните световни тенденции са насочени към намаляване на вредите за околната среда, търсене на нови дизайнерски решения и иновативни технологии. Съвременните производители на плочки търсят нови технологии и ги въвеждат в производството си. Неслучайно в областта на

керамиката се появиха нови материали - широкоформатни гранитогресни плочи. Определението за тях гласи, че поне едната им страна трябва да е най-малко 60 см. Най-често този иновативен керамичен материал има дебелина не повече от 6 мм., което неслучайно е икономически оправдано: намалява количеството на суровините, необходими за производството, съответно разходите за енергия и транспортните разходи.

Използването на този материал също така има своите плюсове и минуси. Като например намаляване на натоварването на конструкциите, намаляване на транспортните разходи и намаляване на разходите за последващ демонтаж. За разлика от това може да се открои високата цена на широкоформатния материал, разходите за полагане и рязане на широкоформатните плочи.

 

Монтаж на голямоформатни плочки

В наши дни на пазара има два вида форматни порцеланови каменинови плочи:

  1. Тънки порцеланови каменинови плочи, направени чрез валцоване, последвано от загряване и изрязване. Плочите се произвеждат с дебелина 3 мм., за полагане само върху стени. Също така плочи със стъклена мрежа могат да бъдат залепени на задната страна за увеличаване на устойчивостта на износване, а за полагане на пода се използват двуслойни плочи с мрежа с дебелина 7 мм. в средата.
  2. Плочи, получени чрез щамповане с калъп и изпичане при температура 1200 градуса. Те са с дебелина от 4 до 20 мм. Тези дъски не са подсилени с фибростъкло.

 

 

Полагане на широкоформатен гранитогрес - нов етап в облицовъчната работа!

 

Порцелановите плочи от гранитогрес, които са с размери над 1200 мм., стават все по-популярни сред архитекти и дизайнери. Този вид е практичен, функционален и издръжлив. Поради това се използва за облицоване на вертикални повърхности на фасади на сгради и други конструкции.

Производителите, разбирайки особеностите на произвеждания материал, създават различни продукти за полагане на широкоформатни плочки. Ако трябва да прибегнете до използването им, ще трябва да се обърнете за монтирането към  специалист. В края на краищата, целият процес изисква знания, умения и практика, с каквито разполага само опитен майстор, който дълго време е работил с плочки от среден до малък формат.

 

Професионални системи за полагане на широкоформатен гранитогрес

 

Дори и някога да сте имали възможност сами да поставите плочките в банята и да сте  получили много приличен резултат, това не означава, че можете да се справите и с полагането на широкоформатни плочки. В крайна сметка процесът има свои собствени тънкости и също така изисква значителен практически опит.

За тези видове работа е необходим специален набор от инструменти: резачки за плочки с различни модификации, държачи за вакуумни вендузи за масивни плочки (в края на краищата теглото им понякога надвишава десетки килограми) и специални лепила с висока адхезия (особено голям процент за работа върху вертикални повърхности). Фокусирайки се върху сместа за залепване, обръщаме внимание на нейната способност за фиксиране, водоустойчивост, устойчивост на замръзване, пластичност и лекота на използване. Всички горепосочени характеристики трябва да се определят изключително от специалист. Въпреки огромния набор от оферти от страна на  производителите, само истински майстор знае как да избере и комбинира всички компоненти, за да постигне най-добрия резултат.

 

Характеристики на полагане на плочки с големи размери

Истинският професионалист преди да започне ремонт на баня определено ще проучи всички нюанси на предстоящата работа. Той може да изчисли себестойността в зависимост от площта и използвания материал по класическата формула: (ширина х височина + етаж) х цена на квадратен метър. Специалистът ще знае, че това е общата рамка и че всеки конкретен случай има свои определени характеристики, от които зависи разликата в цената за работа с една и съща площ. Това също влияе върху крайното количество и декоративния дизайн на работната площ (вложките), особеностите на оформлението и вида и модела на плочките, които ще бъдат положени.

Никога не трябва да пестите от нещо, което трябва да издържи с години. Такъв е случая и с полагането на плочки с големи размери. Не се подвеждайте по ниските цени на любителите майстори, които ви уверяват, че знаят как да работят с плочки в стандартни размери, така че могат да го направят и с големи. По-добре е да платите на екип от професионалисти, с портфолио от работа, извършена според специални изисквания, отколкото да плащате два пъти повече, губейки ценно време и нерви.