Предимства и недостатъци на стените от гипсокартон
Предимствата на сухото строителство са следните:
- Цената на гипсокартона е много по-евтина от другите строителни материали.


- Работата със суха стена е много по-чиста, тъй като не създава прах, мръсотия или влага.
- Времето за монтаж на стената от гипсокартон е по-просто и по-бързо, отколкото при работа с други материали.
Въпреки това, сухото строителство има своите недостатъци:
- Сухата стена е с ниско ниво на якост, така че не се препоръчва да окачвате тежки предмети.
- Трябва да изберете място за монтиране на стената, където се намира рамката (профила), или първо да инсталирате специална метална конструкция.
- Звукоизолацията на стените от гипсокартон е ниска.
Материали, необходими за полагане на гипсокартон:
- Ламиниран гипсокартон.
- Специални винтове за гипсокартон. Те се различават от обикновените винтове и са предназначени за закрепване на листове към метална конструкция.
- Канали и стелажи. Каналите са метални профили, които се поставят на пода и тавана. Стелажите са подредени вертикално и се подготвят за полагане на кабели вътре в стената. Структурата образува рамка за стена от гипсокартон.
- Акустична група. Той служи за намаляване на вибрациите и шума, които може да създава металната конструкция на преградата.
- Лента и шпакловка за уплътняване на фуги от листове за гипсокартон.
Как да изградите стена от гипсокартон стъпка по стъпка
Стените от гипсокартон имат вътрешна метална конструкция, която служи за опора и осигурява място за поставяне на термични или акустични изолатори. Първото нещо, което трябва да направите, е да измерите стената и да посочите местоположението на стената на пода и тавана.
След това поставете металния профил, канали и стелажи на избраното от вас място и можете да продължите с инсталацията.
Монтажът е прост: трябва да пробиете профилите в точките, посочени за задържане на пода и тавана. Започнете от пода и продължете с канала на тавана. Поставете акустичната лента, която първо ще докосне стената.
Веднага след като горният и долният канал са фиксирани, се инсталират вертикални стелажи. Вертикалните профили, които влизат в контакт със стената, също трябва да носят акустична лента.
Сега, когато сте фиксирали структурата, можете да инсталирате платната от гипсокартон. За целта трябва да направите измервания и да ги отрежете, за да отговарят на размера на вашата инсталация.
Първо поставете листовете от едната страна на преградата и след това инсталирайте акустична и топлоизолация.
Накрая, покрийте другата страна с гипсокартонни листове, покривайки изолаторите. Сега остава само да покриете фугите с лепяща лента и замазка, а винтовете - само с паста. След грундиране може да се боядисва с акрилна боя.