Изборът на тръби за отопление е много специфичен въпрос, който изисква да се вземат предвид много фактори. Когато избирате тръби, обикновено вземете предвид:
коя отоплителна система се използва, обща или индивидуална;


как се подава охлаждащата течност в системата;
как ще бъдат монтирани тръбите отворено или затворено;
какво налягане и температура ще бъдат в отоплителната система;
а също - цената на тръбите и цената на тяхната инсталация.
Полипропиленови тръби за отопление
Днес полипропиленовите тръби са най-популярни. Полипропиленовите тръби са условно разделени на няколко типа. Всеки вид има свои собствени характеристики и особености.
Обикновени полипропиленови тръби за отопление
Простите полипропиленови тръби имат една характеристика. Те започват да се удължават под въздействието на висока температура. При температура на охлаждащата течност 100 ° C тръбата може да се удължи с 1,5%. По този начин, ако инсталирате системата без компенсационни елементи, тръбата ще се деформира, ще наруши стегнатостта на фугите, ще отлети от крепежните елементи.
Полипропиленовите тръби имат едно значително предимство - разумна цена и при правилно инсталиране те са в състояние да служат дълго време. Има обаче ограничение за максималното налягане в системата и температурата на охлаждащата течност.
Подсилени полипропиленови тръби
Също така имат име - металопластични тръби. Такива тръби в контекста имат многослойна структура, един слой от която е алуминиево фолио.
Голямо предимство на подсилените тръби, в сравнение с обикновените тръби, изработени от полипропилен - доста нисък коефициент на линейно разширение. Металопластичните тръби се удължават значително по-малко от тръбите от предишния тип, но издържат на високо налягане и висока температура.
Алуминиевият слой в полипропиленовите тръби е необходим за намаляване на термичното разширение. При инсталирането на такива тръби има определени характеристики.
Полипропиленови тръби от стъклопласт за отопление
При този тип полипропиленови тръби подсилващият слой е слой от фибростъкло. За тези тръби коефициентът на топлинно разширение е най-ниският. Той е 10 пъти по-малко от същите монолитни полипропиленови тръби. По този начин удължението на тръбата при излагане на охлаждащата течност е почти невъзможно да се забележи. В допълнение, инсталирането на тръби с подсилващ слой от фибростъкло е доста просто.