Дренажната система е неразделна част от всеки покрив. Колкото по-голям е ъгълът на наклон, толкова по-лесно е да се изнася дъждовната вода през улуци и водосточни тръби към канализацията или земята. Как обаче да се справим с този проблем, когато дизайнът на нашата къща включва изграждане на плосък покрив?

Променящите се архитектурни тенденции върнаха модата за къщи с плоски покриви и предмети, които съдържат големи плоски повърхности под формата на тераси или капандури. Сградите от този тип се характеризират с модерен външен вид, но имат и редица други предимства. Сред тях си струва да се споменат например почти неограничените възможности за адаптиране на плоско пространство или прости решения за икономиката на проекти, които са важни за инвеститорите. Въпреки многобройните предимства, доскоро изграждането на плосък покрив беше свързано с необходимостта от решаване на много строителни проблеми. Проблеми възникнаха главно в контекста на изтичането на дъждовна вода и правилната хидроизолация. Днес обаче решенията за този тип подови настилки улесняват и бързо извършват работата, като същевременно гарантират безопасността на дома и обитателите му.

Видове плоски покриви
Разбира се, много хора мислят за плоския покрив като повърхност с нулев наклон. Използваното име обаче е погрешно, тъй като наклонът обикновено е в диапазона от 3 ° до 11 °. Наклоните могат да бъдат насочени навън или навътре от сградата и колкото по-големи са те, толкова по-бързо се отстранява дъждовната вода или топящият се сняг от покрива. Има три вида плоски покриви, които се различават един от друг по дизайн и използвани материали.

Първият, а също и най-популярният от тях - вентилиран - се характеризира с наличието на вентилационна междина между покрива и тавана. Вторият тип са невентилируемите плоски покриви, където няма пространство между тавана и покрива. Всичките му слоеве са в непосредствена близост един до друг.
Традиционните невентилирани плоски покриви имат изолационен слой, който предпазва от вода. Най-често за това се използват покривен филц или все по-модерните EPDM мембрани. Последните са напълно екологични и не изискват никаква поддръжка. Един такъв слой е в състояние да гарантира трайна хидроизолация на плосък покрив.

Третият вариант с плосък покрив е невентилиран обърнат плосък покрив, който обикновено е завършен с чакъл, керемиди, настилки или зелена облицовка и създава покривни градини. Тази опция е най-добрата по отношение на херметичност, издръжливост и топлоизолация.

Иновативна модулност
Несъмнено най-голямото предизвикателство в конструкцията на плосък покрив е правилната изолация и уплътняване. Сградите, които използват този тип конструкция, изискват специална система за отводняване на дъждовна вода, пригодена за тях. Тези покриви, за разлика от стръмните, нямат стърчащи стрехи, върху които са монтирани улуци. Това обаче не означава, че водосточната система е напълно изоставена. При покриви с лек наклон се използват специални вътрешни дренажни системи за дъждовна вода. Готовите комплекти се състоят от улей, канализационна тръба и адаптер.

Всички те се предлагат в различни конфигурации, което ви позволява да изберете най-добрия метод на гравитационен дренаж на всички видове плоски покриви. Най-важният елемент са изходите на покрива, които са предназначени за оттичане на дъждовната вода от покривната повърхност и осигуряват изолация от влага. Решението е 100% безопасно и напълно запечатано.