Преди това водните комуникации бяха създадени изключително с помощта на метални елементи с различни диаметри, които бяха закрепени със заваряване или адаптери. Преди почти сто години в света бяха измислени аналози на PVC, които американската компания започна да произвежда. С течение на времето се появиха голям брой продукти с различен диаметър,

дебелина на материала и предназначение. Днес не е проблем да закупите пластмасови тръби . Те се използват широко при инсталирането на водопроводни и канализационни системи в жилищни сгради, както и в частни имоти.
Ползите
Предимствата на PVC комуникациите са очевидни, така че те се използват в много процеси, при които е необходимо транспортиране на различни течности и газообразни вещества. Сред основните положителни точки са:
PVC е неутрален материал, така че не можете да се притеснявате за отрицателни реакции. Не реагира дори със солна киселина.
Продуктите не отделят вредни вещества и не променят вкуса на течността, транспортирана през пластмасови тръби. Ето защо те се използват дори там, където е необходимо да се доставя питейна вода.
Вътре стените за комуникация са много гладки и нямат дори най-малката грапавост. Всичко това гарантира отсъствието на утайка дори и след дълго време.
При безпрепятствено преминаване се получава най-малкото съпротивление на водата, което означава, че за дестилация на течността се изразходва по-малко енергия.
Средният експлоатационен живот на конструкциите е около 50 години, но при условие, че няма да има твърде висока температура или внезапни спадове на налягането.
Работата с пластмасови тръби е удоволствие. Те лесно се нарязват с импровизирани средства и лесно се свързват.
За да увеличите или намалите диаметъра, можете да използвате специални фитинги-адаптери, така че монтирането на системата няма да бъде трудно както в апартамента, така и извън него. Ако е необходимо, можете да използвате термо уплътнение.
недостатъци
Както всеки продукт, пластмасовите тръби не са без недостатъци. Това трябва да се вземе предвид предварително, дори преди инсталирането на конструкции. Може би изборът ще падне върху друг продукт или ще бъде предложено алтернативно инженерно решение. Честно казано, отбелязваме все пак недостатъците на материала:
полиетиленът е запалим и отделя вредни вещества по време на горенето;
не е необходимо да се провеждат комуникации над земята на открито - PVC матерялът е нестабилен за слънчева светлина, с течение на времето материалът става крехък, дава пукнатини, а ако е необходимо да се създават наземни конструкции, е по-добре да се използва омрежен полиетилен;
когато се използва с източници на топлина, струва си да се има предвид температурното разширение на пластмасовите тръби - тя е десет пъти повече от стоманата, следователно е необходимо да се инсталира компенсатор;
ако е необходимо, поставете комуникации под земята, например. В частните имоти е необходимо да се вземе предвид нестабилността на студа, затова се препоръчва комуникациите да бъдат изолирани или да се поставят под дълбочината на замръзване.
Можете да се запознаете с различни видове пластмасови тръби в специализирани магазини. Най-пълният асортимент е представен във фирма Рувик ООД, където има всичко необходимо за инсталиране на водоснабдителни системи.