Ползите от руската баня и финландската сауна за здравето на жените, мъжете и децата са неоспорими. Редовното посещение на парната баня и ароматерапията с етерични масла имат положителен ефект върху тялото и имат козметичен ефект върху кожата, отпускат нервната

система и подобряват настроението.
Руската баня и финландската сауна обаче имат структурни различия. Те също имат малко по-различен ефект върху човешкото тяло. За да решите кое е най-доброто за вас, трябва внимателно да проучите всички аспекти на този проблем.
Основни разлики
Банята и сауната имат различен принцип на влияние. Финландският се основава на сух микроклимат и постоянно висока температура, докато руският се основава на влажен въздух и относително малък термометър.
Микроклимат
Във финландската сауна няма влажен въздух. Този показател се поддържа на не повече от 20%. Докато е във ваната, тя може да достигне 70%.
Температура
Тук е точно обратното. Температурата на въздуха в сауната започва от 85 градуса и често достига 100 градуса. Избраният индикатор не се променя по време на цялото посещение в парната баня, което отнема максимум 15 минути. Руската баня се загрява до не повече от 70 градуса. И това се случва постепенно - стаята постоянно „се поддава на пара“.
Принцип на подготовка за процедурата

За да подготвите финландска сауна за посещение, е достатъчно да загреете температурата в нея до желаната отметка и, когато стаята се затопли, да влезете в нея за 10-15 минути.
С руския всичко е по-сложно. Следователно създаването на правилната атмосфера в парната баня принадлежи към специален вид изкуство и с течение на времето всеки собственик на банята придобива свои собствени трикове и тайни. Но има общи правила, които изглеждат така:
След това можете да седнете на горния или долния рафт - ако желаете - и да започнете да пара.
проветрете стаята;
изчакайте, докато парната баня се затопли;
Характеристики на процедурата
Правилата за посещение на финландска сауна предвиждат липса на метли и те почти винаги присъстват в руска баня. Ела, дъб, бор, елша, лиственица и коприва служат като материали за тяхното производство. Често метлите се навлажняват с етерични масла. Полезни ароматни концентрати, разтворени във вода, също се поставят в самата стая, те смазват стените и рафтовете. Това засилва лечебния ефект на процедурата.
Времето за посещение на парната баня също се различава. Достатъчно е да останете на финландски от 10 до 15 минути и след това да отидете до студен басейн или навън. На руски можете да се къпете на няколко прохода, като периодично се потапяте в хладна вода.
Местоположение на камъни
В сауната те са отворени, така че отдават топлината си относително бързо. Във ваната те са във фурната, така че задържат топлината по-дълго, отделяйки я постепенно.
Височина на тавана
Всичко тук е свързано с температурния режим, който трябва да бъде в стаята. В руската парна баня таваните са високи - до два метра, а във финландската - ниски.
Проветряване
Сауната изисква вентилация на чист въздух, за да поддържа нивото на влажност ниско. В банята няма такава система, тъй като от стаята не може да се отдели пара. За да се проветри пространството, вратите на парната баня се отварят периодично.
Финландска сауна и руска баня: ползи и вреди
Ползите от финландската и руската баня за тялото са подобни. Изборът на парна баня зависи от индивидуалните предпочитания на човека. Така че, ако обичате да се парите с метла и не понасяте много добре влагата, тогава трябва да изберете сауна. И обратно. Редовното посещение на парната баня допринася за:укрепване на имунната система;
нормализиране на водно-солевия метаболизъм;
възстановяване на сърдечно-съдовата система;
подобряване на съдовата подвижност;
отстраняване на токсини и токсини от тялото;
подобряване на еластичността на кожата и лечение на целулит;
релаксация и подобряване на настроението;
лечение на кожни заболявания.

Финландската сауна е особено полезна след тренировка. Температурата в парната баня помага за отпускане на мускулите, облекчаване на напрежението и болката.
Струва си обаче да се помни за противопоказанията. Банята и сауната не се препоръчват при туберкулоза, онкология, в следоперативния период, сериозни проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, камъни в бъбреците, кожни заболявания и възпаления в остър стадий, както и епилепсия.
Можете да получите по-подробна информация за ползите и противопоказанията на руската баня и финландската сауна от нашите специалисти. Те също така ще се радват да ви посъветват относно избора на материали, тънкостите на конструкцията и поддръжката на парната баня.