Висококачествените вградени казанчета от доверени производители на санитарен фаянс не само предлагат спестяване на място и лесна поддръжка. Те са надеждни: оборудвани са със здрави стоманени рамки, масивни резервоари, дренажни механизми с авариен преливник със сифонен ефект и са лесни за поддръжка.

 Ремонтът на вградено казанче и тоалетна инсталация не изисква демонтаж на разделителна преграда или олекотена рамкова стена с обшивка. За достъп до всички функционални модули и отстраняване на проблеми, просто отворете прозореца за проверка, като премахнете хоризонталния или предния бутон за промиване. Всички фитинги лесно преминават през отвора.

Характеристики на механизмите за монтаж на тоалетно казанче

В повечето случаи ремонтът на окачена тоалетна е свързан с проблеми с фитингите за източване и пълнене на резервоара. Работата на всички инсталационни механизми е взаимосвързана. Когато натиснете бутона за промиване, дренажният клапан се отваря и определеното количество вода отива в купата. Веднага щом изпускателният клапан се затвори, механизмът за пълнене се активира. Веднага щом резервоарът се напълни, подаването на вода ще се изключи автоматично.

Фитингите за скрити резервоари имат прост принцип на работа. Той страда от естествено износване на гумени и силиконови компоненти поради твърда вода или деформация на пластмасови части.

Често срещани повреди и методи за ремонт на инсталация „направи си сам“.

За отстраняване на проблеми с работата на фитингите е необходимо да се осигури достъп до резервоара за промиване. Свалянето на ключа за обслужване на тоалетната инсталация най-често не изисква използването на инструменти.

Процес стъпка по стъпка :

  • отстранете капака, като внимателно го издърпате отдолу нагоре към вас;
  • развийте винтовете (ако има такива), завъртете тласкащите скоби, издърпайте ги и монтажната рамка;
  • отстранете преградата, изключете водата, отстранете блока на кобилицата или блока на пневматичния ключ.

Достъпът за демонтаж на пълнителния клапан и дренажния механизъм е отворен. Диаграмата може да се намери в инструкциите за монтаж. Някои производители, например Grohe и Geberit, го поставят върху преградата на ревизионния прозорец.

Водата тече непрекъснато

Водата, която непрекъснато тече в купата на окачена тоалетна, е следствие от деформация на елементите на промивния вентил или замърсяване. С течение на времето силиконовите уплътнения и гумените уплътнения губят своята еластичност и започват да пасват зле. Херметичността също е компрометирана поради случайно навлизане на малки отпадъци под клапана.

За да премахнете повредата, трябва да премахнете фитингите и да ги проверите. Ако е замърсен, изплакнете обилно. Твърдо, деформирано уплътнение трябва да се смени.

Когато няма проблеми с механизма за промиване, но водата продължава да тече в тоалетната, струва си да проверите фитингите за пълнене. Неуспешният механизъм спира автоматично да изключва водата и изисква подмяна.

Резервоарът се пълни бавно

Бавният воден поток може да се дължи на запушен маркуч за подаване или пълнителен клапан. Мръсотия, ръжда и отлагания от отложени минерални соли намаляват диаметъра на отвора и частично блокират достъпа.

За да разрешите проблема, е необходимо да премахнете гъвкавата линия и механизма за пълнене, да оцените състоянието им, да ги изплакнете от отлагания или да ги смените, ако почистването не дава резултати.

Водата не се оттича от резервоара поради проблеми с бутона за промиване

Проблемите с клавишите за промиване често са свързани с невнимателна употреба. Бутонът може да не работи напълно или частично, ако предоставя различни обеми на промиване. Водата не се влива в купата или тече с ниско налягане и образува фуния.

На механични ключове, тласкачи и блокове на лоста се счупват . В този случай е необходима подмяна на повредената част. Едно от кобилиците може случайно да скочи от прътите на изпускателния клапан, тъй като те не са фиксирани, а само са вдигнати. В такава ситуация е достатъчно просто да го поставите обратно.

В пневматичните ключове маркучите често падат. Проблемът лесно се забелязва при премахване на бутона. За да разрешите проблема, трябва да премахнете изпускателния клапан, да поставите отново тръбата и да върнете механизма на място.

Теч под купата

Мръсната вода в близост до тоалетната показва лошо уплътняване на връзката с канализацията поради нарушение на технологията на инсталиране. Окачената тоалетна трябва да се демонтира, тръбата да се силиконира добре и да се постави отново.

Повреда при повдигане на седалката

Тоалетните седалки с функция за безшумно спускане са оборудвани с микроповдигащ механизъм, който изисква внимателно използване. Внезапният силен натиск върху капака, за да се затвори, ще доведе до счупване.

Механизмът може да използва пръти с пружини или неразглобяема система от бутала и цилиндри. Крепежните елементи не могат да се ремонтират, а трябва да се сменят изцяло .

Изводи и препоръки за ремонт на вградена тоалетната инсталация

Независим ремонт на вградени казанчета и тоалетни е възможен, ако разбирате принципа на работа на фитингите и сте запознати с предназначението на компонентите. Можете да закупите резервни части за ремонт на инсталации от различни производители - пълни фитинги за източване/пълнене, О-пръстени, кобилици, бутони за ключове, бутони за едно- и двурежимно промиване, рамки, гъвкави маркучи.

Ако нямате опит в обслужването на водопроводни инсталации, по-добре прибягвайте до услугите на специалист. Майстор водопроводчик ще ви помогне да решите проблемите с монтажа на всяка окачена тоалетна чиния, включително функцията биде.

Ремонт на вградено казанче, Видео

 

 

Профилактика на вградено казанче, Видео