Модерният човек на XXI век има привилегията да ползва наготово множество от удобствата, за които предшествениците му е трябвало да мислят допълнително и да търсят привидно сложни начини да включат в ежедневието си. 

Едно такова огромно улеснение за хората безспорно е достъпът до чиста вода, което понякога се приема за даденост. Но какво би се случило, ако поради някаква неведома за нас причина се наложи сами да пречистим вода в домашни условия, без да разчитаме на наличието на централизирана мрежа със специализирани пречиствателни станции? 

Един от най-изследваните и добре познати методи е т.нар. обратна осмоза като метод да пречистване на вода, която е изключително лесна за реализиране в домашни условия, относително евтина и приложима в практиката. Съществуват множество готови системи, налични на пазара, измежду които само трябва да изберете варианта, който пасва най-много на специфичните ви нужди и естествено - бюджета ви.

В случай че се чудите как работи обратната осмоза и как може да се интегрира успешно в домашни условия, предоставяме няколко общи допълнителни разяснения.

Какво представлява обратната осмоза

Обратната осмоза е физиологичен феномен, който се характеризира с наличието на два типа течни среди с различна концентрация от дадено вещество, разделени от полупропусклива мембрана. 

Стандартният процес включва преминаване на частиците под формата на молекули от течността с по-ниска към тази с по-висока концентрация, докато при обратната осмоза принципът е същият, но с разменена посока. Молекулите се движат от по-висока концентрация на определена субстанция (например вредни микроорганизми и примеси) към по-ниска под въздействието на налягане. По този начин “заразената” среда се пречиства и в общия случай остават само молекулите на течната консистенция (водата), без никакви допълнителни градивни единици.

Какви вредни вещества и организми подлежат на премахване чрез обратна осмоза? Най-простият отговор е вируси, бактерии, нитрати, флуориди, сулфати, дори арсен. Недотам приятната част е, че процесът не е селективен и с тях се отстраняват и минерали като калий, натрий, калций и магнезий, които по принцип са полезни.

Ефективността на една средностатистическа специално конструирана за целта система за обратна осмоза е около впечатляващите 99%.

Първоначално обратната осмоза намира приложение предимно в индустриална среда, но постепенно навлиза и в отделните домакинства заради удобството и ефективността си. Нека разгледаме няколко примера за подобна употреба.

Обратната осмоза като метод за допълнително пречистване на вода за напитки и храни

Една професионална система, базираща действието си на принципа на обратна осмоза, е чудесно допълнение към рутината ви, ако сте любители на чай, кафе или чистия вкус на храната. 

Чрез конструкцията се премахват всякакви фини примеси и минерали, които са в състояние да окажат влияние върху питейните и вкусовите качества на компонентите в отрицателна посока. Пример, за който се твърди, че е особено показателен, е свързан с приготвянето на хляб и сладкиши, които стават значително по-добри с освободена от всякакви допълнителни вещества течност.

Чистотата на водата, влизаща в състава на напитките и ястията, е особено важна за ценителите и професионалните кулинари, които са чувствителни към всяко отклонение от перфектния резултат. 

Обратната осмоза като метод за изграждане на домашни аквариуми

Любителите акваристи от дълго време разчитат на безспорните качества на обратната осмоза, за да постигнат оптимална за отглежданите от тях организми водна среда. Системите, функциониращи на този физичен принцип, са безценен инструмент за фино калибриране на водната среда чрез селективно филтриране на нежелани вредни елементи. 

Причината е, че течността в аквариумите трябва да отговаря на строго специфични критерии, индивидуални за всяка една уникална комбинация от обитатели, които трудно могат да се изпълнят по друг начин.

Обратната осмоза като метод за домашно СПА

Обратната осмоза все по-уверено си проправя път дори и в домашните СПА ритуали, предлагайки на любителите на пречистената вода уникално и несравнимо изживяване. 

Течността се използва най-вече за парна баня, която, благодарение на своята липса на примеси, осигурява най-чиста форма на хидратация. Терапията е особено подходяща за лица с чувствителна и деликатна кожа, които се повлияват негативно от примеси в чешмяната вода.

Друго козметично приложение на пречистената чрез обратна осмоза вода е свързано с измиването на косата. Счита се, че третирани по този начин, космите стават по-меки, гладки и лесни за оформяне.

Обратната осмоза като метод за стимулиране растежа на растенията вкъщи

Домашните растения са чувствителни организми, които се повлияват от всеки минерал, който потенциално постъпва в почвата при поливане с вода. Затова и хората, които желаят да им окажат най-добрата възможна грижа, избират системи за обратна осмоза, които да им помогнат с oще по-безкомпромисното пречистване на течността.

Обратната осмоза като метод за съхранение на специфични колекционерски предмети

Едно изключително нишово и неконвенционално приложение на системите за обратна осмоза е в запазване доброто състояние на артефакти и произведения на изкуството, които по някакъв начин трябва да се почистват с вода. По този начин деликатните предмети са защитени от навлизане на частици или примеси, които могат да окажат негативно въздействие върху качеството им.