Възможността да се предостави на детето отделна стая вече е чудесен вариант за създаване на комфортни условия, при които детето да  расте, да се развива, да се научи да поддържа чистота самостоятелно и да създава красива среда около себе си. За да ви спестим време и излишни

емоции, ние събрахме много решения, които ще помогнат да направим дизайна на малка детска стая уютен и модерен!

Спокойните цветове

За да може една малка детска стая да бъде едновременно просторна и уютна, изберете  светлите цветове.  Но това не означава, че помещението трябва да бъде изцяло потопено в снежнобяла палитра - така ще стане студено и неудобно. Сенките могат да се избират в зависимост от пола и възрастта на детето. За момче  можете да изберете светло син фон, а за момичетата  розов. Има редица нюанси, които изглеждат страхотно и в двата случая, например - светли тонове на зелено, бежово, сиво, оранжево. Всеки от тях е в състояние да направи атмосферата удобна и просторна. Известно е, че малките деца в предучилищна възраст обичат ярки цветове - нека присъстват в акценти. Използвайте стикери  или тапети, които с възрастта могат да бъдат заменени с неутрални изображения.

Интериорният стил зависи от възрастта

Родителите, които украсяват стая за новородено, най-често без дори да подозират, избират стила на Прованс. Наистина, с пищен текстил, спокойни тонове на декорация, дървени мебели, детската стая се превръща в уютна, нежна люлка, където бебето се чувства спокойно и спокойно.

Порасналото дете вече може да диктува своите предпочитания. Ако момчето е любител на автомобилите, украсете стаята в стила на водач на състезателен автомобил: залепете тематични тапети, инсталирайте детска количка, килимче. Можете да направите същото с млад моряк или спортист, като запълните стаята с подходящи атрибути.

Момичета харесват приказни принцеси, русалки и други подобни. Ето защо от малка детска стая можете да направите прекрасни стаи на млада принцеса или обителта на красива фея. Не можете да направите без балдахин над леглото, тоалетка с красиво огледало, изображения на красиви принцеси, деликатни флорални мотиви.

Юношеството изисква по-сериозен подход към декорирането на детска стая - изберете стил, близък до темперамента. Може би човекът ще хареса елементите на съвременните високотехнологични . Младата  дама може да предпочете класика или прованс, но минимализмът не е изключен, защото съвременната младост следва модните тенденции.

Правилна декорация на прозорци

Основната задача в дизайна на малка детска стая е да я направите възможно най-лека и просторна, така че е по-добре да резервирате големи буйни завеси за други помещения. Имайте предвид, че колкото повече гънки на завесите - толкова повече прах ще се натрупа върху тях! Използвайте прости дизайни като ролетни щори или римски щори. Те могат да бъдат допълнени с декоративни елементи, завеси от тюл или нишки. Такива комбинации ще защитят цялостно интериора на стаята и ще осигурят максимално снабдяване със светлина. Прозрачните завеси нежно ще разпространяват светлината през деня и ще затворят интериора от любопитни очи.

Довършителни тайни

Дизайнерите съветват да избират естествени довършителни материали за детска стая - хартия, плат или дърво. Но можете да помислите и за други опции, тъй като платните тапети например са доста скъпи, а хартиените са краткотрайни. Можете да залепите върху стаята на детето с нетъкан текстил, боя, да покриете с PVC панели.

Противниците на пластмасата често изразяват загриженост, че такъв материал може да отделя вредни вещества. Да, това е така, но при безумно висока температура, която просто не може да бъде в обикновена всекидневна! Не се „увличайте“ с големи шарки по стените - те визуално ще намалят размера на вече малка детска стая. Стените могат да бъдат направени едноцветни или залепени с тапети с малък модел - това ще бъде само от полза, създавайки динамика.

Украсете една от стените на тясна стая с широка хоризонтална ивица - така стаята визуално ще стане по-обемна. И ако използвате тапет с вертикални ивици  можете да "повдигнете" тавана.

Топлият под в детската стая е важен!

