По време на строителството или основен ремонт на жилищни сгради, обществени сгради, винаги трябва да се обърне специално внимание на топлоизолацията на подове, покриви и стени.
Първата стъпка е изолацията на стените. Тази работа може да се извърши на етапа на конструктивно изграждане на конструкцията, това може да се извърши по време на основен ремонт

на вече работещи съоръжения.
Вече е наличен насипен материал за топлоизолация: това е минерална вата и вариант на стъкловидно влакно и екструдиран полистирол, който се получава чрез екструзия, и пяна и базалтова топлоизолация, вариант на пенен полиетилен и много други материали.
Всички те имат регулаторни и съществени изисквания, по-специално изисквания за нивото на безопасност и на първо място - безопасност от екологична гледна точка. За да направите правилния избор на материали за топлоизолация на сгради във всеки конкретен случай, ще е необходимо да се вземе предвид конструктивната версия на строителните и ремонтните работи.
От самото начало ще е необходимо да се извършат работи по изолацията на фасадата и стените на конструкцията. Изолацията, каквато и да е, е просто необходима, за да разрешите основния си проблем: за да предотвратите бързите загуби на топлина. За да се сведат до минимум загубите на топлина, изолацията на стените трябва да се извърши правилно и възможно най-ефективно.
Изборът на топлоизолационен материал се извършва, като се вземат предвид не само структурите на самата конструкция, но и като се вземат предвид техническите характеристики на материалите, използвани под формата на изолатори. В момента съвременният пазар може да предложи голям брой разнообразен материал с експлоатационни характеристики, които трябва да се имат предвид във всеки конкретен случай.
Много важен показател е степента на водопоглъщане на материала, която ще бъде избрана под формата на изолация. Това предполага, че човек трябва да вземе предвид колко бързо изолацията се абсорбира и може да задържа влагата в порите си.
В заключение трябва да се отбележи, че в момента изолацията на дома е един от най-важните компоненти при отопление на помещения и спестяване на пари от отопление.