Ще ви кажем защо имате нужда от акцентна стена и как да я подредите правилно. В тази статия ще намерите решения за всеки интериор.

Съдържание:

Акцентна стена: задачи

 • Освежете интериора. Мислили ли сте вече за интериора на апартамента до най-малкия детайл, но сега изглежда сякаш нещо липсва в него? Или предишният дизайн е скучен? Може би акцентната стена е точно това, от което се нуждаете. Тя незабавно ще направи интериора по-енергичен и оригинален.
 • Настройте визуално пространството. Такава стена е мощен инструмент, благодарение на който можете да скриете недостатъци в оформлението на стаята. Например, ако стаята е твърде удължена, изберете централната част на дългата стена. Това ще помогне за „събиране“ на пространство чрез визуално издърпване на страничните части към централната ос.
 • Зоново пространство. С акцентна стена можете да разделите стаята на различни сектори. Украсете стена в една част от хола в наситени топли цветове и този ъгъл ще се превърне в трапезария. А останалото пространство, проектирано в спокойни цветове, ще се превърне в място за релакс. Моля, обърнете внимание, че този ефект се постига не само за сметка на цвета. Контрастите на текстурите изглеждат не по-малко впечатляващи.

Коя стена да акцентира?

 • Ако целта ви е ярък декор, съсредоточете се върху стената, която първо се вижда. В повечето случаи това е пространството срещу вратата.
 • Ако използвате контрастен дизайн, за да промените визуално формата на стаята, работете с "проблемната" стена. Боядисайте далечната равнина, която искате да приближите, в меки топли тонове: горчица, кафяво, маслинено. За стена, която трябва да бъде отдалечена оптически, са подходящи тъмни студени цветове: синьо, лилаво или сиво. Те придават дълбочина на стаята.
 • Ако искате да разделите пространството на зони, изберете свободна стена в по-малка част от нея. В някои случаи е достатъчно само едно парче, за да ви спаси от опасността от претоварване на ситуацията.

Правила за дизайн на акцентни стени

 • Само една стена може да бъде подчертана. Пренебрегвайки това правило, рискувате да получите разнороден и крещящ интериор.
 • Водете се от принципа 60/30/10. 60% от помещенията трябва да се държат в неутрална палитра. 30% могат да бъдат запазени за акцентиращи цветове. За да предотвратите „висенето във въздуха“ на яркия фрагмент, подпрете го с детайли, които са сходни по тон или щампа - завеси, килими, картини. За останалите 10% използвайте трети нюанс, за да направите цялостната гама по-интересна.
 • За да не се изчисли погрешно с тона, проверете с цветното колело. Комбинациите от цветове, разположени в противоположни точки на спектъра, изглеждат най-изгодни.
 • Преди да добавите акцент към стената, помислете за местоположението на мебелите. В противен случай това парче декорация може да бъде затъмнено от големи предмети и неговият изразителен потенциал ще бъде пропилян.

Какви материали да използвам?

 • Боя. Най-простият вариант на дизайн за акцентна стена е интериорната боя с богат цвят. Ако този декор ви се струва тривиален, опитайте да използвате текстурирани композиции или комбинирайте матови и лъскави текстури.
 • Декоративна мазилка. Ако решите да работите с текстури, оценете възможностите на симулираната мазилка . С умело боравене може да имитира повърхността от натрошена коприна или кожа, естествен камък или груб бетон.
 • Течен тапет. Може да се създаде ненатрапчива безшевна текстура с помощта на течен тапет. Формулировки с минерални чипове и целулозни или тъканни влакна ще осигурят необичаен визуален и тактилен ефект.
 • Тапет. Тапетът с красив орнамент или фототапет ще добави изразителен щрих към вашия интериор. За тази цел е по-добре да вземете материал с голям абстрактен модел. Малките флорални шарки също могат да изглеждат хармонично, но тогава трябва да ограничите довършителната площ до няколко квадратни метра. Не се препоръчва използването на други отпечатъци.
 • Плочка. Керамиката отваря широки възможности за акцентно завършване. С него можете да украсите стената с мозайки или да повторите текстурата на камъка. Също така трябва да обърнете внимание на гипсовите плочки: те са подходящи за имитация на модерна тухлена зидария.
 • Дърво. За акцентна стена в интериори с естествени материали можете да използвате дърво или неговите аналози. Това ще помогне за облицовка, паркетна дъска, ламинат и дори широкоформатен порцеланов камък.
 • PVC или MDF панели. Декоративните стенни панели са полезни за бързо и лесно довършване. Изберете продукти с висококачествена имитация на естествен материал или интересен модел и половината работа е свършена!

Акцентна стена в интериора

 • Акцентна стена в хола. Преценете колко често стената ще се появи в полезрението на тези, които се отпускат в хола. Активният акцент е добър за създаване на първо впечатление, но постоянното му присъствие пред очите ви може да бъде уморително. Ако пространството около телевизора или камината стане акцент, изберете успокояващи цветове за него. Ярки нюанси ще бъдат подходящи за стена зад диван или фотьойли.
 • Акцентна стена в спалнята. Тази стая обикновено е украсена с парче в главата на леглото. Ако стаята е малка, можете да изберете цялата стена. За това са подходящи меки, умиротворяващи цветове и ненатрапчиви щампи.

Друг вариант е да се проектира работната зона. Ако използвате спалнята като кабинет, оцветете разделението на пространството. Препоръчително е да изберете нюанси, които допринасят за концентрацията на вниманието, но в същото време не влизат в дисонанс с цветовата схема на спалнята: синьо, наситено синьо, тревисто зелено, кафяво.

 • Акцентна стена в кухнята. Тук кухненската престилка най-често действа като акцентна стена. Използвайте практични плочки, за да изобразите тухлена зидария или мозаечни плочки по фона.

Акцентната стена в трапезарията изглежда не по-зле. Ако в кухнята не само готвите, но и вечеряте, цветният контраст ще очертае въображаема граница между частите на стаята.

 • Акцентна стена в банята. Акцентите също ще бъдат на място в банята. Например можете да украсите пространството около ваната, душ кабината или огледалото с контрастни плочки.
 • Акцентна стена в детската стая. В детската стая се отличава игрална или работна зона с помощта на декорация. В ъгъла за игри можете да залепите тапети с цветни рисунки и анимационни герои, а на стената близо до масата има голям фотопанел с географска карта. Шиферната стена също е добро решение. Покритата с боя с шисти повърхност не само ще даде стимул на детето да прояви креативност, но и ще се превърне в акцент.