Наскоро бях на гости в мои познати и се впечатлих от едно наистина ефектно и евтино интериорно решение – течен тапет. Морско синият им кожен диван се открояваше страхотно на фона на стена, боядисана с тази леко релефна мазилка в преобладаващо бяло, с примесени

малки нишки в светлозелено и светло синьо – забележими само отблизо. В комбинация с вазички и украшения в същите цветове домът им наистина изглеждаше уникално.
Тогава за първи път чух за течния тапет, но като потърсих в интернет се оказа, че продуктът е известен на българския пазар. Не знам защо се нарича тапет, след като е по-скоро мазилка, при това екологично чиста, тъй като съдържа само естествени материали – целулозни влакна, оцветени в различни нюанси, или изцяло в един цвят. При смесване със златиста или сребриста добавка могат да се постигнат допълнителни ефекти.
В жилището ми никога не сме правили прецизен ремонт и неравностите по стените винаги са ме дразнели, затова реших да пробвам уменията си само около прозореца на северната стая, където и без това заради мухъла трябваше да боядисваме. Течният тапет се продава в кутии, съдържанието им се смесва с тапетно лепило (дозата е в пликче) в голям съд, добавя се топла вода според упътването и след известно време може да се нанася.
Предварително грундирах стената с грунд за латекс (за всеки случай), подготвих сместа според указанията и с помощта на маламашка за няколко часа направих стената. Споделям моя опит, защото е важно да се знае, че не се изискват предварителни умения в шпакловането. Хубавото е, че всяка грешка може навреме да се коригира, тъй като течният тапет съхне бавно. Нанасянето на тази мазилка не изисква много място, работи се чисто, не се вдига прах, както при други ремонтни дейности.
Искам да обърна внимание на няколко важни предимства на тази уникална мазилка и преди всичко на нейните термоизолационни свойства, които оцених след сравнително студената зима. На пипане стената е много по-топла отпреди, а температурата в стаята осезателно се повиши – не мога да кажа с колко градуса, защото не съм си водил статистика. Стандартната дебелина на мазилката е 1-2 мм, но на места нанесох по-дебел слой с цел изравняване на стената, вследствие на което явно се получи много добра изолация. Тази зима за първи път не се стичаше вода по стените и не се образува мухъл (тук трябва да отбележа, че на прозорците във всички стаи си монтирах клапи Аереко, с което напълно ликвидирах конденза).
Четох за течните тапети, че са известни и с други свойства: антистатични са (заради натуралните компоненти) и не задържат прах, не поемат миризми, поглъщат шума, цветът им е устойчив. При повреда се правят само частични корекции –материалът се сваля и се забърква с малко вода, след което се нанася отново (без инструменти, само с пръсти).
Смятам да измажа с течен тапет и останалите стени около прозорците, а по-нататък и целите стаи, за да скрия всички малки недостатъци и пукнатините в латекса. Тъй като няма да се възползвам от услугите на майстор, сметката ми показва, че с течния тапет спестявам доста пари, постигайки сравнително добра изолация. Не смятам да правя външна изолация, с което печалбата ми ще нарастне още повече!