Хидромасажните вани са предназначени за масаж, релакс и просто удобно приемане на водни процедури. За да ви уведомим, горещата вана и джакузи са еквивалентни понятия. За информация, името на ваната с джакузи се появи по името на компанията, която е основана в началото на 20 век от братята Джакузи. От средата на 50-те години на миналия век

компанията започва да се занимава с различни хидротерапевтични устройства, а първата спа баня е патентована през 1968 година.
Дизайнът на ваните с водовъртеж е проектиран по такъв начин, че да действа с помощта на водни струи върху определени зони на тялото: врата, гърба, долната част на гърба и краката. Водни струи се образуват с помощта на струи и дюзи. Дюзата е ръкав с отвор с определен размер. Водата от банята се изтегля в тръбопровода и след това през дупката под налягане се подава обратно във ваната.
Има модели вани, в които въздух се подава и през струите. Под налягане тънките струи въздух създават кипене, приятно гъделичкане на кожата и подобряване на нейното кръвоснабдяване. Ако е необходимо да се намали дебелината на въздушните струи, тогава можете да поставите пистолет за пръскане с много малки дупки върху дюзата на дюзата. Възниква аерация, тоест насищане на водата с въздух.
Дизайнерите обаче не спряха дотук, а стигнаха още по-далеч и излязоха със струя, смесваща вода и въздух. Този дизайн се нарича дюза. В този случай налягането на въздуха, подаван към дюзата, може да се регулира и дори напълно да се изключи - тогава той ще действа като водна струя. Разбира се, температурата на водата е от голямо значение за банята.
Температурата на водата в хидромасажната вана може да се променя автоматично или ръчно, за което се използва електрически нагревател. Центробежна помпа се използва за подаване на вода и въздух във ваната. Въздухът се подава към дюзите с помощта на компресор или вентилатор. Изпълнението на компресора е друга характеристика на ваната с хидромасажна цел. Индикаторът за максимална производителност за различните хидромасажни вани варира (160-560 l / min).
Джакузи - е сложно хидравлично устройство. За него е осигурен контролен панел, с който можете да променяте температурата на водата, налягането на водата или въздуха, количеството на смесения въздух. Обикновено дистанционното управление е вградено, но може да бъде и преносимо, като на телевизор.
Грижа за хидромасажна вана
Джакузито е сложна техническа система, която изисква редовни грижи. Почистващите препарати са нежелателни по време на рутинната баня в тръбопровода. Понякога за това е необходимо да въртите дюзи ръчно. По-скъпите модели имат специални клапани. За да се предотврати размножаването на бактерии в тръбопроводите, системата трябва да бъде дезинфекцирана.
При прости модели всичко се извършва ръчно: дезинфектантът се добавя към източената вода и режимът на масаж се включва за 15-20 минути. Водата се изпомпва и тръбопроводът се промива. В напредналите модели просто изсипете мерителна чаша или хвърлете дезинфектант в специален отвор и включете устройството. В резултат на това тръбопроводът ще бъде промит с вода (7-10 минути) и изсушен със сгъстен въздух. По време на дезинфекцията във ваната сензорът за нивото на водата автоматично се изключва.
Няколко думи за сигурността
Всяка спа баня има двойна електрическа защита. За допълнителна безопасност на хидромасажните вани можете да присъствате на инсталирането на RCD система. Също така повърхността на банята, с която човешкото тяло контактува, е направена от диелектрични материали.