Представяме ви предимствата и недостатъците на двата най-популярни и издръжливи материали, за да изберете този, който най-добре ще ви пасне.

 

Най-голямото предимство на бетонова пътна настилка е дълготрайността. Издържайки средно 20-40 години, настилката от бетон може да се похвали с два до четири пъти по-дълъг живот от асфалта. Може да се изненадате но бетонът е рециклируем материал, натрошен може да се използва по различни начини. Тази здрава повърхност е по-малко склонна към пропадане и образуване на коловози. Въпреки че не е имунизиран срещу цикъла на замръзване-размразяване, бетонът е по-устойчив. Там, където асфалтът има тенденция да става крехък с течение на времето, бетонът е по-здрав.

Въпреки че бетонът издържа дълго време, ремонтът му е изисква повече време и по-сериозна инвестиция. Бетонът също не винаги осигурява гладко возене. Бетона абсорбира по-добре различните видове химикали, които се разливат от моторните средства. Този материал също е по-податлив на подхлъзване по време на дъжд или сняг.

 

Асфалтът има атрактивна ценова точка, въпреки, че цените бавно започнаха да се покачват с течение на времето. Подобно на бетона, асфалтът е 100% рециклируем. Когато се разтопи, може да се използва отново за асфалтиране на улици , дворове и т.н. Асфалтовото покритие се усеща по-тихо от бетона, по-добро сцепление и устойчивост при плъзгане. Поглъщането на топлина в асфалта създава идеална атмосфера за топене на снега и изпаряване на влагата. Процеса на асфалтиране е по-евтин и бърз за краткосрочни проекти.

 

Няма еднозначен отговор на въпроса кой материал е за предпочитане. Когато се опитвате да решите между бетонни и асфалтови пътища, важно е да вземете предвид спецификата на вашия проект преди всичко.