През цялото време човекът се стреми не само да си построи къща, но и да направи дома си красив. Археолозите все още намират руините на древни сгради, стените на които са облицовани с великолепни полирани мраморни или гранитни плочи или остъклени боядисани керамични панели. Тази традиция е оцеляла и в наши дни, благодарение на изобилието от

съвременните строителни материали, сега има повече от достатъчно възможности за декорация на фасади .
За какво е фасадна плочка: от декор до защита на стените
Облицовъчни фасадни плочки - това е точно материалът, който е идеален за придаване на естетическа привлекателност на къщата. Тухленото строителство не е евтино удоволствие, така че много изправени сгради от пяна или газобетонни блокове или дори предпочитаните евтини къщи с рамки от панели. В тези случаи фасадни плочки ще помогнат да се създаде илюзията, че къщата е облицована със скъпа тухла или дори гранит или мрамор.
Не само това, можете да използвате фасадни плочки не само при изграждането на нова сграда, но и при ремонт на стара, докато повърхността, върху която е прикрепена плочката, може да бъде всякаква: бетон, мазилка, тухла, пясъчник и т.н. Облицовката с плочки не прави стените по-тежки; не се изисква допълнителна работа за укрепване на основата.
Повечето видове плочки изглеждат външно подобни на фасадни тухли, но също така се откриват полирани гранитни или мраморни облицовки, див камък и ценна дървесина. Дори къща, построена от сравнително евтини материали, може лесно и бързо да придобие благороден външен вид: благодарение на огромен брой цветови опции и текстури можете да изградите сграда в почти всеки стил - от средновековен замък до класическа холандска къща или швейцарска хижа.
Но предимствата на фасадни плочки не свършват дотук. Факт е, че този материал също предпазва сградата от въздействието на валежите, ултравиолетовото лъчение, температурните промени и появата на гъбички и плесени по стените. Самата плочка има висока якост и е в състояние да издържа на тежки механични натоварвания, което означава да предпази стените на къщата от възможни повреди.
Друг плюс на фасадната плочка е нейната плътност. Влагата, проникваща в основата и поддържащите стени на сградата, може да причини сериозна вреда на цялата конструкция. В допълнение, мократа фасада неизбежно ще се охлади, отнемайки топлина от стаите на къщата. Плочката лесно издържа на постоянното действие на влагата, предотвратявайки разрушителната й сила и задържа топлината в помещенията.
С помощта на плочки можете също да скриете несъвършенствата на повърхността на стените. Един от начините за инсталирането му е сух монтаж, като се фиксира към рамката. В същото време няма нужда да изравнявате стените до идеалното състояние: не е тайна, че когато изграждате къща например от пяна или газови блокове, стените рядко се оказват абсолютно равномерни. С помощта на плочка повърхността им ще бъде изравнена.
Какво определя цената?
Преди да решите да обърнете къщата с фасадни плочки, трябва да разберете какви финансови разходи ви очакват. Няма да говорим за цената на работата на екипа от специалисти и за допълнителни материали за стилизиране: лепило, щайга за рамката и други. Нека първо да разберем от какво точно зависи цената на определен тип плочки.
Материалът на производство. Очевидно керамичните плочки от клинкер ще струват повече от винилов сайдинг, който имитира тухлена повърхност, дори само защото производството на клинкер изисква повече време и скъпи суровини.
Спецификации. Колкото по-силна е плочката, толкова по-устойчива е на външни фактори, толкова по-висока е цената. Например, трайните порцеланови каменни изделия не са склонни към напукване, не се страхуват от влага и температурни промени, а металния сайдинг може да корозира при най-малките щети, но е много по-евтин.
Марка; Този индикатор влияе върху цената на всеки продукт и фасадните плочки не са изключение. Да, фасадата от реномирана марка ще струва повече, но качеството на облицовъчния материал ще бъде по-високо и ще издържи по-дълго от плочки от неизвестен азиатски производител.
Брой парчета в партида. Това е относителен показател, тъй като всъщност може да се окаже, че в няколко десетки парчета евтина опаковка има по-малко плочки, отколкото в скъпа, така че в крайна сметка материалът ще трябва да бъде закупен. По-логично е да разгледаме цената на 1 м 2 фасадна плочка.
Цвят. Плочките с обикновена повърхност имат по-ниска цена. За различни цветове и преходи ще трябва да доплатите.
