Диагностика на повреди в инсталацията на вграденото казанче

Има различни методи за диагностика на проблеми с инсталацията в зависимост от конкретния модел, но някои общи насоки ще работят за почти всички устройства.

Не е нужно да разбивате стената в опит да намерите повреда вътре в инсталацията, защото за това е достатъчно да използвате отвора на бутона за промиване за проверка.

 • Първо трябва да махнете декоративния капак от бутона за промиване. Натиснете го и го издърпайте към себе си, след което отстранете рамката, върху която е прикрепен бутона. Това може да стане чрез отвиване на винтовете и издърпване на пластмасовите скоби.
 • Не забравяйте да изключите водата, която влиза в казанчето, в противен случай банята може да се наводни.
 • Демонтирайте механизма за пълнене, като премахнете модула на кобилното рамо. След това внимателно отстранете клапана за пълнене, който отговаря за нивото на пълнене на водата в резервоара. След това просто трябва да махнете фиксатора на дренажния клапан.

Сега можете безопасно да извършите подробна проверка на съществуващите части и крепежни елементи. Преди това има смисъл да ги промиете. Ако се открият пукнатини, стружки или други повреди, трябва да се оцени нивото на износване.

Ако говорим за симптомите на неизправност на инсталацията, тогава трябва да се подчертаят следните признаци:

 • бавен набор вода в резервоара;
 • нефункциониращ бутон за източване;
 • непрекъснат поток на вода в купата;
 • видими дефекти на тоалетната чиния;
 • счупен микролифт (механизъм, чрез който капакът на тоалетната се спуска плавно и без чукане).

Ремонт на инсталацията на вграденото казанче

 

И така, нека да разгледаме основните видове проблеми при вградените казанчета и как да ги отстраним.

Бавно набиране на вода в резервоара

Първо, трябва да разберете дали вашата система има мрежест филтър и, ако има такъв, да го почистите. Това може да стане с ненужна четка за зъби и течаща вода.

Проблемът може да бъде и лошо регулиран клапан и положение на поплавък, поради което в системата просто липсва вода. За да отстраните проблема, се препоръчва да огънете металния лост, така че поплавъкът да е в правилната позиция. 

Друга причина за бавното събиране на водата е изкривен поплавък клапан. Трябва да го подравните и да обърнете внимание на лоста. Ако е огънат или напукан, това също може да доведе до неизправности, необходимо е да го смените.

Запушен изходен клапан

Ремонтът на този елемент обикновено се случва, след като собствениците забележат непрекъснатия поток на вода в резервоара. Често това се случва именно поради запушен клапан.

За да отстраните проблема, разхлабете крепежните елементи и отстранете уплътнението. След това промийте уплътнението и капака на клапана.

 

Счупен бутон за източване

Ако натискането на бутона за източване не доведе до изтичане на вода, тогава може би причината се крие в дренажните фитинги, които са станали неизползваеми. В този случай е необходимо да смените фитингите, за които е по-добре да използвате частите на производителя. Ремонтът може да не доведе до желаните резултати, ако се използват части на трети страни.

Непрекъснат поток на вода в купата

Проблемът най-често е или гумено уплътнение, или счупен изходящ клапан, но понякога е неизправност на входящия клапан и поплавъка. 

В първия случай е достатъчно просто да смените уплътнението.

Вторият проблем е малко по-сложен, така че ще трябва да смените целия механизъм.

Ако въпросът е в неизправност на входящия клапан, тогава аварийната тръба трябва да се регулира (опитайте се да я повдигнете по-високо). Ремонтът на поплавъчния клапан се състои в изравняването му и смяната на лоста (ако е необходимо).

 

Видими дефекти по тоалетната чиния

Пукнатините в дъното на купата изискват пълна подмяна. Но ако пукнатините се наблюдават само в областите, където са закрепени винтовете или по-високи, тогава ще ви трябва шкурка, шлайф, бормашина, епоксидна смола и разтворител.

 1. По ръбовете на пукнатините трябва да се пробият малки дупки, за да се предотврати по-нататъшното им разпространение.
 2. Освен това пукнатините се обработват с шкурка и се обезмасляват.
 3. Запълнете пукнатините с епоксидна смола и оставете да изсъхнат за 24 часа.
 4. След това повърхността може да бъде шлайфана.

Но причината за проблемите с купата може да се крие и в деформацията на маншета, свързващ купата с канализационната система (особено ако забележите, че под тоалетната се образуват локви). Ремонтът ще се състои в отстраняване на повредената яка и почистване на тръбата от корозия. След това е препоръчително да обезмаслите и запечатате фугите с уплътнител. След това поставете нов маншет и запечатайте ставите.

Счупен механизъм на капака

По правило проблемът се решава чрез подмяна на механизма или подмяна на целия капак като цяло. Но си струва да започнете със затягане на крепежните елементи на частта.

Важно е да разберете, че понякога може да не сте в състояние да се справите сами. Освен това е възможно да навредите на вашата система, ако ремонтът бъде извършен неправилно. Има смисъл да се опитате да поправите инсталацията със собствените си ръце само ако:

 • знаете точно причината за повредата;
 • знаете методи за решаване на проблема;
 • разполагате с необходимите инструменти и части.

Във всички останали случаи си струва да потърсите помощ от специалисти.

Предотвратяване на грешки при монтажа

 

Най-добрият начин да предотвратите неправилно функциониране на инсталацията е да я изберете правилно, докато все още сте в магазина. Съсредоточете се върху горните причини за проблеми с тоалетната и се опитайте да гарантирате, че закупената система е надеждна в тези области. Също така е най-добре да изберете конкретен производител, за да имате възможност да подадете жалба.

Друг интересен момент е липсата на авариен люк. Често по време на монтажа се осигурява само ревизионен люк, но това не е достатъчно, когато става въпрос за монтаж.Аварийната опция осигурява достъп до тръбите и монтажната рамка, което ще позволи на вас или на специалист лесно да инспектирате тези зони за премахване повреди.

Когато използвате тоалетната, не забравяйте правилата, които е по-добре да проверите предварително с продавача на продукта. Но от общите препоръки си струва да се подчертае следното:

 • Спазвайте максималното предписано тегло, което продуктът може да издържи;
 • Не натискайте прекомерно капака, копчето и тоалетната чиния;
 • Поправете продукта своевременно и не пренебрегвайте повредата;
 • Използвайте само качествени части за ремонт.

Така че на пръв поглед няма нищо трудно за ремонт на вградено казанче. Просто трябва да намерите причината за повредата, да разработите план за действие и да извършите всички описани манипулации. Но по правило в първите два етапа се крие цялата сложност на тази работа. Затова подходете отговорно към проблема и не пренебрегвайте помощта на майстор.