В днешната ни статия решихме да поговорим за такава често срещана и важна процедура като инсталирането на водоснабдителна система с помощта на полипропиленови тръби.

Водопроводът е важна част от нашата домашна система, която снабдява кухните и баните ни с

чиста вода, така че инсталирането на водопроводни инсталации и изборът на материал, от който ще бъде направена, трябва да се вземат на сериозно.

Тръбопроводите във водоснабдителните системи в апартаментите постепенно престават да бъдат метални и отстъпват място на по-практични материали. Хората вече по-често избират леки, икономични и трайни (експлоатационен живот повече от 50 години) полипропиленови тръби и компоненти.

В допълнение, тръбопроводът от тях е лесно да направите сами. Нека започнем нашата публикация с подробен анализ на самите материали - какви са те и т.н.

Маркиране на полипропиленови тръби

Полипропиленовите продукти се произвеждат с различни технически характеристики, които се показват в специална маркировка. Това се дължи на обхвата. За транспортиране на изключително студена вода се използват полипропиленови тръби PN10 и PN16. За захранване със студена и топла вода - универсален PN20.

Разликата в числата показва степента на устойчивост на материала на налягане и промени във физическото състояние под въздействието на гореща вода. Следователно, полипропиленът, предназначен за монтирането му, е подсилен с увеличена дебелина на стената, фибростъкло или алуминиево фолио.

Качество на полипропилена

Търсенето на полипропиленови тръби нараства и съответно в света има повече производители. Огромна част от този пазар беше зает от Китай с неговите не винаги прилични продукти. Между другото, местните компании също понякога произвеждат некачествени продукти.

В магазините полипропиленовите тръби се оценяват по външния им вид преди покупката. Те се гледат по формата, така че очертанията на разреза да са идеално кръгли, дебелината по цялата дължина никъде не се отклонява, няма грапавини и дълбоки ожулвания, както и провисване.

Трябва да се направи малък тест - вкарайте тръбата във фитинга. При нормални продукти  няма да можете по никакъв начин, в противен случай това е брак. Дори в горещо състояние - по време на заваряване - връзката се осъществява с натиск, така че се постига здравина на монтирания тръбопровод.

Разпределение на водоснабдяването и неговите методи

Първо трябва да вземете решение за проект на водопровода. За водоснабдяване, като правило, най-добрият вариант би бил да се повтори старата водопроводна схема, която е била  сглобена от метални тръби. Обикновено това е проста версия на поредица (тройник) връзка. Въпреки че не е толкова удобно с него, когато водата се взема от няколко точки наведнъж. Например, човек взема душ и по това време започва да мие чинии в кухнята, като по този начин налягането в тръбопровода се преразпределя и температурата на водата в душ кабината се променя драстично.

Въпреки това, за нашите малки апартаменти с ограничен брой точки за приемане на вода (казанче, мивка, душ, мивка за кухня), подобни спада на налягането са незначителни. Освен това методът за серийно свързване заема малко място и е икономичен за инсталиране.

Ако планирате да използвате по-голям брой бани, а има и много консуматори на вода (пералня, миялна машина, бойлер, кран за специални домакински нужди, например за поливане на тревата), тогава е по-добре да инсталирате колекторно водоснабдяване.

То предвижда включването във водоснабдителната система на два разпределителя (за студена и топла вода), наречени колектори. От тях се взема отделна тръба за всяка точка на приемане на вода. Оказва се, колко кранове и свързани потребители са в апартамента, толкова много тръби трябва да бъдат инсталирани.

Разходите за колекторно водоснабдяване са, разбира се, по-високи от тези за серийно водоснабдяване, но предимствата са очевидни. Първо, налягането на изходната вода винаги е стабилно, независимо от отвора на съседните кранове. Това е не само удобството за използване на човек, но и намаляването на вероятността от повреда на битовите уреди и съвременните смесители поради скокове на налягането. На второ място, повредата на кран или теч в една тръба или свързването на ново устройство няма да принуди цялата система за водоснабдяване да бъде изключена. На колектора те просто изключват клапана за ремонтираната линия, а останалите се използват без ограничения. Трето, за всяка точка на прием на вода можете да зададете необходимото налягане, което в крайна сметка ще намали консумацията на вода.

