ВиК услугите са спешни и планирани ремонти, монтаж и демонтаж на водопроводни, газови, канализационни, електрически и водопроводни съоръжения. Грижите и поддръжката на водопровод трябва да се извършват редовно, така че работата му да е висококачествена и безопасна.


Всеки собственик може да свърши някаква работа със собствените си ръце, но по-голямата част от работата може да бъде извършена от специалист. Сайтът "Топ майстор" ще ви информира на какво трябва да обърнете внимание, като поканите професионалист, който да извърши водопроводни работи.
Кога са необходими водопроводни услуги?
Всеки може да извърши водопроводни работи в къщата, особено когато производителите са опростили сглобяването на отделни елементи и цената на услугата се увеличава. Не всички инсталационни работи на комуникационните системи обаче могат да се извършват независимо. В някои случаи се изисква квалифицирана професионална помощ.
Мнозина смятат, че тъй като могат да свържат две тръби или да свържат електрически уред, те могат да работят като „професионалист“. Само истински професионален водопроводчик обаче има право да извършва водопроводни работи с всякаква сложност, тъй като е преминал сериозно специално обучение и е получил съответните документи.
Можете сами да инсталирате, разглобявате и подменяте смеситела. ВиК услуга е необходима, ако:
монтаж на водоснабдителна система, газопровод и отоплителни системи;
монтаж на тоалетна, миялна машина и пералня;
монтаж на котел, газ, електрически или TT бойлер;
монтаж на модерни системи за подово отопление, инфрачервено и отоплително планиране;
монтаж на филтри за обработка, броячи и душове;
окабеляване на канализационната система.
Тези сложни водопроводни ремонти и поддръжка е най-добре да бъдат оставени на професионалист.
Модерен апартамент или частна къща е оборудвана с голям брой водопроводни уреди, електричество, канализационни тръби, маркучи. Само компетентните специалисти могат да накарат всички тези системи да функционират правилно и хармонично помежду си.
Най-скъпият и висококачествен водопровод няма да издържи дълго, ако се инсталира по аматьорски начин, няма да продължи дълго. Като решите да спестите пари, без да избирате водопроводни услуги, можете в крайна сметка сериозно да похарчите пари за подмяна на оборудване или коригиране на грешки.
Специалистите трябва да се занимават с подмяната, ремонта, полагането, монтажа и монтажа на водопроводно оборудване. Това са сложни задачи, които изискват специални умения. Най-малката грешка при свързването на тръбопровода или други комуникационни елементи може да изтласка наемателите извън границите на цивилизацията, оставяйки жилищата без топлина, вода и канализация.
ВиК услугите са ключът към безпроблемната работа на отводнителни, отоплителни и водоснабдителни системи. Полагането на тръби с неправилен размер или с неграмотно маршрутизиране може да доведе до дългосрочни, повтарящи се и дори опасни проблеми със здравето и живота на човека.
Неопитен майстор може да извършва работа, която не отговаря на изискванията за ефективност и безопасност, както от незнание, така и умишлено нарушава установените норми и правила. Няма закон за прекратяване на дейностите на такива „водопроводчици“, но има законодателни актове за наличието на сертифициране за съответствие на професионалната дейност с установени норми и стандарти.
Търсете професионална сертификация!
Законите са затегнати и налагат повече отговорност на домакина за състоянието на водопровода в негово притежание. Ако апартаментът или къщата са частна собственост, собственикът може да бъде преследван за неразрешена работа, която не е в съответствие с приложимото законодателство.
Професионалният водопроводчик има регистрация в съответните сертифициращи органи, което му позволява да извършва монтаж, ремонт, подмяна и поддръжка на оборудване, както и да даде собствена сертификация за извършената работа.
Всяко друго лице е длъжно да кандидатства за писмено разрешение за обслужване на водопроводно оборудване. В противен случай регулаторните изисквания, установени от закона, могат да бъдат нарушени със съответните правни последици. В резултат на това ще трябва да кандидатствате за сертифициране при професионалист от предишна работа.
Специалистите трябва да потвърдят своята квалификация в случай на промени в законодателството и за това трябва:
правят годишни вноски за професионална организация;
заплащане за преквалификация и потвърждение на квалификация;
спрете да работите по време на преквалификация и съответно губете приходи;
спазвайте правилата за безопасност, което води до допълнителни разходи.
Всички тези разходи увеличават цената на тези услуги, за които професионалистите трябва да плащат за своята работа.
Следователно водопроводните услуги със сертифициране не могат да бъдат евтини. В София и други големи градове цените са малко по-високи, в регионите по-ниски, но висококачествените водопроводни ремонти се оценяват съответно.
Всяка работа с газоснабдителни съоръжения е незаконна, ако те се извършват от майстори без регистрация в съответните органи. Използването на услугите на такъв „специалист“ също може да бъде преследвано. Следователно собственикът на жилището трябва да се увери, че водопроводчикът има задължително сертифициране за правото да извършва газови работи със списък на конкретни операции на гърба на документа.
Как да намерите добър професионалист?
Намирането на наистина добър водопроводчик не е толкова просто. За да сте сигурни, че капитанът е висококвалифициран, проявете интерес да имате разрешение за извършване на професионална работа и поискайте съответните документи. Попитайте за наличните препоръки и проверете истинността им, като се обадите на няколко от посочените в тях номера.
Можете да намерите наистина добър специалист по отоплителни, газови и водоснабдителни системи по препоръка или да се свържете с професионална организация. В такива асоциации по правило има списък на местните сервизни компании и отделни специалисти.
Внимание! Не е нужно да се доверявате на фирмената реклама. Техните служители могат да бъдат както професионалисти, така и любители.
Не приемайте първото предложение за ВиК услуги. Разгледайте предложенията за осъществяване на водопроводни услуги за ремонт в апартамент или частна къща на различни места. Обмислете поне три варианта с първоначални оценки за предложената работа.
Не винаги е необходимо да изберете най-евтиния вариант, така че по-късно да останете с незавършена работа за някой, който не би могъл да предложи непълен набор от необходими работи и, когато е необходимо, не представи съответните сертификати. По-добре е да изберете опция на средна цена.
Редакционният съвет на Топ майстор препоръчва внимателно да проверите фирмата, нейната регистрация, удостоверения с данъчен идентификационен номер (TIN) и основния държавен регистрационен номер (PSRN), сега това може да стане чрез Интернет.
Можете също да опитате да намерите уебсайта на услугата в Интернет - интернет адресът, посочен от компанията чрез личен контакт, в никакъв случай не е винаги там.
Едва ли може да се препоръча да се разчита на отзиви за компанията в Интернет - там е писано твърде много и от конкуренти, и от самите компании от името на клиентите.
Важно е да сключите официален договор или споразумение за работа с конкретен списък и разходи, които могат да помогнат в случай на проблеми. Добре е, ако в договора е посочена клауза за възстановяване на клиента за разходи в случай на некачествена работа.
Намерили сте добър майстор, не го изпускайте от поглед. Истинските професионалисти си струват парите, които им се плащат.
Навременната поддръжка на водопровод ще удължи живота му. Водопроводчик с домашно посещение - да се отървем от собствениците на настоящи и бъдещи проблеми. Всеки бизнес изисква сериозно отношение. Собствениците на жилища, които са внимателни към водопроводите и търсят своевременно професионална помощ, ще бъдат възнаградени с уют и спокойствие.