Как да сравним ламиниран паркет с луксозна винилова настилка на планки като подово покритие и кое е точно за вашия дом? Ние от Лерос ще Ви помогнем да направите избора си!
В света на твърдите настилки (за разлика от меките - вид мокет), ламинирания паркет и виниловата

настилка (известна като еластична настилка) са много популярни за собствениците на офис сгради, хотели, ресторанти и жилищни сгради. Нека ги разгледаме и да ги сравним, така че да можете да вземете решение коя е най-подходящия избор за вас.

Кое прави настилките (ламинат и винил) подобни?
и двете притежават повърхности, имитиращи дърво или камък.
и двете са по-лесни за поддържане от дърво или керамика.
и двете могат да бъдат инсталирани както от професионалисти, така и от любители "направи си сам", които разбира се разполагат с подходящите инструменти и инструкции.
и при двете има възможност за подмяна на повредени дъски или планки с нови.
и двете имат износващи слоеве, устойчиви на драскотини и UV защита за предотвратяване на избледняване от продължително излагане на слънчева светлина.
Кое прави ламината и винила различни?
Първата и най-важна разлика е, че са изработени от различни материали. Ламинираният паркет се състои от слоеве, като основният слой (ядрото) е направен от плоскости с висока плътност (HFD). Това определя неговата твърдост и здравина. Винила също е на слоеве, но основната му съставка е PVC винил, което прави настилката стабилна и гъвкава.
Инсталират се по различен начин. Ламинирания паркет е плаваща настилка и не трябва да бъде кована или лепена за пода. При нея преди да се нареди настилката се слага вата или подложка XPS, която поема малки неравности и има топлоизолационни свойства. Някои винилови настилки също имат плаваща система за монтаж, но традиционното полагане е чрез лепене с подходящото за целта лепило.

Така че коя е подходяща за вас?
През последните няколко години за собствениците, които искат повече издръжливост на настилката, повече реализъм и стил, стои въпросът - коя от двете? Отговорът - и двете имат своите силни и слаби страни. Помещения, в които има чести разливи на вода и се забърсва по няколко пъти ежедневно като медицински клиники, PVC планките са по-добрия избор. Относно монтажа, ламинирания паркет преодолява леки неравности на пода, без те да се отразяват на повърхността, докато винила изисква перфектно равна и гладка основа. И двете са предназначени да бъдат едновременно здрави и красиви, а съвременните стандарти на производство имат безкомпромисно качество и вдъхновяващ иновативен стил.