Всичко, което един ресторант прави – храната, която сервира, моралът на персонала му и гладкостта на цялостните му операции – зависи от това какво се случва в кухнята. От това следва, че настройването на вашата кухня по най-ефективния и ефикасен начин е критичен

императив за всеки бизнес с хранителни услуги.

Въпреки че проектирането на кухня за ресторант може да бъде предизвикателство при всякакви обстоятелства, тези предизвикателства се умножават за ресторанти с малки кухни. За щастие има някои неща, които можете да направите, за да извлечете максимума от своята търговска кухня - дори когато пространството е ограничено.

Прочетете за четири съвета, насочени към увеличаване на кухненското пространство на вашия ресторант, заедно с това как професионално кухненско оборудване от ТИМ ИНОКС ЕООД може да ви помогне да постигнете целите си.

Качествено кухненско оборудване

1. Водете с вашия Layout

Въпреки че няма точна формула за проектиране на ресторантска кухня, повечето ресторанти използват едно от трите основни търговски оформления на кухнята, включително следното:

Островен стил, който поставя всички основни части от кухненското оборудване в едно споделено централно пространство, известно още като „островът“, и други кухненски секции, разположени по периметъра на стените;

Зонов стил, който организира кухнята в блокове с принципни елементи от оборудването, разположени по стените в ред, който оптимизира потока; и

Монтажна линия, която е организирана по линеен начин, преминавайки от приготвяне на храна до зони за обслужване.

Въпреки че много експерти са съгласни, че оформлението на поточната линия -- което разполага неосновни зони, като почистване/миене и съхранение/получаване, зад поточната линия, така че да не пречат -- най-добре подхожда на по-малки кухни, правилният дизайн тъй като всяка дейност в сферата на храненето разчита на редица фактори, включително вида на ресторанта и броя на местата.

2. Създайте внимателно меню

Училището по хотелиерска администрация на университета Корнел инструктира: „Проектирайте менюто си така, че да изисква само няколко гъвкави части от оборудване. Добре изготвеното меню не само радва вашите гости и генерира добри маржове на принос, но също така ефективно използва оборудването, с което разполагате. Елиминирайте всеки елемент от менюто, който е единственото ястие, което използва определена част от оборудването.

Помислете за оборудване, което по своята същност предлага гъвкавост: печки за сотиране, тигани, конвектомати или конвекторни фурни. С други думи, храната, която сервирате, е фактор за пространството, което имате на разположение, а пространството, което имате на разположение, до голяма степен зависи от оборудването, което използвате.

3. Изберете правилното оборудване

Което ни води до следващата точка: Кухненско оборудване. Цялото кухненско оборудване не е създадено еднакво. Но само защото трябва да мислите малко по отношение на квадратни кадри, не означава, че трябва да мислите малко по отношение на производителността на вашето оборудване. Това прави оборудването Vulcan разумна инвестиция за всяка търговска кухня.

Оборудване като модулната  и компактната, но мощна серия мини конвектомат са въплъщение на вниманието.

Междувременно оборудване, което използва пространството на плота, включително ръчно накланящите се чайници на Vulcan и плота с фритюрник CEF, освобождава първокласно подово пространство, без да жертва удобство, практичност или производителност.

4. Съхранявайте по-умно

Интелигентно съхранение - и внимателно организирана зона за съхранение - допълнително поддържа ефективността на кухнята. Но разделянето на вашето складово помещение на хладилни, сухи и нехранителни секции е само началото на издигането на вашето хранилище на следващото ниво. Помислете за визионерската хладилна основа/стойка за готвач с чекмедже, която изпълнява двойна функция, като служи както за плот, така и за хладилно съхранение за най-добрата функционалност при многозадачност. Или можете дори да поставите оборудване върху основите за допълнителна опция за пестене на място.

Въпреки че кухнята на малкия ресторант има своите трудности, не всичко е недостатъците. (В края на краищата университетът Корнел наистина обяви малките ресторанти за „малки чудеса“.) Като следвате четирите съвета по-горе, можете да превърнете пречките във възможности, за да проектирате комерсиална кухня, способна да прави много повече с много по-малко.

Изберете най-доброто ресторантско оборудване за Вашия бизнес от ТИМ ИНОКС. Разгледайте нащия продуктов каталог и се насладете на качество и добри цени на едно място.