Запушеният канал може да създаде неприятности в домакинството и да причини затруднения в ежедневието. Докато първите стъпки за отпушване може да се предприемат самостоятелно, има случаи, в които е необходимо професионална помощ.

Лесни методи за самостоятелно отпушване

  1. Използване на смес от сода бикарбонат и оцет:

Смесете 1/3 чаша сода бикарбонат с 1/3 чаша оцет и изсипете сместа в канала. Изсипете гореща вода след около 30 минути. Това може да помогне за разрушаване на малки натрупвания.

Когато се комбинират содата и оцетът, могат да помогнат за отпушване на канали  чрез химичната реакция, която възниква  между тях.

Сода бикарбонат (NaHCO3) е слаба основа, която има способността да реагира с киселини, разрушавайки част от натрупванията и натиска в канала. Образуваната пяна и вторични продукти допълнително помагат за отпушване на натрупванията и преминаване на мръсотията.

Тази комбинация може да бъде ефективна за леки и средни запушвания, но може да не е достатъчно силна за по-трудни случаи. Важно е да спазвате предпазните мерки и да следвате инструкциите внимателно, за да избегнете нежелани реакции или повреди на тръбите.

 

  1. Използване на спирала за отпушване на канали

Спиралата за отпушване на канали може да бъде вкарана в канала, за да премахне по-големи натрупвания и замърсявания.

Ако каналът е в банята или кухнята, може да поставите хавлия или пластмасово покритие около зонатана запушването, за да предотвратите разливането на вода и мръсотия.

Вкарайте спиралата в канала бавно и внимателно. Започнете с леко налягане и продължете с плъзгащи движения.

Въртете спиралата по посока на часовниковата стрелка като продължавате да го тласкате напред. Това помага на спиралата да премине през натрупванията и да ги разруши.

Ако усетите съпротивление, значи сте стигнали до запушването. Продължавайте да въртите спиралата и леко натискайте напред, за да пробиете през него.

Ако има прекомерно съпротивление или спиралата не може да продължи напред, спрете въртенето, за да не повредите тръбите.

Когато сте пробили през запушването и водата започне да оттича свободно, извадете внимателно спиралата. Придържайте я така, че водата и мръсотията да не капят.

Изплакнете канала с гореща вода, за да отмие остатъците от натрупванията и да се възстанови нормалния поток на водата.

Проверете дали водата оттича свободно и дали проблемът с запушването е решен. Ако все още се сблъсквате с проблеми, може да е необходимо да повторите процедурата или да потърсите професионална помощ.

Запомнете, че използването на спирала изисква внимание и грижа, за да не повредите тръбите.

 

  1. Използване на вакуум помпа

Вакуум помпата за отпушване на канали е устройство, което се използва за създаване на сила на вакуум и премахване на натрупвания и натиск в каналите. Този метод се използва за леки и средни запушвания в каналите.

Поставете гумената основа върху отвора на запушения канал.

Натиснете дръжката надолу, за да изпомпате въздуха от нея и създадете вакуум. Това действие създава неголямо вакуумно налягане в канала.

Повторете няколко пъти, за да усилите действието на вакуума.

Проверете дали водата оттича свободно след употребата на вакуум помпата. Ако все още има запушвания, можете да повторите процеса или да използвате друг метод.

 

  1. Химикали за отпушване

Химикалите за отпушване на канали се базират на химични реакции, които имат за цел разрушаване на натрупванията, премахване на запушванията и възстановяване на нормалния поток на водата. Принципът на действие на тези химикали се основава на тяхната способност да разграждат материалите, които предизвикват запушването, и да ги направят по-разтворими.

Типичните химикали за отпушване на канали съдържат силни киселини, които могат да разтворят и разрушат натрупванията от хранителни остатъци, сапуни, косми и други материали. В зависимост от формулата на химикалите, те могат да работят по различни начини:

  • Разграждане на органични вещества - хранителни остатъци, мазнини и косми;
  • Разтваряне на минерални отлагания - варовик или котлен камък;
  • Разрушаване на химически връзки - сапуни и восъци.

Важно е да се има предвид, че химикалите за отпушване на канали са силни и може да са токсични или агресивни за околната среда. При използването им трябва да се спазват предпазните мерки, указанията на производителя и да се избягва неправилната употреба, за да се предотвратят нежелани реакции или повреди на тръбите. В някои случаи, при по-трудни и настойчиви запушвания, може да бъде необходимо професионално отпушване със специализирани инструменти и техники.

 

Професионалното машинно отпушване на канали

Методите, споменати по-горе, са подходящи за леки случаи на запушване. В случаи на по-трудни и проблемни запушвания, е възможно да се наложи професионална намеса.

Специалистите по отпушване на канали използват професионални машини със спирали, които работят по принципа на въртене на спиралата, която прониква и премахва натрупванията.  

Спиралата се върти с висока скорост, като разрязва и разрушава натрупванията и материалите, които предизвикват запушването.

След  успешното отпушване, каналът се изплаква с вода, за да се отмият остатъците от натрупванията и да се възстанови нормалното оттичане на водата.

Този метод за отпушване е ефективен за по-сериозни и упорити запушвания, при които домашните методи може да помогнат.

Независимо от избора на метод, важно е да поддържате редовна грижа за канализацията си, за да предотвратите нежелани бъдещи запушвания и проблеми.