Напоследък започна да се завръща популярноста към естествените керемиди, въпреки факта, че цената на такъв покривен материал трудно може да се нарече достъпна. Като правило собствениците на жилища избират такъв покривен материал, тъй като той се счита за абсолютно екологичен. Редица покривни материали, които са значително по-евтини, обаче имат

същите свойства.
За функциите
Трудно е да се спори, че глинената керемида е екологично чист покривен материал, в допълнение, ако няма бюджетни ограничения за изграждане на къща или ремонт на покрива й, защо да не изберете най-скъпия материал.
От друга страна, цената на класическата плочка престава да изглежда твърде висока, ако си припомним продължителността на нейния експлоатационен живот, която е много повече от сто години. Ако разделите количеството пари, което ще бъде изразходвано за закупуването на такъв покривен материал и за заплащане на професионални услуги, се оказва, че класическата керемида е по-евтина от металната, или битумната керемида.
Въпреки че окончателно решение е твърде рано да се вземе, тъй като такава плочка има един съществен недостатък, тя е нейната тежест. Поради сравнително голямото тегло на покрива, декориран с керамични плочки, натоварването върху носещите конструкции се увеличава, което от своя страна води до необходимостта от тяхното допълнително укрепване, което означава, че е необходимо да се увеличи размерът на общите разходи за изграждане на покрива.
Освен това керамичната плочка е доста крехък материал, така че трябва да я купувате с голям марж, което отново ни води към темата за неоправдано увеличаване на финансовите разходи.
Най-интересният е фактът, че можете сами да създадете керамични керемиди, разбира се, за това ще трябва да изучите информацията по дадена тема, както и да придобиете всички необходими инструменти. Фактът обаче, че такъв покривен материал може да бъде направен със собствените си ръце, остава факт. Между другото, първоначалната суровина за производство - глина може да се види с обичайната смес от цимент и пясък.