Декоративните ламинати (смес от хартия и пластмасови смоли) са твърди и чупливи листове с дебелина около 1 мм и широко се използват като наслагване върху дърво, например в случай на ламинирани плотове, дървени плоскости или други дървени мебелни панели. Листовете имат декоративна повърхност (изработена от декоративна печатна хартия) и са изработени от

различни цветове, дизайнерски модели и текстури.
Класификация на ламинати въз основа на производствения процес:
HPL и LPL. Процесът на изработка на декоративен ламинат включва накисване на кафява хартия, декоративна хартия и полупрозрачна хартия в пластмасови смоли. Хартията, която образува основата, е импрегнирана с фенол формалдехид, а другите две хартии са импрегнирани с меламинова смола. След изсушаване импрегнираната хартия става твърда и чуплива. След това тези хартии се пресоват и свързват заедно под високо налягане и температура. В зависимост от количеството налягане, използвано в процеса на свързване, ламинатите могат да бъдат класифицирани като HPL (ламинати с високо налягане) или LPL (ламинати с ниско налягане).
Ламинатите с високо налягане (HPL) , като тези, направени под марките Sunmica или Formica, са твърди декоративни листове, които обикновено се фиксират от дърводелци върху шперплат за мебели. В случай на ламинати с ниско налягане (LPL), само декоративна хартия се накисва с меламинова смола и след това ламинираната хартия се свързва директно с плоскости от твърди частици или влакнести оптични дъски (MDF и HDF).
Конвенционални ламинирани листове и компактни ламинати. Обикновените ламинирани листове обикновено имат дебелина от 0,6 мм до 1,5 мм и тези листове са залепени от дърводелци за субстратни материали като шперплат, като се използват конвенционални лепила като Fevicol. Има и други по-дебели видове ламинати, произведени под наименованието Компактни ламинати, които имат дебелина от 3 мм до 30 мм. Тези компактни ламинати са самоносещи се и затова не е необходимо да бъдат залепени към дърво или друг материал. Горната и долната страна на компактните ламинати имат декоративни повърхности.
Видове на база употреба
Въз основа на крайната или предназначената употреба на продукта, ламинатите са от два вида, а именно:
Декоративни и промишлени . За декоративните ламинати външният вид са важни аспекти, тъй като обикновено се използват за украса и защита на дървени мебели, докато при индустриалните ламинати акцентът е върху факта, че повърхността има по-висока якост, по-висока надраскване и износоустойчивост. а също и който е много издръжлив. Индустриални продукти, като платки, се произвеждат с помощта на индустриални ламинатни материали.
Класификация на повърхностни ламинати. Тъй като декоративните слоести материали са изкуствено създадени повърхности, те имат голямо разнообразие от цветове, шарки и текстури. Въз основа на повърхностното покритие на листовете, декоративните ламинатни материали могат да бъдат класифицирани като плътен цвят, флорални шарки, бояджийски покрития, ламинати с матово покритие, ламинирани дървени ламинати (които имат дизайн, приличащ на дърво).