Също така тези два метода на водоснабдяване, сериен и колекционен, могат да бъдат комбинирани. Например, отделни тръби са свързани към колекторите, да речем, за душ кабина и миялна машина, а за кухненска мивка, мивка и тоалетна чиния те използват единична облицовка, т.е.последователна.

Има още едно водоснабдяване - контролно-пропускателен пункт с гнезда за вода. То също е метод на последователно свързване, но се различава от него при липсата на тройници с подаващи тръби до всяка точка на водоприемника. Това е, например, тръба за захранване със студена вода започва от централния щранг и веднага достига първия потребител, например кран на мивката, свързва се с него с изход за вода (същия тройник), оттам отива до следващия кран или домакински уред и така до края.

Разбира се, спестяванията на тръби и връзки са забележими. Но това е единственият плюс на това оформление. В останалото то е абсолютно зависимо от всеки кран и тръбна секция и налягането в него танцува по-осъществимо, отколкото при серийна връзка. Може би такъв прост тип водопровод ще бъде подходящ само в рядко посещавани къщи и нежилищни сгради - вили, индустриални санитарни съоръжения и т.н.

Трябва ли да проектирам Водопровода?

Когато сте решили метода на окабеляване, трябва внимателно да прецените местоположението на тръбите. По-добре е да следват най-краткия път с минимум отклонения и завои. Това ще изисква по-малко полипропиленови тръби и свързани части. В допълнение, за продължителна и надеждна работа на водопровода, излишните завои, които създават хидравлично съпротивление, са напълно ненужни.

Оформлението включва и външния вид на вътрешната водоснабдителна система. Дали ще бъде отворена или ще бъде скрита под фалшиви прегради или, може би, ще бъде бетонирана в стените.

И накрая, всичко това се решава още преди закупуването на полипропиленови тръби и аксесоари. Оттогава, в случай на внезапно желание да промените плана, вероятно ще трябва да купите нещо в допълнение. И ако тръбите вече са инсталирани, тогава големите им загуби по време на демонтирането не могат да бъдат избегнати, тъй като полипропиленовите съединения са неразделими, за разлика от металните и металопластичните. В резултат от цялата водоснабдителна система ще останат само неподходящи резници и евентуално няколко части с резбови връзки.

ВиК комплект

Изчислението се извършва въз основа на известната дължина на закупените полипропиленови тръби и прецизно измерване на всички сегменти на предложената система за водоснабдяване. Към получените резултати около 10% се хвърлят в резерв. Може да се случи така, че на някаква тръба да не достигнат само няколко сантиметра, дори ако тя бъде внимателно измерена преди рязане, предоставеният запас ще ви помогне много.

Ако ще бъдат свързани тръби с различен диаметър, ще са необходими адаптери. За полагане на дълги участъци, надвишаващи фабричната дължина на тръбите (обикновено 4 м), както и за къси съединения, се използват съединители - прави и извити. Ще ви трябват тройници, евентуално кръстачки, сферични кранове, резбови съединители за монтиране на смесители, свързване на домакински уреди.  За да предвидите всичко, струва си да се свържете с консултант в магазина, където купуват компоненти за вътрешно водоснабдяване. Обикновено има щанд с образци от връзки и дори цели водопроводни и отоплителни системи. Приближавайки се до мини-изложбата, е лесно да се определи какво трябва да бъде закупено.

Инструмент за полагане на полипропиленови тръби

За рязане използвайте специални ножици или ролков нож за тръби. Инструментите са добри, но в случай на единична инсталация, системата за водоснабдяване ще е необходима само веднъж. Следователно има смисъл да наемете нещо от тях в железария, подобна услуга е често срещана. Същото е и със заваръчната машина.