Методът на повърхностна обработка. По правило матовите плочки са по-евтини от полираните или сатенените.
Това е само малка част от факторите, от които може да зависи цената на облицовката на фасадните плочки. Всъщност значителна разлика в цените може да възникне дори в рамките на една и съща колекция, така че трябва да изберете много внимателно.
Цени на фасадни плочки: сравнителен анализ
В този блок ще разгледаме приблизителната цена на фасадни плочки от различни видове и отново ще изчислим приблизително цената на материала, необходим за облицовка на цялата къща. Веднага ще направим резервация, само специалисти, които разбират спецификата на този бранш, могат да направят точно изчисление, защото вие също трябва да вземете предвид броя на отворите за прозорци и врати, техните размери, броя на ъглите и много други също толкова важни параметри.
Порцеланови плочки
Плочката е изработена от гранитни чипове, експандирана глина, шпат и различни минерални добавки. Външно такава плочка точно копира естествен камък, но тежи много по-малко. Порцелановата плочка се характеризира с висока якост, устойчивост на замръзване (до 50 цикъла), устойчивост на влага. Външната повърхност на плочката е матирана, остъклена, сатенена, полирана.
Фасадни термопанели
С тяхна помощ е доста реалистично бързо да се реши проблемът с топлоизолацията, тъй като фасадните термични панели първоначално се състоят от облицовъчен слой и изолация. Като облицовъчен слой те често използват същите порцеланови каменни изделия или клинкер, както и остъклена керамика, изкуствен камък. Можете да монтирате панелите на всяка повърхност, докато ги използвате, можете да намалите разходите за изолация и да спестите време за довършителни работи. Термопанелите, въпреки дебелината си, са леки, така че фасадата не може да бъде укрепена при облицовката.
Тухлена плочка
Този тип облицовка е най-близка до класическата тухла: клинкерът също се изработва от шистова глина чрез изпичане при висока температура. Чрез използването на метода на екструдиране при производството на плочки, плочката придобива пореста структура, което го прави лек и издръжлив.
Клинкерът има висока износоустойчивост и разнообразие от цветове и текстури. Този материал е идеален за любителите на класиката - облицовката с клинкер изглежда точно като тухлена зидария.
Винилни фасадни панели
Повече бюджетен материал за облицовка от PVC. Най-често виниловите панели имитират дървена ламперия, но има и тухлени или каменни панели. Основното предимство на този материал е неговата лекота, той практически не създава натоварване върху носещите конструкции на сградата. Предните панели от винил или сайдинг не се страхуват от влага, гризачи и не са засегнати от мухъл. Въпреки това, не всеки харесва този метод на облицовка, тъй като сайдингът не е твърде издръжлив и се деформира при промяна на температурата.
Метален сайдинг
Този тип облицовъчен материал е изработен от алуминий или поцинкована стомана с полимерно покритие. Предимствата на панелите са леко тегло, те са доста устойчиви на температурни промени, издръжливи, не се страхуват от ултравиолетово лъчение и механични влияния. Естетичните свойства на металния сайдинг не са много високи в сравнение с порцелановите каменни изделия или клинкера, въпреки че поради цената си този материал, подобно на виниловите панели, е с голямо търсене сред потребителите.
Гъвкава битумна фасадна плочка
Това е иновативен материал, направен на базата на битум и фибростъкло с нанасяне на базалтов гранулат върху предната повърхност. Благодарение на този състав битумните плочки не се страхуват от температурни крайности, валежи, не избледняват на слънце, не се поддават на корозия и имат перфектна херметичност. Поради лекото си тегло - само около 12 кг на 1 м 2 - той може да се монтира без допълнително укрепване на основата. Друг плюс е ниската консумация на материал: излишните парчета, отрязани по време на инсталацията, не могат да бъдат изхвърлени, но използвани в други области.
Битумната плочка е подходяща за облицовка на всякакви къщи: рамка-панел, дървена, от блокове от пяна и т.н. В същото време формата на сградата няма значение - можете да облицовате най-сложните конструкции с гъвкави плочки. Благодарение на базалтовото покритие плочката изглежда много по-естествена от другите материали от икономична класа. Днес плочките се предлагат с два вида повърхности - под камъка и под тухлата в няколко цветови варианта.