Преди да продължите с монтажа на водопровод от медни тръби, е необходимо да решите как да го инсталирате: използвайки резбови връзки с кримпващи пръстени или чрез запояване. Първият метод е по-лесен за инсталиране, вторият е по-евтин.


От инструментите за резбова връзка ще се изисква само регулируем гаечен ключ или клещи. Също така по време на монтажа ще се изискват не само тръби, но и различни оформени елементи: колена (главно 90 °, понякога и 45 ° също са необходими), тройници и адаптори. Разклоняването на тръбопроводи се извършва с помощта на тройници. Припойните съединения също се правят с помощта на различни фитинги, като адаптерни втулки, които позволяват съединяване на медни тръби с различен диаметър.
За да се извърши свързването на медни тръби към съществуващи водопроводи или към клапани, се избират подходящи фитинги. Те включват лакти, лакти със закопчалки, скоби за адаптер и втулки на адаптера. Простите лакти, адаптери, както и лактите с крепежи имат вътрешни и външни резби.
Някои фитинги, необходими при инсталиране на меден водопровод
фитинги за медно водоснабдяване -2 фитинги за меден водопровод
Методът за свързване на медни тръби към захранване със студена или гореща вода е следният - медна тръба се нарязва до необходимия размер с помощта на специален инструмент - резачка за тръби (разрязва тръбата по-равномерно) или ножовка за метал.
След това издънките се отстраняват с пила, а скобата се отстранява по краищата на тръбата. Поставете съединителната гайка върху тръбата, след това обтягащия пръстен и затегнете резбовата връзка, като стегнете с желания фитинг. Първо завийте накрайника на фиксиращата гайка на ръка и след това я затегнете с гаечен ключ. Трябва да знаете, че пръстенът за кримпване трябва да бъде заменен след всяко разглобяване на връзката.
Спояване на медни тръби
При този метод е необходимо да се помни и да се спазват мерките за безопасност, тъй като тук се използва газова горелка с открит пламък, а на мястото на запояване температурата на частите достига повече от 250 ° C. Независимо от това, не е трудно да запоявате медни тръби. На първо място, тръбите и свързващите краища на арматурата се почистват. Бърките, създадени чрез рязане на тръбата, увеличават хидравличното съпротивление на водния поток. Те трябва да бъдат изтрити. Оксидният филм трябва да се отстрани от повърхността на тръбата с шкурка, след което е необходимо да се отстрани прахът от почистената зона.
Върху почистената повърхност се подава флюс, който помага да се получи силна връзка на фитинга с медната тръба, след това подготвеният край на тръбата се вкарва в арматурата и връзката се нагрява с газова горелка. Когато запоените части са достатъчно загряти, те запълват съединението със спойка.