През последните години терминът "сухо строителство" все повече се използва. Популярността на такива произведения се обяснява с икономия на разходи и появата на нови строителни материали.


Основната разлика от обикновените работи е, че те не използват всички материали, а само тези, които не изискват много труд по време на монтажа.
По принцип това са листове от гипсокартон, метален профил за него, както и други листови елементи. Сухата стена е материал за декорация от гипсокартон отвътре, покрит от двете страни с картон. Понякога се нарича суха мазилка, което обяснява името на сухия тип конструкция.
Суха конструкция, какво е това?
Обикновено сухото строителство включва изграждането на рамкови сгради от леки компоненти, както и елиминирането на скъпата работа по отношение на мазилката на повърхностите. Всичко това не само намалява разходите за материали и тяхното транспортиране, но и намалява времето за завършване на работата.
Построените по този начин къщи не е задължително да имат ниски показатели за топло и звукоизолация, защото много зависи от качеството на използваните материали и грамотността на строителните работи.
Различни нови видове строителни материали като циментови плочи, фиброциментови плочи и аквапанел също са много популярни днес по време на сухо строителство . Тяхната инсталация е бърза и без използването на "мокри елементи". Това значително опростява изграждането или декорацията на стени, както и на подове и тавани в къщата.
Сухи етапи на строителство
На първия етап на "сухото" изграждане се създава надеждна рамка от профили, фиксирани помежду си от крепежни елементи. Получената структура е обшита с листове от избрания материал, което ви позволява бързо да създавате стени.
При декориране на помещенията по "сух" начин, вместо конвенционални мазилки, се използват листове от гипсокартон и горните видове плочи за строителство. Те са просто залепени на повърхността, което не изисква много време и усилия.
Често с помощта на сухото строителство се издигат вътрешни стени и прегради. Характеристиките на материала не придават на създадените конструкции по-голяма здравина, но това не намалява популярността на сухото строителство.
Такава работа е доста проста, не изисква големи разходи и специални умения. В допълнение, листове от гипсокартон, подсилени с армировка, се предлагат за продажба, характеризиращи се с висока якост.
Днес сухото строителство само набира скорост и много клиенти отказват да използват „тежки“ строителни материали, предпочитайки леките и модерни видове.