Въпреки разнообразието на толкова много стилове в интериорното обзавеждане, тапетите за стена бележат добри и лоши моменти от създаването си. В последните тенденции, тапетите се завръщат сред любимите на декораторите с обновен и съвременен вид и мотиви. Независимо

дали освежавате дома си, влизате в ново жилище или обновявате вашето , за да го продадете, поставянето на тапети винаги ще донесе големи ползи.

След като сте решили да поставите хартиена премяна в къщата си, седнете за момент и помислите какво най-добре пасне на стаята, начина, по които влиза в тон с мебелите. Например, ако стила на обзавеждането ви е съвременен, едва ли бихте искали да залепите тапети с цветя. При положение, че стаята ви е твърде претрупана с мебели и всевъзможни неща, бихте могли да сложите тапети с даден мотив само на едната част от стаята, да събуди вниманието към себе си, а останалите части да да в семпъл цвят, довършващ интериора.

Понякога се налага поставянето на тапети върху странно оформени повърхности, изпъкналости и трегери край прозорците, доста трудни за правилно залепяне. В този случай бихте могли да закупите предварително нарязани форми от тапети, разноцветни хартии или дори стикери за лепене, подходящи за тези места. Тези пре оразмерени парчета бихте могли да ги ползвате и за декорация на стандартно залепени тапети – импровизиран колаж.

Ако искате да отделите малко средства повече за украса на помещението, може да си изберете няколко по различни варианти. Има ред дизайнерски решения в разнообразни материи, като да речем изкуствена кожа, формовани със стъкло и тапети от плат, зашити тапети и още.

Ако харесвате едноцветния интериор, бихте могли да закупите тапети, боядисващи се лесно. Залепете тях върху стената, с цел да се заличат малките дефекти по стените и после минавате с боя в съвместим с интериора ви цвят. Тапетите, които са предназначени за боядисване са налични също в различни материали и мотиви. Дори ако използвате по-рядка боя, шарките на тапетите се открояват и се получава твърде интересен и различен ефект.

Бъдете спокойни, в наши дни тапетите нямат нищо общо с онези останали от нашите баби, въпреки че много от днешните десени имат характерното старомодно излъчване. Тенденциите обхващат разнообразни стилове и материали – като започнем от Викториански до геометричен, от винилови до текстилни, както и най-различни съчетания. И както е при голямата част елементи от вътрешното обзавеждане – имат тапети за всеки вкус и портфейл.

Помнете, че винаги когато нанасяте боя или поставяте тапети на стените си, трябва да ги изчистите и подготвите добре, за постигането на максимално добри резултати. При положение, че не се чувствате уверени в способностите си за поставяне на тапети, особено ако сте се спрели на не много евтини тапети, добре е да потърсите фирма за залепянето.