Интервюирайте 5 души, които познавате

Един от доказаните начини за намиране на надеждни фирми за ремонт на апартаменти е препоръка от приятели. Ако познавате хора около вас, които наскоро са ремонтирали апартамент, не се колебайте да ги попитате с кого са работили и какъв е опитът им.

Ако са минали 2-3 години от извършването на ремонта, това може да бъде още по-полезно, тъй като можете да оцените колко добре се е запазил резултатът. Може би Ваши познати или приятели имат препоръки за майстори и фирми, с които са си сътрудничили, както и подробности за спазване на срокове и цени, както и общата им удовлетвореност от извършената работа.

Така ще получите информация и ще имате възможност да оцените вече свършената работа. Ако сред вашите приятели има човек, който е напълно доволен от работата, извършена от ремонтна фирма или частни майстори, можете да го помолите за контакти.

Ако не можете да намерите подходящи майстори по този начин, все пак ще ви бъде полезно да знаете с кого е по-добре да не се свързвате и какви проблеми можете да срещнете по време на работа.

Ако този метод се оказа неефективен и не можете да получите препоръки от приятели, които са доволни от резултатите от актуализирането на апартамента си, можете да преминете към следващата точка.

Кое е по-добре: фирма или частен майстор?

Има две основни категории ремонтни екипи: частни майстори и служители на ремонтни фирми.

Работа с частни майстори

Обикновено частните майстори предлагат по-ниски цени за услугите си в сравнение с фирмите за ремонт. Въпреки това, когато работите с тях, винаги съществува риск от измама - частните занаятчии не сключват договори, изискват авансово плащане преди започване на работа и могат да изчезнат, без да завършат проекта.

Освен това, частните майстори обикновено предоставят една или повече свързани услуги, като груби довършителни работи - шпакловка, шпакловка, подова замазка. Ще бъдете принудени да търсите външни изпълнители за водопроводни и електрически работи. Това отнема време и създава допълнителни рискове от работа с ненадежден екипаж.

Работата с частни занаятчии изисква постоянно наблюдение и независимо закупуване на материали. Някои екипи могат самостоятелно да закупят необходимите материали, но това също трябва да се контролира чрез разписки. Ще трябва да посещавате апартамента няколко пъти седмично, за да наблюдавате процеса на ремонт и да проверявате дали се спазват договореностите и сроковете за работа.

 

Ремонти в сервизни фирми

Друг вариант е да се свържете с фирми, които предлагат ремонтни услуги до ключ. Такива компании предоставят широка гама от услуги и могат да изпълнят пълния цикъл на ремонт от грубо довършване до пълна готовност на помещенията. В същото време вашето участие в процеса е минимално: изберете материали, цвят на стените, мебели и посочете предпочитанията за дизайн.

Често в допълнителни услуги можете да намерите:

— наличие на дизайнери, които ще помогнат при изготвянето на проект за ремонт;

— шоуруми с избор на материали за различни етапи на ремонта;

— доказани изпълнители за производство на мебели;

— изпълнители за монтаж на вентилационни системи, осветление и монтаж на прозорци.

Големите организации имат няколко екипа и могат да работят по няколко проекта едновременно, така че практически няма опашки при поръчка. Тези фирми обикновено имат система за проследяване на напредъка на промяната.

Например във фирма „Masters of Repair” на клиентите се предоставят снимки и видео от майстора 3 пъти седмично, за да се покажат резултатите от извършената работа.

Следователно не е необходимо лично да посещавате апартамента на всеки етап. Ако желаете, ремонтът може да се извърши без ваше участие, като ще видите апартамента в напълно завършен вид.

Естествено ремонтите в такива фирми струват с 10-15% повече от тези при частни майстори. Ето защо на етапа на избор на екип е важно да решите какво е по-приоритетно за вас: бюджетен вариант или спестяване на време и нерви.

 

Рискове при работа с частен майстор

 1. В началото на този списък най-честият проблем е изчезването на капитана след получаване на авансово плащане. Частните занаятчии често не осигуряват законово авансовото плащане, така че след като получат пари за материали и работа, те могат да изчезнат.
 2. Най-скъпата част от един ремонт са грубите и инженерните работи и именно за тях майсторите получават най-високо заплащане. Следователно, когато тези етапи във вашия апартамент приключат и бъдат платени, капитанът може просто да изчезне. Този проблем е един от най-честите, след които хората се обръщат към сервизна фирма за довършване на ремонта.

