За едни думата ремонт е омразна и омръзнала до немай къде, а за други – най-голямата радост в иначе сивия градски живот. Без значение към коя от групите спада, всеки българин неизменно се е сблъсквал и с един от най-важните ремонти в дома – смяната/поставянето на плочки за баня. Много хора намират темата за лепенето на плочки за баня

за крайно досадна, но в много други тя разпалва истинска страст. Дали се поставят с любов или досада обаче, вездесъщите плочки за баня си остават най-важния елемент от всяко обзавеждане за баня.
Самият ремонт включва много етапи, за които не би била излишна помощта на всеки приятел или роднина, който има необходимото желание и свободно време. Това разбира се важи за хората, които нямат намерение да се обръщат към помощта на професионален майстор в поставянето на плочки за баня. Всеки от двата варианта си има съвсем конкретни предимства и недостатъци, но като цяло е добре в работата да участва поне един човек, който наистина разбира от плочки за баня.
Самата работа започва с подготовка на повърхността. Преди да се пристъпи към каквото и да е свързано със самите плочки за баня трябва да бъдат отстранени всички неравности и дупки по стените и пода. Грундирането също влиза в състава на подготвителните дейности, които предшестват поставянето на новите плочки за баня.
При реденето е важно съобразяването с конкретна хоризонтална линия, която дори може да се начертае на стената или пода. Това ще позволи поставянето на колкото се може по-голям брой цели плочки за баня, които донякъде да спестят рязането и нагласянето на парчета с неправилна форма.
Дори и най-добрата подготовка обаче не позволява напълно да се избегнат ефектите от кривите стени и подове на повечето сгради в България. С особена сила това се отнася за панелните блокове. Затова всеки, заел се с редене на плочки за баня, трябва да е наясно, че работата далеч не е лека.