Ако се опитвате сами да извършвате ремонт на водопровод, трябва да знаете откъде да започнете. Тук трябва  да помислите за много неща, включително какви инструменти да закупите и какви правила да спазвате при ремонт на ВиК инсталации.

Тези съвети ще ви помогнат да станете по-компетентни във водопроводните въпроси.

 1. Ако не искате водопровод в частен дом или селска къща да замръзне, уверете се, че всички тръби, които нямат защита и изолация (говорим за тръби отвън), са внимателно изолирани. Ако температурата на околната среда около тръбите е под нулата, тръбите могат да замръзнат. Ще отнеме време, преди тръбите да замръзнат, което означава, че няма да можете да пускате вода през тръбите за известно време. Тръбите също могат да се спукат, а ремонтът им ще ви струва много време и пари.
 2. Ако не можете да отстраните запушване в канализациятас бутало , опитайте да допълните тоалетната чиния, ако нивото на водата в купата е ниско. Правете това всеки път, когато нивото на водата стане твърде ниско.
 3. Проверете за повреди на пода около вашата тоалетна. Ако смятате, че подът около тоалетната ви е по-мекот останалия под в банята ви, това е мястото на щетите. Разклатете тоалетната си и след това разклатете всеки крак, за да видите дали усещате някаква мекота или разхлабване на пода под вас. Можете да спестите парите си само като забележите проблема рано.
 4. Всички дренажи трябва да бъдат изпразнени и всички твърди частици, които могат да запушат тръбите, трябва да бъдат събрани. Когато във филтъра се задържат големи частици, отстранете ги. Почиствайте филтъра във ваната веднъж на всеки 2-3 дни, без да чакате да се появи запушване.

В същото време насрочете водопроводни работи. Можете да се обадите на водопроводчика всеки път, щом има малък проблем, но можете да се обадите на водопроводчик и да решите няколко проблема наведнъж. Това ще ви спести пари за ремонт на ВиК.

 • За да поддържате каналите в банята и кухнята чисти, трябва да поръсвате пакет сода за хляб всеки месец като превантивна мярка и да изливате чаша трапезен оцет в канализацията , за да премахнете натрупаната мазнина и фините частици. Това ще предизвика химическа реакция и малкото запушване ще бъде изчистено. Не включвайте устройството за известно време и след това излейте вряща гореща вода в канализацията. Това ще изчисти тръбите ви от сапун или косми, натрупани в канализацията на мивката.
 • Инсталирането на по-ефективни душ глави ще ви спести не само време, но и парите ви за допълнителна консумация на вода. По-голямата част от горещата вода се консумира по време на вземане на душ или вана. Инвестирайте в енергийно ефективни душове и можете да спестите над 100 лв годишно от сметката си за вода.

Сега знаете, макар че водопроводът може да изглежда сложен и плашещ, всъщност не е толкова трудно. Просто трябва да научите основните работи. Всичко, което трябва да направите, е да проучите малко, да използвате здравия разум и да работите, за да намерите най-ефективния метод за завършване на работата си. 

 

Ако имате нужда от съвет или имате въпроси, 
обадете се за БЕЗПЛАТНА консултация и заминаване на майстора: 
0896221099  

Тогава вашият водопровод ще работи ефективно!

Искате ли да научите малко повече за водопровода? Както знаете, има много видове водопроводни инсталации и уреди. Затова решихме да напишем тази кратка статия за вас. Това ще ви помогне да се ориентирате в прекрасния свят на ВиК инсталациите. 

 

Разбирането как работят инструментите може да ви даде огромен тласък при работа с водопровод . Затова не забравяйте да прочетете всичките си ръководства и инструкции и проучете колкото можете повече в интернет, където можете да получите информация, която да ви помогне с вашите проекти. Уверете се, че знаете точно какво сте планирали да направите, преди да опитате какъвто и да е вид ремонт, тъй като ще бъде много по-трудно и по-скъпо да поправите грешката.

Можете сами да изчистите повечето запушвания в канализацията.

 • Опитайте първо с бутало.  Ако имате проблеми с пробиването на тоалетната с бутало, проверете нивото на водата в тоалетната. Ако нивото на водата е твърде ниско, опитайте да излеете кофа с топла вода. Отворете резервоара на тоалетната и налейте вода отвътре. Тази процедура може да се повтори, ако нивото на водата отново се върне твърде ниско.
 • Поставете цедка отгоре на дренажите, за да предпазите големите храни или предмети да не падат в канала и да причинят запушване. След като филтърът е запушен, трябва да го почистите. Почиствайте филтъра във ваната веднъж на всеки 2-3 дни, без да чакате да се появи запушване.
 • Не източвайте масло или грес в канализацията. Те може да са в течна форма, но докато се охладят, ще се втвърдят и могат да причинят запушване. Това е особено вярно, ако имате уред за отпадъци в мивката си, тъй като мазнината ще накара остриетата да работят по-бавно и по-малко ефективно. Изсипете маслото навсякъде, освен в мивката.
 • Ако вашият дом или градина има добра чешмяна вода, но забележите оранжеви или розови петна във вашата ванаи други уреди, използващи вода, във водата ви може да има твърде много желязо. Специални омекотители за вода ще се погрижат за този проблем. Можете да ги монтирате сами или да се погрижите за монтажа на професионален водопроводчик в София.
 • Не пестете и от качеството, когато става въпрос за смяна на вашата душ глава . Избор на най-евтината душ глава в магазина

 

може да ви струва повече в дългосрочен план. Проблемът е, че такива душ глави не са много здрави и се чупят много по-бързо.

Има много повече начини да накарате вашия водопровод да работи по-добре и по-ефективно.

Това, което работи добре за един дом, може изобщо да не работи за друг. Но в света на ВиК винаги има нещо общо за всяка къща и апартамент. Надяваме се, че съветите, които сте прочели в тази статия, ще ви помогнат да започнете да се грижите за водопровода в дома си!

За всякакви въпроси или консултация, моля, обадете ни се:

0896221099