За премахване на вътрешни фаски е удобен инструмент за отстраняване на настъргвания - малък специален инструмент, но ако го няма, можете да се справите с нож. Когато тръбата е подсилена с алуминиево фолио отвън или в средата, външната или средната фаска задължително се отстраняват. Това трябва да се направи, защото тънък метален слой ще предотврати запояването на полипропилена и ще влезе в контакт с вода. Отстранете го със специални острилки. Те също трябва да има в магазина. Полезни са и прости строителни ръкавици, за да не изгорите случайно ръцете си, и молив с рулетка.

ВиК инсталация

Извършва се с пропиленови тръби по много прост начин. Наричат ​​го заваряване, въпреки че в действителност това е дифузно запояване: частите се нагряват, слагат се една върху друга и изчакват, докато се втвърдят.

Наета или закупена заваръчна машина за определени диаметри на тръби и фитинги. Ако е необходимо, те се променят. Уверете се, че са чисти, без следи от предишно заваряване. Като цяло, колкото по-чиста е тръбата, когато е заварена, толкова по-здрава е заварката. Следователно дори докосването на повърхността, за да бъде свързана с ръката ви, е нежелателно и е по-добре да се обезмасли с кърпа, навлажнена с алкохол, преди нагряване.

Рязането на полипропилен е лесно. Материалът е мек и ножиците се справят почти без усилие. При ролковия резач за тръби има една особеност - преди да завъртите дръжката, да режете тръбата, трябва да направите инструмента с един оборот по посока на часовниковата стрелка и един завой срещу часовниковата стрелка, след което можете да режете. Това е необходимо, за да може колелото на тръбата да маркира пътя и да не се загуби по резбата.

Вътрешната фаска се отстранява от нарязаната тръба с разделител. Ако има армировка от алуминий, отстранете я чрез оголване. Обезмаслете върха с алкохол. След това тръбата, едновременно с фитинга, се натиска върху предварително включена и загрята заваръчна машина.

Нагряването и е ограничено от вграден термостат, който обикновено е настроен на 260–280 ° C.

За всеки диаметър на тръбата се препоръчва различно време за топлинна обработка:

16 мм. - 5 секунди,

20 мм. (най-използваният тип) - 5 секунди,

25 мм. - 7 секунди,

32 мм. - 12 секунди.

Необходимо е да се придържате към времевата рамка, защото ако тя е недостатъчно нагрята, няма да е възможно да се вкара тръбата във фитинга и прекомерните усилия само ще счупят частите. Прегряването е изпълнено със силно омекотяване на полипропилен и деформация на форми.

Качеството на полипропиленовите тръби и, разбира се, свойствата на материала обаче се различават леко от различните производители. Ето защо, преди да можете лесно да монтирате системата, струва си да похарчите няколко евтини части за тестове за заваряване, така че, както се казва, ръката да свикне.

Нагретите елементи са свързани с известно усилие. Това е нормално и трябва да бъде. След това движението напълно ще спре, което означава, че тръбата е опирала до вътрешния студен ръб на фитинга. Сега можете леко да коригирате структурата и, без да я местите, изчакайте 20-30 секунди, преди да настроите. Освен това работата продължава.

Случва се, че при заваряване човек инстинктивно започва да прави въртеливи движения, сякаш завинтва тръбата в фитинга. Това вече е погрешно, защото вътре разтопеният полипропилен се сгъва като акордеон. Този метод на свързване води до лоша фиксация с кухини и до появата на изтичане на вода.

По принцип всеки може да се справи с инсталирането на полипропиленова водоснабдителна система. И дори ако в началото нещо не се получи, тогава до края на деня, когато в апартамента се монтират нови водопроводни тръби, човекът със сигурност ще се почувства като опитен майстор.