Подут ламинат е гледка не само нещастна, но и плашеща. Ужасните последици от тази неприятност и предстоящите разходи за подмяна на настилката веднага започват да изглеждат неприятно на собствениците на жилища. Не бива обаче да се разстройвате и да пиете успокоително веднага, първо е препоръчително да определите причината за случилото се и да се

опитате да я премахнете.
Възможни причини за деформация на ламинат
Обикновено ламинатът се изкривява от излишната влага. Водата, разлята по пода, може да повреди покритието, ако е с лошо качество . Ето защо експертите съветват да закупите ламинат с висока водоустойчивост и от надежден производител. Елитните стоки са много по-устойчиви на неблагоприятни влияния и създават по-малко проблеми на собствениците.
Следващата често срещана причина е неправилното подреждане . Твърде малкото разстояние от стената до пода допринася за нарушаването на формата на подовата настилка. Можете да разберете за това, като разгледате на първо място ставите и ръбовете, които страдат. Такъв проблем е релевантен за баня или балкони, където често се наблюдават температурни промени.
Начини за решаване на проблема
В случай на мокър ламинат се препоръчва да се спазва следния план за действие:
Отстранете покритието върху подути места . Откритата вода потвърждава тази версия на деформацията.
Избършете течността . Можете да използвате обикновен парцал за това.
Промяна на фона . Актуализирана основа ще предотврати по-нататъшното разширяване на отока.
Поставете отстранените части на място . Препоръчва се предварително да ги изсушите добре, за да не се образува мухъл.
Ако покритието е сериозно повредено, ще трябва да промените частично или изцяло самия ламинат. Днес продуктите на почти всички марки са оборудвани със специални заключващи фуги, които ви позволяват бързо да разглобявате подовата настилка, без да нарушавате нейната безопасност.
В случай на първоначално нарушение на правилата за инсталиране, трябва да се извърши корективна работа:
премахнете дъската;
намерете фуги, притиснати към стената;
отрежете изпъкналите части, така че да остане разстояние от два сантиметра;
покрийте полученото разстояние с цокъла.
Възстановяването на естетическия вид на ламинат може да отнеме от няколко часа до няколко дни. Въпреки това, всички проблеми са по-лесни за предотвратяване, отколкото да ги отстраните по-късно. Купувайки траен, сертифициран продукт, почти сигурно ще се предпазите от такива неприятни изненади като издуване и деформация на пода.