Пластмасата е широко използвана в ежедневието, поради своята непретенциозност, като постепенно замества други материали, като метал, бетон, стъкло и дърво. Не подлежи на корозия, има добри функционални и здрави характеристики. Днес пластмасовите контейнери от производителя са представени в широк асортимент: резервоарите могат да се различават по дизайн,

размери, наличие на допълнително оборудване, функционални характеристики. Ако типичните размери не са подходящи за купувача, тогава винаги можете да се споразумеете за производството на капацитивно оборудване според отделните скици.
вид
В зависимост от обхвата на използване и условията на работа, обема, дизайна, материала на производство, пластмасовите контейнери могат да се различават един от друг. При производството на резервоари се използват два вида синтетични материали:
полиетиленът има по-висока устойчивост на замръзване, издържа на температури до -50 ° C;
полипропиленът образува по-гладка и по-плътна повърхност, по-малко се замърсява и се измива по-добре, следователно е по-подходящ за хранителни контейнери.
Както полиетиленовите, така и полипропиленовите пластмасови контейнери имат собствен обхват и предимства, за които трябва да се използват.
В зависимост от обема има резервоари с вместимост от 500 л до 150 хиляди кубически метра. В зависимост от приложението се разграничават следните пластмасови контейнери:
за вода;
гориво;
химикали;
храна;
септични ями;
ямки;
мазе;
галванични вани;
пулове, шрифтове;
пожарни резервоари и други.
Според закона продавачът трябва да предостави на купувача декларация и сертификат за съответствие за всички видове продукти.
Предимства и недостатъци
Пластмасовите контейнери от полиетилен и полипропилен имат следните предимства:
Стягане. Резервоарите се правят чрез отливане, така че няма свързващи шевове. Те са монолитни и абсолютно непроницаеми отвън.
Леко тегло. Пластмасовите резервоари са лесни за инсталиране и транспортиране до местоназначението им.
Дълъг експлоатационен живот В зависимост от условията на работа, пластмасовите контейнери могат да издържат до 50 години.
Устойчивост на корозия. Благодарение на това продуктите запазват първоначалния си вид и функционални характеристики за дълго време.
Химическа устойчивост. Синтетичните материали полиетилен и полипропилен, които се използват като суровина за резервоари, са устойчиви на повечето агресивни среди и вещества.
Широк температурен диапазон Пластмасовите контейнери могат да се използват при температури от -40 ° C до + 50 ° C.
Всички недостатъци на пластмасовите резервоари са свързани с неспазване на условията на тяхната работа. Например, ако използвате вода от полиетиленов резервоар, който не е предназначен за хранителни цели, може да бъде вреден. Ето защо, избирайки подходящ пластмасов контейнер, трябва да проучите характеристиките на продукта и да анализирате дали те са подходящи за определени задачи.