Боядисването е универсален начин за завършване с широка гама от декоративни техники: от обикновени стени, боядисани във всеки от многото нюанси, до дизайнерско рисуване с помощта на шаблони и шарки.

Всяка дизайнерска идея обаче може да се провали, ако има пукнатини, капки и други дефекти по повърхността на стените за боядисване. Проблемът е, че всички неравности в основата са много забележими, когато светлината от прозорец или друг източник падне върху тях под ъгъл.

Шпакловката за боядисване коригира и най-малките неравности на стените и им придава идеална гладкост. По този начин работата по довършителната шпакловка е много важен процес, но старателен и отнема много време. Всеки обаче може да се справи с него, като прояви постоянство в спазването на всички правила и технологии.

В тази статия ще ви кажем как да получите идеално равна и гладка повърхност за боядисване, ще дадем съвети, които ще помогнат дори на неопитен майстор да направи всичко ефективно и красиво.

Трябва да се отбележи, че не всички повърхности са подходящи за шпакловка. Това могат да бъдат измазани и гипсокартонени основи, стени и тавани в монолитни и панелни къщи, при условие че са монтирани равномерно и не изискват подравняване.

Но шпакловането на гола тухлена зидария няма да работи, тъй като довършителната замазка се нанася със слой до 15 мм и може да е необходим много по-голям слой за изравняване на такава стена.

  1. Видове шпакловки

На пазара на строителни материали има огромен избор от шпакловки, които се различават по различни параметри.

Според степента на готовност се разграничават сухи и готови смеси . Сухите смеси са атрактивни на ниска цена, а готовите формулировки имат идеална хомогенна консистенция, не отнемат време за смесване, не изискват допълнителни инструменти и контейнери.

Според начина на приложение съставите се разграничават за ръчно и машинно нанасяне. Шпакловката за механизирано нанасяне е с по-малка фракция, по-дълъг срок на годност на готовия разтвор. Използва се в големи съоръжения за намаляване на разходите за труд и ускоряване на процеса.

В допълнение, довършителните шпакловки се различават според производителя , вида на контейнера и опаковката .

Всички тези параметри по-скоро определят удобството при използване на шпакловка във всеки конкретен случай, а основното при избора на материал е обхватът на неговото приложение. Това може да бъде кухня, баня или дори стена в отворена беседка, тоест повърхност в условия на висока влажност и температурни промени. Или трябва да боядисате стените в детската стая, където безопасността и хипоалергенността на довършителните материали са особено важни.

Обхватът на сместа се определя от свързващото вещество в нейния състав ( цимент, гипс или полимер ). Нека разгледаме по-отблизо всеки един от тях.

Поради основния компонент циментовите шпакловки са влагоустойчиви, което им позволява да се използват в помещения с високо ниво на влажност, като бани и кухни. Те нямат аналози по сила. По правило циментовите шпакловки са устойчиви на замръзване, поради което са отлични за довършване на фасади, открити балкони и прозоречни склонове. Относително ниската цена е още един плюс. Недостатъците на този материал: сложността на приложение, дълъг период на сушене и способност за свиване.

Гипсовите шпакловки имат редица предимства: ниска цена, огромен обхват, паропропускливост, хипоалергенност, добра адхезия към бои, тапети и други довършителни материали, лекота на полагане, липса на свиване. Такава шпакловка се втвърдява бързо, поради което изисква определено умение за нанасяне.

 С всички предимства, обхватът на гипсовата шпакловка е ограничен до отопляеми помещения с нормално ниво на влажност. Така че е идеален за спални, детски стаи и всекидневни.