Медта е надежден и издръжлив материал, от който са направени скатни покриви още от древни времена. Днес медните настилки могат да се видят на покривите на исторически и модерни обществени сгради, както и на частни къщи и вили. Красотата и практичността на медта го направи един от най-елитните елитните покривни материали.


Каква е уникалността на този материал и защо е идеален за покрив? Нека да го разберем заедно.
Материална характеристика
Издръжливостта на медния покрив се дължи на особеностите на самите цветни метали, които са склонни да се окисляват във времето и да се покрият със защитен слой от нетоксична патина с благороден зелен цвят. Срокът на експлоатация на медния покрив е повече от 100 години, от които около 20, той преминава през процеса на патиниране. Могат да се разграничат три етапа на "дегенерацията" на медния покрив:
Повърхността на медта е лъскава, има жълт цвят с розов отенък.
Поради окисляването повърхността постепенно променя цвета си от жълт до кафяв, а след това до черен. Това се случва в рамките на 1-3 години от датата на монтиране на покрива.
На повърхността от мед се образува патина - защитен филм със смарагдово зелен оттенък. Процесът отнема 10-20 години в зависимост от външните условия - колкото по-агресивна е външната среда, толкова по-бързо се образува патина, която предпазва медта от корозия.
За да не се чака повече от 10 години медта най-накрая да придобие ценните си свойства, съществуват технологии за изкуствено "стареене", които включват обработка на настилката с различни химически състави.
Видове медни покриви
Този тип покрив може да бъде от три типа:
Най-често срещаният сгънат меден покрив, гарантиращ пълно отсъствие на течове. С лек наклон на склоновете, сгънатият меден покрив е почти единственият вариант, който осигурява плътност и издръжливост. Други опции за покривни материали в такива условия губят своята производителност. Сгъванията свързват листа от валцувана мед. Ширината на рулото може да бъде 0,6–3 m, дължината е 1–6 m, а дебелината на листа е 0,8 mm.
В допълнение към отбраната инсталация, медният покрив може да бъде монтиран под формата на керемиди. Медните метални керемиди се радват на специален престиж и се използват при покриви на масивни частни къщи и малки търговски сгради.
Медните пулове са плочи под формата на ромб, трапец или квадрат, изработени от мед, с дебелина до 0,8 мм. В горната и долната част на медното течение има брави. С помощта на тези брави и специални нитове се прави монтаж, който да гарантира херметичността на покрива по време на работа.
По-добре е да поверите закупуването на материали за монтажа на меден покрив на занаятчиите, които ще се занимават с монтажа му, или да направите това заедно с тях. Професионалиста веднага ще оцени недостатъците на предложените медни листове плочи или плочки и ще предотврати грешки при покупката.
Предимства и недостатъци на меден покрив
Недостатъкът на меден покрив е високата му цена. Също така медта има повишена топлопроводимост, тоест бързо се загрява през лятото под слънцето и съответно се охлажда през зимата. Имайте предвид лошата му звукоизолация: въздействието на дъждовните капки може ясно да се чуват в стаята. Поради тази причина медният покрив изисква допълнителни слоеве шумо и топлоизолационни материали.
Всяка подова настилка изисква инсталирането на допълнителни елементи, кънки, улучна система. В случай на меден покрив, те трябва да бъдат направени от същия цветен метал, което отново увеличава цената на покрива.
Тези недостатъци обаче се компенсират напълно от качеството и надеждността на покритието.
Медният покрив практически не изисква ремонт, а естетическите му качества само се увеличават с течение на времето.
Също така сред предимствата на меден покрив са:
срокът на работа с квалифицирана инсталация е до 200 години;
висока устойчивост на корозия поради патиниране;
лекота и гъвкавост;
термична стабилност. Работните характеристики на медния покрив се съхраняват при температура от -70 градуса до +150;
лекота на поддръжка;
безопасност за околната среда и човешкото здраве;
универсално приложение поради липсата на необходимост от укрепване на рафтерната система.
Но сигурен ли си, че ти трябва меден покрив? Например, по-добре е да осигурите малка селска къща в неохраняема територия с покрив, изработен от по-малко скъп материал. За търговски сгради, проектирани за 10-15 години експлоатация, меден покрив също може да бъде безполезен. Но когато става въпрос за по-дълги срокове и значими предмети, покривът от мед е незаменим.
Медно покривно устройство
Подреждането на покрива е изключително отговорна работа. Пропуските и грешките тук са неприемливи, тъй като цената на материала е много висока. Ето защо е по-добре да поверите покривното устройство на професионалисти. Все пак си струва да знаете за особеностите на този трудоемък процес и основните му етапи.
