Осигуряването на защита и сигурност на недвижимото имущество отдавна се е превърнало в необходимост. Хората все по-често прибягват до покупката и използването на охранителни ролетки, а положителните мнения за тях в интернет постоянно се увеличават.

Какво е характерно за съвременните охранителни ролетки?

Съставени са от свързани помежду си много на брой отделни метални ламели, образуващи гъвкаво правоъгълно платно. То се спуска и навива на руло в кутия, намираща се в горната част на вратата. Платното на ролетката се движи вертикално нагоре и надолу по П-образна рамка със странични водачи, позволяващи правилното и плавно лагеруване на всеки от ламелите. Те са изработени от метални сплави с дебелина 0,4, 0,5 мм, което ги прави достатъчно надеждни и здрави за обезопасяване и защита от вандалски прояви.

Охранителните ролетки намират приложение в преходните входно-изходни отвори на различни търговски, частни и бизнес сгради. Според G-Fenster днес има доста фирми, предлагащи готови решения или производители на модели по индивидуални размери. Нека обърнем внимание на отделните видове и на това как да направите своя правилен избор.

Какви гаражни ролетни врати има?

На отрасловия пазар има различни видове качествени охранителни ролетки, отличаващи се по различни особености:

  • по тип на оплетката – могат да бъдат плътни или плетени. Във втория случай се осигурява видимост отвън. Намират приложение за търговски сгради и магазини. Често се срещат и като решетъчни щори;
  • плътни ветроупорни – осигуряват плътна закритост и липса на каквато и да е видимост във вътрешността на помещението. Подходящи са за обезопасяване при частни помещения: гаражи, складове, халета и др.;
  • по тип на задвижването – делят се на автоматизирани и ръчни. Първите са със специален задвижващ механизъм и електродвигател, който се стартира с дистанционно управление. При вторите се използва физическа сила за отваряне и затваряне;
  • според материала на профилите – стоманени или алуминиеви. Първите са здрави и устойчиви на вандализъм, но са изключително тежки. Вторите са по-леки и с възможност за допълнителен пълнеж, осигуряващ топлоизолация.

Какви цветове да изберете?

Разнообразието от цветове на охранителните решетки в специализираните магазини и фирми са толкова много, че понякога е трудно да изберем най-подходящите. При определяне на цвета, важно е да се вземе под внимание цветовото оформление на сградата отвън и да се подбере специален нюанс, който най-добре се съчетава и вписва с всичко останало.

Цените на съвременните охранителни ролетки са достатъчно достъпни, което ги прави и все по-предпочитани, а наличието на специализирани фирми производители дава възможност за избор.