Фактът, че селската или градска  къща изисква внимание, е известен на всеки собственик. С течение на времето стават очевидни различни проблеми и недостатъци, има елементарно желание да се направят промени в интериора. Но откъде да започнете ремонта на къщата? Правилният отговор ще ви помогне да намерите съветите на професионалисти, представени в нашата статия.

Съдържание:

Предимствата при ремонта на къща в сравнение с апартамент

 

 

Когато започва да се ремонтира къща в София, собственикът е свободен от редица ограничения, присъщи на жилищния въпрос, по-специално:

 • трансформациите могат да засегнат не само отделни помещения вътре в сградата, но и екстериора;

 

 • продължителността и графикът на работа се определят от възможностите и желанията на собственика - отсъствието на съседи ви позволява да започнете ремонт по всяко време, да го извършвате без спиране, предвидено от закона;

 

 • строителните материали могат да бъдат закупени предварително и съхранявани в двора, което е много удобно предвид колебанията в цените.

 

Откъде да започнете ремонта на къща: извършване на проверка и анализ

 

Всяка къща има свои собствени специфики. Проверката на сградата отвътре и отвън ще помогне да се определи необходимото количество работа в конкретна ситуация. Обърнете специално внимание на състоянието на електрическото окабеляване и комуналните услуги. Запишете всички намерени повреди. Така че можете да решите колко значителен ще бъде ремонтът на къщата и къде да го започнете.

Намерете отговори на следните въпроси:

  1. Колко планирате да похарчите;
  2. Какъв е видът на неизправността и степента на повреда;
  3. Имате ли опит с ремонти?

 

Когато планирате ремонта на селска или градска къща, вземете предвид сезонността на работата. Така че през лятото е препоръчително да започнете ремонт на покрива и отстраняване на неизправности в отоплителната система, а вътрешната украса, ако има отопление, може да бъде преместена до края на есента или зимата.

 

След като оцените състоянието на къщата и анализирате собствените си възможности, ще разберете естеството на ремонта, което определя необходимостта от строителни материали, разходите за пари и време. Според сложността на ремонта може да се раздели на следните видове:

 • Основен . Обхватът на работата включва подмяна на дограма и врати, покриви, комунални услуги, демонтаж на стари подове, полагане на нови покрития, възстановяване на основата, довършителни работи и изолация на фасадата.

 

 • Козметичен . Това включва отстраняване на незначителни повреди, декоративно покритие на повърхностите в помещенията.

 

 • Дизайнерски . Радикална трансформация на пространството, като се започне с разработването на дизайнерски проект. Всички работи и подбор на материали се извършват в съответствие със съвременните европейски изисквания и стандарти.

 

Ако финансовите възможности са ограничени, струва си да започнете ремонт от комбиниран тип. Включва неотложни дейности, както и вътрешна декорация и обновяване на фасадата, които ще преобразят къщата, без да изисква значителни инвестиции. 

 

Вземете желания резултат като основа за планиране на ремонт. Още по-добре е идеите ви да бъдат прехвърлени на хартия. Визуализацията ще ви улесни да се придържате към целта си. Знаейки какъв трябва да бъде резултатът, можете да започнете да съставяте план.

Моля, имайте предвид, че строителната техника трябва да има свободен достъп до обекта. Този детайл често убягва от вниманието на разработчиците и едва ли е известен на собственика на къщата. Не е желателно строителните материали да се излагат на повреди и замърсявания, така че помислете предварително за възможността за доставката им директно до мястото на ремонт.

 

План и етапи при ремонт на къща

 

След като е изготвил подробен работен план, посочващ последователността на действията, изчисленията, необходимите материали на всеки етап и друга важна информация, собственикът на къщата улеснява по-нататъшната работа.

Обикновено процедурата е както следва:

  1. Обучение;
  2. измервания;
  3. Изготвяне на бюджет;
  4. Закупуване на материали;
  5. Ремонт на отделни стаи в къщата.

 

Основните цели, които се преследват на етапа на подготовка за ремонт на къща, са изборът на стилистични решения, създаването на дизайнерски проект, изборът на подходящи материали и търсенето на надеждна строителна компания. Работата с професионален екип от специалисти ще помогне значително да се ускори ремонта и да подобри нивото му на качество.

 

Самостоятелната работа може да ви спести пари, ако времето ви позволява и имате правилните работни умения. Най-често можем да говорим само за действия, които не изискват квалификация. Но определено е необходимо при извършване на основен ремонт или козметичен ремонт. В повечето случаи самостоятелната работа значително увеличава времето за изпълнение и риска от грешки.

На следващия етап се правят необходимите измервания, изготвя се оценка. Важно е измерванията да се извършват възможно най-точно, тъй като в съответствие с получените данни ще бъде изчислено необходимото количество строителни материали. Необходими са и измервания при преместване или разширяване на врати и преустройство, ако говорим за основен ремонт.

 

Струва си да вземете сериозно оценката на разходите, трябва да вземете предвид всички необходими материали и тяхната цена.

За удобство информацията може да се комбинира в блокове, например:

 • Проектни материали - грунд, шпакловка, строителни смеси, насипни смеси и други.
 • Довършителни материали - подови настилки, боя, тапети и така нататък.
 • Разходни материали.

Самостоятелният ремонт на селска къща е невъзможен без специални инструменти, така че трябва да планирате разходите за закупуването им. В случаите, когато ремонтът на селска къща ще се извършва от екип от работници, тези разходи могат да бъдат избегнати.

Купуването на всичко необходимо за извършване на ремонт е следващата стъпка. Най-изгодните опции ще ви помогнат да се запознаете с офертите на сайтовете на различни строителни магазини.