Така че, устройството на меден покрив се извършва на три етапа.
Подготвителен етап
Включва работа по:
изграждането на рафтова система от иглолистна дървесина, всички елементи от която първо трябва да бъдат обработени с антисептични разтвори, които предотвратяват гниенето;
устройството на подпокривна система за приток и изтичане на въздух;
инсталирането на непрекъсната ламперия от водоустойчив шперплат, дървени дъски или греди (в случай на инсталиране на покривен шев);
под на уплътняващия слой.
Монтаж на покрива
На този етап се полага меден покрив. Технологията на този процес може да варира леко в зависимост от вида на използвания материал.
Сгънат меден покрив. Този тип покрив се счита за един от най-надеждните, тъй като на повърхността му няма дупки от пирони или други крепежни елементи. За устройството на такъв покрив се използва листова или валцована мед с дебелина 0,8 мм. От него се правят така наречените плоскости, имащи дължината на целия наклон на покрива. Между себе си "плоскостите" вертикално и хоризонтално са свързани по един или два пъти сгъване, което е по-надеждно. Височината му не трябва да надвишава 3 см. Медните листове се закрепват с стъпка 0,4 м към дървената конструкция със закопчалки, изработени от мед.
Покривот медни керемиди. Този тип покрив включва медни керемиди. Тези покрития имат изразена декоративна функция. За да може такъв покрив да се превърне в надеждна защита за дома, трябва да се монтира допълнителна хидроизолация под керемидите, особено на склонове с малък ъгъл на наклон. Медната плочка, Препоръчва се да се полага на покрива с проста конфигурация, имащ наклон най-малко 35 градуса. Плочката е прикрепена към носещата конструкция с помощта на клемери и неръждаеми винтове. В края на работата се монтират вентилирани или непроветрими кънки, а дървената конструкция за последните трябва да бъде направена предварително. Полагането на медни плочки се извършва на два слоя - така че горната плоча със сигурност покрива ставата на двете долни. Монтаж на покрив с помощта на медни шашки- процесът е трудоемък и много продължителен. Обикновено се предпочита, ако е необходимо, изграждането на конструкции от елипсовидни, овални или кръгли форми, но е подходящ и за плоски покриви. Медният блок се нарязва ръчно под формата на трапец, квадрат или ромб от меден лист с дебелина 0,6-0,8 мм на мястото на работа. Стандартният размер на пулта е 21x21 см или 33x33 см. Такива параметри ви позволяват да изрежете стандартен меден лист с минимален брой парчета. В долната част на всеки елемент за проверка има директно заключване, а в горната част - обратна ключалка. При монтажа на покрива са свързани отделни пулове, закачащи ключалките на съседните елементи. Течовете се елиминират поради посоката на водата „над ключалката“.
Монтаж на допълнителни елементи
Последният етап на покрива включва монтаж на кънки, долини, елементи за задържане на сняг и водосточни системи. Медните ленти, останали след рязането, могат да се използват например за устройството на отводнители, корнизи, улуци. Това ще намали материалните разходи.
Цена на материал и цена на работа
Цената на готовия покривен материал се определя от метода на неговото производство, вида и дебелината на използваната лента или лист и марката. Най добре е да се свържите със специалист за подробна оферта.
Оптимален избор
Цената на меден покрив е доста висока, но напълно оправдана от неговите предимства: издръжливост, естетически вид, екологичност, лекота на поддръжка. При условие, че инсталацията е извършена качествено, няма да са необходими допълнителни разходи за поддръжката й, а покривът ще ви служи вярно в продължение на много години.
Характеристики на изолацията под меден покрив
Медният покрив се отнася до премиум сегмента, който изисква солидни финансови инвестиции. Те от своя страна трябва да бъдат оправдани от дълъг експлоатационен живот и повишено ниво на комфорт, поради което изборът на свързани материали за монтаж трябва да бъде по такъв начин, че да се сведат до минимум недостатъците, присъщи на самия меден покрив. На какво трябва да обърнете специално внимание?
„Всъщност медният покрив, въпреки своята трайност, благороден външен вид и дори претенция за изтънченост, в допълнение към високата цена, има още два сериозни недостатъка, които трябва да бъдат изравнени по някакъв начин - това е висока топлопроводимост и„ шум “.
Факт е, че впечатляващият показател за медната топлопроводимост определя през лятото бързо загряване на цялата покривна площ, а през зимата - замръзване проникващо през медта, както и ако изобщо не е имало покрив. Звукопроводимостта също е неразделна характеристика на медта. Всякакви валежи - дъждовни капки или наклони, други обекти, падащи върху покривната повърхност по време на пориви на вятъра, създават допълнителен звуков фон.