Струва си да се разбере, че изчезването на майстор преди началото на довършителните работи забавя завършването на апартамента, тъй като търсите нов господар, докато работата всъщност може да продължи. Освен това не всеки майстор ще се съгласи да завърши работата за някой друг или ще предложи да го направи на по-висока цена. Обикновено изчезналият майстор напуска апартамента с нискокачествена работа, което изисква допълнителни разходи за труд за преустройство.

 1. Ако бригадирът или майсторът не са граждани на Русия, търсенето им под отговорност за нарушаване на договора ще бъде практически невъзможно. Дори при граждани на Руската федерация връщането на пари може да бъде трудно, тъй като изисква да се обърнете към съда.
 2. Ако имате малко време или не сте готови да контролирате напълно процеса на закупуване на материали и извършване на работа, съществува риск да бъдете измамени. Например, често срещана ситуация е закупуването на нискокачествени суровини на цената на по-висококачествени. По този начин окабеляването може да бъде инсталирано с помощта на по-евтин и по-малко надежден кабел от този, за който сте платили. Ако не забележите това на етапа на инсталиране, ще срещнете проблеми по време на работа на окабеляването.
 3. В случай на конфликт или някакви проблеми на сайта (например изтичане), частният майстор може просто да напусне и да добави вашия телефонен номер в черния списък. Тогава в най-добрия случай ще останете с недовършен апартамент и проточен ремонт.
 4. Ако нещо се случи с майстора (например той нарани ръката си или се разболее), тогава той може да си позволи да вземе „отпуск по болест“. В тези периоди работата на обекта се преустановява.

Да, може да се намери отговорен и свестен частен майстор, но обикновено те ценят труда си и не са съгласни да работят за малко пари. Освен това ще трябва да чакате дълго време за такива майстори, тъй като те обикновено имат пълен график няколко месеца предварително.

 

Защо да изберете фирма за ремонт?

 1. Строително-ремонтните фирми имат работници, които следят процеса. В допълнение към бригадира има независим контрольор, който осигурява качеството на работа. Той също така взаимодейства с клиента и помага за изясняване на неясни технически проблеми. Такива компании често имат технически надзор, главни инженери, които следят за качеството и безопасността на трансформациите.
 2. Споразумението с фирмата не е просто копирано от интернет, а е изготвено от адвокат. Организацията поема задължения за спазване на посочените срокове за ремонт и фиксиране на цената. Договорът гарантира, че цялата работа ще бъде завършена от началото до края и екипът няма да изчезне в неподходящ момент.
 3. Ако нещо неочаквано се случи с член на екипа, компанията бързо ще намери заместник за него с помощта на координационния отдел. В този случай всички замени ще бъдат предварително съгласувани с Вас, клиента.
 4. Наличието на различни услуги позволява да се осигури апартаментът с всичко необходимо, включително мебели и уреди. В същото време компанията носи пълна отговорност за изпълнението на работата на всички етапи. Когато наемате отделни частни майстори за различни етапи на ремонт, най-вероятно ще срещнете ситуация, при която новият майстор ще критикува работата на предишния. Когато работите с една компания, такива проблеми не възникват, тъй като всички служители разбират, че ще завършат ремонта и се стремят да вършат работата си ефективно.
 5. Ако възникне конфликт с представител на екипа или бригадир, имате възможност да замените този член на екипа на място. В този случай няма нужда да прекъсвате договора с компанията и да търсите нов - всички замествания могат да се извършват в рамките на една организация.

 

Избор на фирма за ремонт: 6 точки

Потърсете в интернет

Първото нещо, което трябва да направите, е да въведете заявката „ремонтни компании в София“ в лентата за търсене. Прегледайте първите 10-15 страници с резултати и оценете удобството и качеството на фирмените уебсайтове: наличие на портфолио, рецензии, информация за компанията и нейния професионализъм.

