Все по-често приемаме банята просто като необходимо място, каквото всъщност е, но не трябва да забравяме, че това е кътче, което носи комфорт, притежава забележителен дизайн и уникален декор. Трансформирането на банята е лесно. Необходимо е да имате

идея какви удобства желаете, цялостна картина на това как всичко трябва да изглежда според вашите предпочитания и, разбира се, точната комбинация от обзавеждане, която да постави всичко на място.

Как да започнем?

Независимо дали се заемате със създаване на абсолютно нова баня или решавате да ремонтирате съществуващата такава, основните стъпки и в двата случая са почти едни и същи. Докато обмисляте проекта, препоръчително е да вземете под внимание едно или две важни неща, засягащи обзавеждането - вероятно желанието дали тотално да промените или да направите леко освежаване в обзавеждането за баня, на първо място.

Ключът, дали желаете банята ви да е оборудвана с дълбока и извита тоалетна чиния, направена по поръчка вградена стъклена кабина с мултиструев или с форма на слънчоглед душ, или пък желаете внушителни умивалници с гранитово покритие са от основно значение за проекта ви. Този тип обзавеждане определя необходимото ви пространство и около него вие започвате да градите малките акценти.

Важно е да се придържате към основната тема, когато „окомплектовате банята на мечтите си”. Например, използването на модерен кран за умивалник във викториански стил не би било особено подходящо. Друг особено важен момент е да не „смесвате металите” – всички метални повърхностни трябва да са еднакви, до крана на тоалетното казанче.

Усъвършенстване на банята

Съветът, който би могъл всеки да следва, за да избегне безпорядното струпване в банята си, е да направи предварителна карта с мебелите, които би желал да разположи в банята си според размера на пода и. Обърнете особено внимание на размерите на отделните предмети, за да се уверите, че те ще заемат точно мястото, на което възнамерявате да ги разположите. Имайте готовност да направите компромис относно размера или вида на дадена мебел, ако пространството се претрупа твърде много, за да успеете да запазите декоративния баланс. Желаният резултат е постигане на точен баланс между стилни мебели за баня, които позволят добавянето на някои малки акценти или „глезотии”, като устройство за затопляне на хавлиите и прекрасна саксия с папрат – дреболии, които правят банята едно завършено цяло.

В самото начало проектът, свързан с декорирането на бянята може да изглежда леко плашещ. Въпреки че, би било истинско облекчение да притежавате напълно обзаведена и завършена баня в момента, в който работниците напуснат дома ви, в повечето случаи е прекрасно, а дори и предпочитан момента, в който започва усъвършенстване на банята ви. Вероятно ще ви отнеме няколко седмици за визуализиране, пазаруване и проучване, за да получите завършената картина на нужната ви и перфектна за вас баня.

Банята за гости или детската банята заслужават същото внимание, което отделяте и на основната баня. Истина е, че тези помещения не се нуждаят, нито пък бюджетът позволява удобства като джакузи или луксозна вана, но пък тези допълнителни стаи изискват обзавеждане със същото качество, балансирани по същия начин като и тези за основната баня, защото в определени ситуации ползването на тези помещения е по-често от това на Мастър банята.

Обикновено това са местата, където виждаме вана с двойно предназначение и практично ограждане на душ серията, които отговарят напълно на нуждите и се вписват прекрасно в бюджета. Все пак, и тук компромис с вида на мебелите не е нужен. Абсолютно подходящо в случая е да се постави вана, която може да бъде изолирана чрез керамична или плексиглас стена. Допълнение като това може да бъде вашето спасение от това децата ви да ползват вашата собствена вана и то в момент, в който най-много се нуждаете от нея! Умивалниците и другите мебели за баня в тези помещения трябва да бъдат избирани с идеята за тяхната по-лесна поддръжка.

Известно ни е, че децата имат склонност да изпускат неволно или цапат нарочно с паста за зъби умивалниците, кранове, дори огледала, а знаем също, че гостите ни не са особено внимателни при измиване на мръсните капчици вода от мивките след измиване на ръцете си. Обзавеждането и уредите за баня са произведени така, че да са устойчиви на „инциденти” като тези, но изборът на лесни за поддръжка видове е силно препоръчителен.

Завършващи щрихи

Наистина забележително е как с няколко разумно подбрани мебели за баня това помещение може да бъде превърнато от обикновено място, приемано като необходимост в уютна стая от дома ви. Приканваща нежна светлина, дискретен и красив медицински шкаф, или приканващи плетени табуретки при умивалниците са само няколко икономични и функционални щрихи към цялата картина, които добавят елегантност на вече завършената баня. Посъветвайте се с местния цветар относно растенията, които бихте могли да отглеждате в тези помещения, за да разполагате и с естествен щрих в това така нужно помещение.