За да се изолира външната канализационна тръба, е необходимо да изберете правилния топлоизолационен материал. Сега има доста възможности за такава изолация, така че понякога има сериозни трудности при избора. Важно е с какъв материал е най-добре да изолирате канализацията в почвата и съответно да придобиете тези материали, които не изискват

допълнителна хидроизолация.
Най-често използваният материал за външна изолация на канализацията са:
Стиропор. Представлява гранули, слети помежду си с диаметър не повече от 50 микрона. Черупката е изработена от пяна под формата на изрязан кух цилиндър. Такава изолация е инсталирана много просто: черупката се носи над тръбата и двете половини са прикрепени със скоби или лента. Този материал се характеризира с добра продължителност на експлоатация, екологичност, ниска цена и лекота на отстраняване по време на ремонтни работи.
Екструдирана пенополистирол. Този материал от пяна също се състои от гранули. Penoplex е най-добрият вариант, когато е необходимо да се затоплят подземни системи. Това се обяснява със способността му да понася значителни механични натоварвания, а също така такава изолация не се страхува от влага. В допълнение, експлоатационният живот на пяната без загуба на производителност е около 50 години.
Минерална вата. Може да се намери в следните разновидности:
Стъклена вата. Тя е популярна главно поради ниската си цена, устойчив е на вибрации и ниско ниво на топлопроводимост.
Базалтова памучна вата. Тя има по-голяма гъвкавост, тъй като съвременното производство е в състояние да даде на тази изолация различна форма и плътност: докато целостта на материала не страда. В продажба има цилиндри и ролки, но по-често се използва цилиндрична изолация, тъй като тя не изисква допълнителна хидроизолация.
Slaggy. Един от основните недостатъци на материала е способността му бързо да абсорбира влагата. От това следва, че всяка употреба на този материал изисква допълнителни разходи и усилия за оборудването на защитния хидроизолационен слой.
Фолиран изолон. Той е много популярен, тъй като има добра устойчивост на влага, висока якост, лекота на монтаж и дълга продължителност на употреба. С устройството за изолация на канализационни тръби с Isolon не са необходими специални умения: достатъчно е да изрежете ролката на тесни ивици и след това да увиете тръбата със спирали. За фиксиране на изолацията се използват пластмасови скоби. Или можете да фиксирате материала с електрическа лента.