Съвременното водопроводно оборудване е толкова разнообразно, че можете да се объркате дори по такъв прост въпрос като закупуването на тоалетна. Изглежда, че този предмет ни е познат от детството и не можем да научим нищо ново за него. В настоящите реалности

обаче не е толкова лесно да си купите подходящата тоалетна . Например коя да избера - окачена, прикрепена или на пода? Хоризонтален или вертикален изход? И струва ли си да разгледате по-отблизо моделите? В новата ни статия ще се опитаме да отговорим на тези въпроси.

КАКВИ СА НАЧИНИТЕ ЗА ИНСТАЛИРАНЕ НА ТОАЛЕТНИ?
Тоалетна за стена. Много купувачи се опасяват, че модерните стенни тоалетни не са надеждни и не могат да издържат на стреса на ежедневната употреба. Спокойно можем да кажем, че това не е вярно. Монтажът на инсталация, изработена от метал и оборудвана с надеждни крепежни елементи, гарантира, че тоалетната може да издържи потребител с тегло до 120 кг. При тежки товари производителите предлагат подсилени инсталационни системи . Основното нещо е да инсталирате правилно конструкцията, като спазвате изискванията и няма да има проблеми с работата.
Стенните тоалетни също изискват монтаж, но са отлични за окачени системи. Такива устройства са оборудвани с пластмасов резервоар. Самата купа е прикрепена към стената, като обикновена тоалетна на пода.
Тоалетната на пода също трябва да бъде подбрана внимателно. Когато купувате, не забравяйте да обърнете внимание дали купата се продава в комплект с резервоар. Някои производители ги продават отделно. И трябва да изберете резервоар от идентична серия, който точно ще пасне на избраното дъно. Не може да се инсталира всеки вид.


КОЙ ДИЗАЙН ДА ИЗБЕРЕТЕ: ТРАДИЦИОНЕН ИЛИ БЕЗ ЧУПКИ ?
Постепенно всички производители на тоалетни въвеждат в своята гама модели без чупки. Популярността им нараства поради по-голямата им хигиена. Без чупки няма къде да се натрупа мръсотия, което означава, че тоалетната е без бактерии и е по-лесна за почистване. Целта на традиционните чупки е проста - предотвратява изпръскването на вода при изплакване. При конструкциите без чупки изплакването е организирано по различен начин, отколкото при традиционните модели и при правилната посока на измиване водата не тече извън купата.

ХОРИЗОНТАЛНО, ВЕРТИКАЛНО, КОСО ИЛИ УНИВЕРСАЛНО ОСВОБОЖДАВАНЕ?
Трябва да решите този въпрос, преди да дойдете в магазина, за да си купите тоалетна.

Най-рядко срещаният вариант е вертикалният изход, където изходният отвор в задната част на тоалетната е насочен право надолу. Тоест дренажният отвор в този случай трябва да е в пода.
При по-често срещаните модели с хоризонтален изход отворът на канала е на 90 градуса спрямо пода. За да инсталирате тоалетната в този случай, изходът на канализационната тръба трябва да бъде разположен по същия начин.
При косо освобождаване изходът се прави по диагонал. Това е необходимо, за да се свърже тоалетната към канализационната система с наклонена камбана или камбана, разположена не високо от пода.
Напоследък все повече производители започнаха да предлагат тоалетни с универсален изход (vario), които с умел подход могат да бъдат свързани във всеки от трите случая.
Тоалетна за стена

Между другото, изборът на въпрос ще засяга купувача само при закупуване на тоалетна на пода. В случай на висящи модели не са предвидени опции.