На всеки се е случвало след измиване на съдовете да установи, че водата в мивката не помръдва или се оттича много бавно. Същото може да се получи и в банята, където запушването е най-често от коса и остатъци от сапун. Проблемът е такъв, че трябва да вземете незабавни мерки за отстраняването му.

Решение според ситуацията

Запушената канализация се нуждае от ефективно средство и обикновено веднага се насочваме към шкафа с препарати. Наистина силната химична формула на традиционните препарати за отпушване действа бързо. В същото време обаче острата миризма и изпаренията може да раздразнят очите и лигавицата на носа, да предизвикат кашлица, алергии и други проблеми. Агресивните химически съставки при постоянна употреба може да повредят тръбите и са изключително опасни за околната среда.

Ако в момента нямате под ръка препарат за отпушване или се стремите към по-здравословен и природосъобразен начин на живот, може да опитате с натурални домашни средства. А ако искате да поддържате по-безопасна среда за своето семейство, в бъдеще можете да закупите био препарати за почистване на целия си дом, включително за отпушване на канализация.

3 ефективни метода за отпушване на канали без химия

Търсейки решение за неприятен проблем като запушен канал, сигурно сте проучили много възможности. Освен битовата химия, съществуват и редица натурални методи, с които ще постигнете същия ефект, но без вредните последици.

Предлагаме ви 3 ефективни натурални начина, които да изпробвате следващия път, щом се сблъскате със запушен канал у дома.

Комбинация от оцет и сода бикарбонат

Със сигурност сте почиствали със сода и оцет фугите на плочките в банята, пръските от мазнина по печката или сте отстранявали петна по текстил. Оказва се, че реакцията, получена след смесването на содата и оцета, има способността да премахне голяма част от замърсяванията и в канализацията.

 

Трябва да приложите метода веднага, когато забележите бавното оттичане на вода, защото, ако запушването е по-сериозно, може да не постигнете голям успех.

За да помогнете на водата да си пробие път в канала, ви е нужна чаена чаша сода за хляб и половин чаша винен оцет. Изчакайте водата да се отече или я попийте с гъба.

Изсипете содата в отвора на канала и след това - оцета. Захлупете с плоска чиния, защото ще започне реакция и част от съставките няма да слязат надолу. Когато изминат 30-40 мин., излейте в отвора предварително загрята 2 л вода. После пуснете топлата вода от чешмата да тече още няколко минути.

Сол и гореща вода

Готварската сол може да има неочаквани приложения. С нея ефикасно се почистват замърсени повърхности, отпушат се канали и се дезодорират тоалетни.

Абразивните свойства на солта ще помогнат при затлачване, но за процедурата трябва да загреете вода. Първо изсипете около половин чаша сол в канала. Върху нея бавно излейте около 1 л вряла вода и после пуснете и гореща вода от чешмата за допълнително промиване на канала.

 

Тъй като ще използвате само сол, запушването няма да се премахне от първия път, ако е голямо. Добавяйте сол и вода няколко пъти, докато каналът се отпуши напълно.

Същото може да приложите и към запушена тоалетна, като освен че ще я отпуши, солта ще премахне и лошите миризми.

Отпушване с био препарат

Въпреки че отпушването на канал със сода и оцет или сол и гореща вода не е трудоемко, то отнема време. Доста по-добри резултати ще имате, ако използвате готов натурален препарат. Най-добре е да се насочите към ензимен препарат за отпушване на канали.

Особено ефективни са биопрепаратите с пробиотична формула на марката TRI-BIO, които съдържат живи микроорганизми, а не токсични съставки. Може да използвате сух концентрат или течен вариант. За начина на употреба вземете под внимание указанията на производителя.

 

Приложен към задръстената канализация, ензимният препарат изчиства напълно стените на тръбите, като в същото време създава защитен биофилм против бъдещи натрупвания.

Друго негово предимство е, че може да го използвате и без да слагате ръкавици. Тъй като не съдържа вредни съставки и силни разтворители, той е безопасен за хора и домашни любимци, а също и за околната среда, благодарение на своята биоразградимост.

Отпушването на канала не е просто изливане на химически препарат, който може да нанесе щети и на тръбите. С натурален препарат за отпушване ще минимизирате всички подобни рискове. А за да предотвратите появата на още проблеми, не трябва да допускате навлизането на мазнина и други замърсители в канализацията. Добре е също за профилактика да изсипвате периодично по малко сода и оцет в канала или пробиотичен препарат.