Съвременните строителни материали и оборудване правят възможно планирането и оборудването на отоплителна система в къща или апартамент, в зависимост от нуждите, техническите възможности на помещенията и бюджета на собственика на дома. Един от популярните начини да направите дома си по-топъл е да инсталирате водно подово отопление.

Тази опция за отопление може да се използва като допълнителна или напълно независима, напълно заместваща класическия радиатор.
Проектирането, изчисляването и инсталирането на системата за подово отопление трябва да се извършва, като се вземат предвид всички необходими изисквания, тъй като тя е многокомпонентна, а допусканите грешки могат да доведат до сериозни финансови загуби: развалени собствени ремонти, мебели, наводнения на съседи и др.
Обмислете характеристиките на условията, при които ще се използват материалите и елементите на системата:
Налягане на охлаждащата течност в тръбата;
Излагане на висока температура на топлоносителя;
Физически натоварвания, които „притискат“ системата отгоре: циментова замазка, настилка.
За да бъде топъл подът надежден и неговата работа трайна, е необходимо внимателно да проучите характеристиките и да изберете правилната тръба за топлия под.
Основни спецификации на тръбите
Ако в процеса на подбор пренебрегнем изучаването на техническите характеристики на материалите, използвани за оборудването на топъл под, тогава по-късно можем да срещнем значителен брой проблеми, започвайки от необходимостта от промяна на отделни елементи, завършващи с цялостна реконструкция на системата.
Изисквания:
Тръбата за топлия под трябва да е устойчива на корозия, тъй като контактът с вода в нея ще се случва постоянно. Ръждясването може да доведе не само до унищожаване, но и до запушване.
Във вода, която е охлаждаща течност, могат да се разтварят различни примеси и суспензии (алкални, варовити и др.), Така че тръбата не трябва да се запушва от различни отлагания и взаимодействия с тях.
Материалът трябва да е устойчив на постоянни и резки промени в температурата.
Да издържа на високо налягане на топлоносителя и неговите възможни разлики - друг важен индикатор при избора на тръба за водно подово отопление.
Сила - системата трябва да поддържа целостта при всякакви натоварвания. Това определя периода на нейното функциониране. Не е препоръчително да има преходи и заварки в областта на пода, които са язви за течове;
Увеличението на обема на тръбата по време на отопление трябва да бъде незначително. Под влияние на температурата материалът има тенденция да се разширява по обем, така че обърнете внимание на този индикатор, когато избирате, той не трябва да е повече от 0,25 mm / mK.
Високи нива на топлопроводимост, тъй като топлопредаването е основната характеристика на ефективността на такава отоплителна система като топъл под.
Приемливи опции за тръби
Сега помислете за видовете тръби, които могат да се използват при монтажа на подово отопление с вода.
Метал и пластмаса.
Безспорното предимство на тези тръби е тяхната устойчивост на корозия и високи температури. Поради сложния си състав, те имат нисък процент на разширяване и достатъчно дълъг експлоатационен живот. Все пак има и недостатъци:
Структурата на такива тръби е многопластова (пластмаса, алуминиев слой, адхезивни състави), което означава, че възприемането на високи температури и коефициенти на разширение на тези слоеве са различни, което може да доведе до отлагане, особено при продукти с ниско качество;
С течение на времето, от резки промени в температурата, фитингите започват да отслабват, което води до течове;
Варовик може да се натрупа при фитингите;
Тръбите не трябва да се огъват няколко пъти, тъй като не само вътрешният слой алуминий може да се повреди, но и да се образува върху самата тръба.
Медни тръби.
Тръба, направена от този материал, е безспорният лидер в преноса на топлина. Той е силно устойчив на механичен стрес, температурни крайности и корозия. Но и те имат недостатъци, които "убиват" всички предимства:
Скъпи материали. В допълнение към самата тръба, ще трябва да похарчите пари и за конектори, те трябва да бъдат от месинг;
За да инсталирате тези тръби, ще е необходимо специално оборудване и професионални умения.
Полиетилен.
Такива тръби имат няколко разновидности в зависимост от метода на производство и физикохимичните свойства на крайния продукт.
Омрежен полиетилен има специална структура на материала. Благодарение на модификацията на съединенията, молекулната плътност на състава се увеличава, което означава, че се подобряват такива показатели на тръбите като гъвкавост, здравина и износоустойчивост.
Относно недостатъците:
Полиетиленът може да бъде омрежен по няколко начина, включително чрез лъчевия метод, под въздействието на гама лъчи. В някои страни използването на такива продукти е дори забранено;
При производството на омрежен полиетилен могат да се използват токсични вещества - силаниди. Добросъвестните производители използват безопасни реагенти, но винаги съществува риск от придобиване на фалшив или нискокачествен продукт в магазин
Възможна е неравна степен на омрежване на полиетилен. Ако дозировката на реагентите е избрана неправилно, температурният режим на излагане на тръбата е нарушен, тогава в резултат на това в готовата тръба ще бъдат нарушени физикохимичните свойства.
Тръби PE-RT
PE-RT тръбите са вид полиетиленова тръба, която се появи като алтернатива на омрежен полиетилен. Технологията на производство осигурява наличието на сложни молекулярни връзки в суровината, а не появата им на етапа на обработка на готовите тръби.
Ясните предимства на PE-RT тръбите са:
повишена термоустойчивост и устойчивост на спада на температурата и налягането;
не подлежи на корозия;
не взаимодействат с химически примеси, разтворени във вода, което означава, че са устойчиви на отлагания;
висока гъвкавост и лекота на инсталиране;
комбинация от цена и отлични потребителски свойства.
По този начин този сорт е подходящ за всички необходими изисквания, които трябва да се вземат предвид при избора на тръба за топъл под.
Важно е да знаете!
Когато избирате тръби за подреждане на система за водно подово отопление, вземете предвид не само условията на използване и характеристиките на материала, но и марката на производителя. Инвестициите в качество, придържане към технологиите на производство и проверка на готовите продукти от отговорен производител ще ви позволят да организирате надеждна и трайна отоплителна система, използвайки отопляем воден под, който не изисква ремонт или бърза конверсия.
Според много експерти, които са извършвали инсталирането на подово отопление по поръчка и хора, които са участвали в инсталирането на системата „направи си сам“, PE-RT тръбата има отлични физически и технически свойства.
Както показва практиката на употреба, продуктите на компанията са устойчиви на резки промени в температурата "замръзване - размразяване". Качеството на тръбите се потвърждава от сертификати за съответствие и положителния опит на многобройни потребители.
Компетентните изчисления на необходимия брой тръби трябва да се извършват на етапа на подготовка на проекта за система за подгряване с вода. Моля, обърнете внимание, че дължината на веригата не трябва да надвишава 120 метра и е неприемливо да се използват връзки в контури, т.е. те са направени от една тръба.
За да се изчисли необходимия брой тръби и да се избегне преразплащането, е достатъчно да се знае площта на помещението, в което се предполага инсталацията, даденият стъпка на тръбата и големината на контура. Освен това се вземат предвид климатичните условия на работа и архитектурните особености на помещението (наличието на еркери, вентилационни канали, прегради и др.).