Когато оценявате портфолио, е важно да проверите неговата автентичност. Може би сайтът има връзки към видеоклипове в YouTube със същите апартаменти? В противен случай можете да качите снимката в търсачката на Google и да проверите дали има сайтове, които не са свързани с компанията, които имат същите снимки. Ако такива сайтове съществуват, тогава най-вероятно портфолиото е фалшиво.

Повечето сайтове на фирми за ремонт имат раздел „Нашата работа/Проекти/Ремонти”, който може да се намери в менюто.

Време за отговор на заявлението

Трябва да оставите телефонен номер за обратна връзка на всички компании, които харесвате. Това обикновено изисква посочване на площта на апартамента, броя на стаите и, ако желаете, местоположението, вида на къщата и вида на ремонта.

Някои организации ви позволяват просто да оставите заявка с телефонен номер.

Обърнете внимание на скоростта, с която мениджърът ви се обажда обратно. Компания, която цени своите клиенти и има оптимизирани процеси, ще ви се обади обратно в рамките на 10 минути. На този етап можете да отсеете някои компании.

Комуникация с управителя

Когато ви се обадят, обърнете внимание на качеството на комуникацията на мениджъра. Изглежда ли професионалист? Колко учтиво говори и какви въпроси задава? Целта на обаждането е да Ви идентифицираме като потенциален клиент и да изясним дали имате нужда от ремонт в момента, от какъв ремонт се нуждаете и каква е квадратурата на апартамента. След това ще се осъществи взаимодействие с професионалисти за вашия тип ремонт.

Отпътуване на инженер-сметник

За да съставите оценка, трябва да направите измервания на вашия апартамент и да разберете вашите желания за ремонт. Затова инженер-сметник идва у дома ви. Всички изчисления без присъствието на оценител на място ще бъдат само приблизителни. В добрите компании посещението на инженер-оценител и изготвянето на точна оценка са безплатни услуги.

Обърнете внимание на следните фактори, когато се срещате с инженер по оценка на разходите:

- Да не е закъснял? Ако служител закъснее за първата среща, най-вероятно всички останали процеси в компанията ще протичат със закъснение.

— Колко компетентен е майсторът? Подгответе списък с въпроси като „Как може да се направи това и това?“ за проверка на знанията. Ако той отговаря уверено и не се губи, тогава ще можете да оцените неговата компетентност, дори ако сами не разбирате областта на ремонта.

— Разберете дали компанията предлага услугите, от които се нуждаете. Ако планирате да се преместите в апартамента веднага след приключване на работата, проверете дали оборудването е снабдено с мебели и всичко необходимо. Ако желаете ремонт по дизайнерски проект, информирайте се за наличието на дизайнери във фирмата. Комуникацията между служителите на една и съща компания винаги е по-ефективна, отколкото между отделни специалисти.

След като съставите оценка, оставете 2-3 компании, които ви подхождат.

Посещение на офис

Сравнете оценките на компаниите и обърнете внимание на посочването на цената на всеки материал и вид работа по име. Най-евтината оценка обикновено не е най-добрата. Ако нещо е скрито в оценката на компанията (например има само общи имена на работа), тогава е по-добре да не се занимавате с това.

Не се препоръчва да сключвате споразумение извън офиса на компанията - това се счита за опасен знак. Горещо препоръчваме да посетите офиса на фирмата преди подписване на договора. Това трябва да е истински офис с табела и работещи служители, а не наета зала за срещи в бизнес център.

Избор между фирми

Най-често на този етап оставате с избор между две компании. Ако оценката е попълнена правилно, посетили сте офиси, които ви вдъхват доверие, тогава е по-добре да изберете компанията, която ви харесва най-много.

Съсредоточете се върху вътрешното си усещане - в крайна сметка тази компания ще отговаря за качеството на трансформациите във вашето жилищно пространство. Ако имате подозрения или несигурност, тогава трябва да откажете тази компания. По-добре е да сключите споразумение с тези, които не предизвикват у вас никакви съмнения.

Можете да изчислите цената на ремонта в нашата компания точно сега! След като попълните формуляра, оставете вашите данни за контакт, за да можем да се свържем с вас и да организираме посещение.