Груб строеж

Въведение:

Асфалтът е един от най-често използваните материали за изграждане на пътища, тротоари, паркове и други обекти в София. Той е издръжлив и лесен за поддръжка, но за да се получи качествено асфалтиране, е необходимо да се спазят определени стандарти и технологии.

Строеж на къща - основни стъпки

 

Създаването на нов дом е вълнуващ момент, свързан с големи предизвикателствата. Процесът започва още преди поставянето на основите, а решенията взети преди строежа ще повлияят на начина ви на действие. Често съществува и страх от пропускане на някоя стъпка. 

 

За да не се притеснявате, ще ви дадем кратко ръководство със стъпките за строежа на вашия дом. 

 

Преди да започнете да строите къща

Първото нещо, което трябва да направите, е да определите от колко и какви помещения се нуждае домът ви. След като сте наясно, ще можете да съставите плановете на къщата и да изчислите бюджета за строителни материали и труд.

 

Не забравяйте, че за да можете да извършвате строителни дейности, трябва да разполагате с разрешителни. Така че, преди да започнете с организацията по строежа, посетете общината и извадете нужната документацията.

 

Някои ключови въпроси биха ви помогнали в определянето на стаите, от които се нуждаете:

 

  • Колко души ще живеят в къщата?
  • Ще има ли в къщата деца, възрастни хора или хора със специални способности?
  • Колко спални и бани ще ви трябват?
  • Разполага ли теренът с услуги от първа необходимост, като питейна вода, газ и електричество?
  • Каква е почвата на земята? Гладка, твърда или камениста?

 

Когато сте наясно с реалните нужди на къща си, можете да направите плановете за започване на строежа. Възможно е да не успеете да построите цялата къща наведнъж, но можете да действате поетапно, като започнете от приземния етаж.

 

Уверете се, че основите са поставени достатъчно здраво, за да могат да поддържат и втори етаж, дори и да не го построите веднага. Също така, отделете малко от бюджета си за непредвидени събития по време на строежа.

 

Стъпки за изграждане на къща

След като сте уточнили от всички детайли по изграждането на мечтаната къща, ето и стъпките, които да следвате, за да бъде тя максимално функционална.

 

Подготвяне на терена

Първото нещо, което трябва да се направи, е да оградите терена, в който ще се строи. Почистете го от камъни, клони, отпадъци, ако има такива, както и от плевелите. След като всичко е почистено, се прави изравняване на терена и се прави изкоп за основите на къщата.

 

В случай, че искате кладенец и мазе, на този етап се изкопават и те.

Основи

Основите са частта, която остава вкопана и поддържа цялата конструкция на къщата. Видът им зависи от почвата и от климата в района. На този етап в изкопите се излива бетон, а когато изсъхне, се полага хидроизолационна мембрана.

Канализационна система

След като са изградени основите, трябва да се изгради канализационната система. На подходящите места се полагат тръбите, които са с минимално количество чупки, което би удължило времето за експлоатация на системата.

 

Конструкция

Сега можете да започнете и с конструирането на самата къща. Правят се подови, стенни и таванни системи и се оставят отвори за прозорци и врати.

Услуги

Още с изграждането на конструкцията се полагат всички тръби, канали и кабели, които ще са необходими за инсталиране на базовите услуги. Тези инсталации преминават във вътрешността на стените, таваните и подовете.

 

Важно е да се оставят отвори, в които ще се поставят контактите и ключовете за лампите.

Довършителни дейности

Това е последният етап от строежа на къщата. Тук се правят изолацията и мазилката, а също така се поставят вратите, прозорците, плочките и стените.

 

Следва боядисването или слагането на тапетите, а след това и поставянето на первазите, парапетите и декоративните елементи.

Вече знаете всички основни стъпки за изграждането на мечтания дом, а те не са никак лесни. Не забравяйте да проучите добре типа на вашия парцел, законите, както и да подготвите нужните документи, за да избегнете проблеми с общината. Запознайте се и с различните типове строителни материали и се доверете на качествените, за да избегнете редовните поправки и ремонти.  

 

Течната хидроизолационна мембрана се предлага под формата на течност и се разпръсква или нанася с четка или валяк върху бетонната повърхност, при което се образува плътна мембрана без фуги в контакт с въздуха.

Ако сте мечтали да имате по-лесен достъп от кухнята към хола си, пробиването на отвор в стената, за да поставите врата може би ще бъде следващият ви проект. Тази работа обаче изисква известно проучване и внимателно планиране, така че трябва да отделите поне няколко дни за подготовка, пробиване и поставяне на вратата. Ето какво трябва да знаете.

Изгоден ремонт на покриви в София - услуги по полагане, ремонтиране, хидроизолация, монтаж на улуци и други сходни

Вярно е, че покривът на всяка сграда е нейният най-важен защитен щит срещу влиянието на времето и външните фактори. Но с течение на времето и поради неблагоприятни атмосферни условия, покривите изискват поддръжка, ремонт или дори пълна замяна. В такива случаи е от съществено значение да намерите професионалисти, предлагащи изгодни и качествени услуги по ремонт на покриви в София.

В днешно време все повече и повече хора се учат на това как да извършват различни дейности докато гледат видео уроци, например. Това е малко опасно, леко налудничаво и може да бъде спокойно сравнено с пълна загуба на време и ценни ресурси.