За никой от родителите не е тайна, че малките деца обичат да играят на пода - тук има доста място, играчките не падат от дивана и е по-безопасно за самото дете. Помислете за инсталиране на  топъл под, за да избегнете настинки.

Дори ако детето ви вече е достатъчно възрастно, за да играе, то вероятно често бяга бос в стаята си, така че отоплявания под няма да навреди. Но ако финансите не ви позволяват да инсталирате скъпа отоплителна система, тогава проста алтернатива е обикновен килим. По-добре е, ако е кръгла или  на райета - тогава детската стая ще изглежда по-просторна.

Съвет: Използвайте ламинат или паркет като материал за подови настилки. Освен това, това трябва да се направи по такъв начин, че дъските да са разположени по диагонал или "на бягане" - тази техника може да разшири и малка детска стая.

Ролята на  красивият  таван

Често, когато правим ремонти,  не обръщаме внимание на  тавана.  В детската стая можете да изградите оригинална структура от гипсокартон, да я украсите с лъскаво разтягащо се платно или да я нарисувате. Тъй като стаята е малка, по-добре е да избягвате ярки цветове - нека таванът да остане бял или в крайни случаи да има много светъл нюанс.

Функции за осветление

Много е важно да се осигури  висококачествено осветление. Това е доста лесно, ако инсталирате окачен  таван - подредете точково осветление с много лампи, което няма да позволи на нито един ъгъл на стаята да не бъде осветен. Централен полилей също би бил добър вариант, но тогава ще са необходими допълнителни локални източници на светлина в зоните за игра, спане и учене. Поставете  висяща лампа над детската зона за игра и не забравяйте за лампа за бюрото за писане.

Можете също така да украсите стаята на бебето с осветление. Люминесцентният тапет ще ви помогне в това. Залепете ги върху една от акцентиращите стени. През деня това ще бъде просто красива рисунка, а вечер - красива стена, излъчваща приятна мека светлина.

Помислете за възможностите  за съхранение

Дори най-малкото дете се нуждае от рафтове, шкафове и други системи за съхранение. Къде трябва да сложи любимите си играчки, книги, предмети за творчество? И какво можем да кажем за дрехи, спално бельо и други?

Най-добрият вариант би бил гардероб. Дръжте го тясно, но високо до тавана. Тогава всичко, от което се нуждаете, определено ще се побере тук! В допълнение, порасналото дете също може да използва такива мебели, така че ще го изполвате  повече от една година.

Изберете трансформиращи се мебели

Стая за  детето в предучилищна възраст  не трябва да се претоварва с мебели. Тук ще са достатъчни ясли, малка маса за творчески занимания, малко шкафче и стойка за играчки. Оставете останалото пространство за забавление. Купете мебели, които са безопасни и стабилни. Фиксирайте високи предмети към стената допълнително и също така избягвайте остри ъгли. В юношеска възраст децата растат бързо, затова е необходимо пълноценно място за спане. Вместо легло можете да инсталирате диван, който ще се сгъва през деня, а долното чекмедже ще служи за съхранение на спално бельо. Истинско спасение ще бъдат трансформиращите мебели, които ще помогнат за попълване на интериора на всяка малка детска стая по стилен и функционален начин. Помислете за модели легла, които при сгъване се скриват в гардероб или се превръщат в маса. Сега на пазара за мебели можете да намерите всичко, което искате, или да го направите по поръчка.

Задължително е и бюрото да е подходящо за ръста и възрастта на детето. Помислете за вариант на трансформатор с възможност за промяна на позицията на плота. Столът също трябва да бъде съчетан с регулиране.  

Подреждане на зоната за игра

Не винаги има достатъчно място за игри в малка детска стая, така че могат да се използват опции за монтиране на стена, например, функционален бизнес съвет. Ако детето обича да рисува, вместо маса покрийте част от стената или стената на шкафа с тебеширни тапети. Добър вариант за момиче е къща за кукли, която е прикрепена към стената, без да заема място на пода. Момчето може да бъде оборудвано с баскетболен обръч или стенни щанги. Като цяло - всички до стената и по-високо!

 Источник - Na-pazar.NET