 

Материали за ремонт на къща

 

Когато се определи видът на ремонта, започват да се избират материали, да се изчислява необходимото им количество и да се състави списък с инструменти и необходимите приспособления.

Акрилно или латексно покритие - възможност за икономично актуализиране на фасадите на дървена къща. Материалът ще ви струва по евтино, но в същото време вие ​​не само ще предпазите повърхността от отрицателните въздействия на климата, но и ще можете да запазите текстурата на дървото.

Къща, изработена от трупи или дървен материал, се обработва с импрегнации след предварителна подготовка. Ремонтът на такава конструкция трябва да започне с запълване на шевовете и пролуките между короните. Уплътнителят на основата на юта, лен или полимер ще свърши добре работата.

 

Външните стени на блокова или тухлена вила могат да бъдат обработени с акрилна или силиконова външна боя. Допълнителното използване на грунд ви позволява надеждно да защитите фасадата, да подобрите нейната адхезия и да намалите цената на финишното покритие.

 

Таблицата предоставя информация относно различните варианти за довършване на външни стени, както и тяхната средна цена:

 

Изолирането на покрива и стените с материали като минерална вата, експандиран полистирол, пръскана полиуретанова пяна ще ви помогне да защитите къщата от загуба на топлина.

 

Как да започнете ремонт в къща

 

Последователността на извършване на вътрешна работа влияе върху качеството и времето на резултата. Трябва да се спазва следният ред:

 • извадете всички мебели от стаята;
 • сигурно покрийте онези интериорни предмети, които остават в ремонтираната стая;
 • демонтирайте стари покрития и елементи;
 • подмяна или ремонт на прозорци;

 

 • подменете комуникациите и окабеляването;
 • подгответе повърхностите за по-нататъшна работа.
 • започнете да ремонтирате тавана;
 • монтирайте ключове и контакти;
 • извършване на монтаж на подови настилки;
 • монтирайте врати;
 • извършване на необходимата работа със стените;
 • монтирайте первази и ленти.

 

Нека разгледаме всички горепосочени точки по-подробно. Преди започване на ремонт, мебелите и личните вещи трябва да бъдат извадени от помещенията, където се планира да се извърши работата. Тези предмети, които не могат да бъдат извадени, трябва да бъдат покрити.

Операциите по разрушаване, извършени първо, могат да включват подмяна на прозорци и врати, премахване на прегради, премахване на стари покрития, почистване на повърхности и др. В някои случаи е препоръчително да спасите стари прозорци и первази, като ги поправите. Във всеки случай те също се нуждаят от защита от повреда, като други интериорни предмети, оставени в стаята.

 

Окабеляването и комуникационните системи трябва да бъдат подменени, преди да започне обработката на повърхността. След като завършите всички необходими чернови, можете да започнете да изравнявате тавана, стените и пода, да инсталирате и изграждате ниши, да инсталирате няколко нива на тавана, ако това е предвидено във вашия проект.

Следващата стъпка е декоративна облицовка и декорация на тавана. На този етап се монтират таванни цокли. След приключване на изброените работи се пристъпва към монтаж на контакти и ключове, а след това - към подовата настилка.

 

Препоръки:  обърнете специално внимание на състоянието на пода. След като го прегледате внимателно, определете кои трупи са изгнили и трябва да бъдат подменени, намерете повредени или деформирани участъци от подовата настилка. Работата с ламинат и паркет е опростена от специалния дизайн на самите материали, което улеснява премахването на отделни елементи. Що се отнася до подовите настилки от естествено дърво, подобна работа ще изисква внимателно разхлабване на крепежните елементи с издърпване на нокти. Пролуките между дъските се запълват с шпакловка или синтетичен шнур, импрегниран с PVA лепило.

Декорацията на стени е набор от работи, които трябва да започнат по-близо до завършването на ремонта. Конкретният списък с действия ще зависи от вида на материала, избран от собственика на  къщата. Всички действия трябва да се извършват по определен план.

Следните покрития са най-популярни:

 1. Декоративно боядисване;
 2. Изработка на мозаечно пано;
 3. Завършване с гъвкав камък;
 4. Декоративна мазилка;
 5. Монтаж на естествен камък.

Изброените видове строителни материали изискват знания и умения при използването им. Ето защо висококачествените ремонти и атрактивният външен вид на селска къща са дело на професионалисти. По-простите опции за довършителни работи днес са тапети и монтаж на пластмасови и MDF панели.

 

Монтажът на ленти и подови цокли завършва ремонтните дейности. Но не бива да забравяме: реконструкцията на къщата трябва да започне с предварително координиране на действията със съответните органи. За да направите това, ще трябва да подготвите пакет от документи.

Къщата може да бъде актуализирана без основен ремонт, но говорим само за интериора. Избирайки ярки и съвпадащи текстилни елементи на декора, завеси и калъфи за мебели, възглавници, одеяла и други подобни, можете да преобразите стаите до неузнаваемост. Пренареждайки и внимателно подбирайки аксесоарите, вие завършвате интериора, а правилно поставените източници на светлина ще подчертаят ефектно направените от вас промени.

 

Как да ремонтирате къщата отвън

 

Какъвто и вид ремонт да решите да започнете, обхватът на планираната работа и техният конкретен списък ще бъдат определени в съответствие с вида и естеството на повредата на даден елемент.

фондация

Малките дефекти в основата могат да бъдат отстранени чрез допълнителна зидария на мястото, където се установява повредата. Видимото унищожаване по периметъра изисква по-сериозни действия и спазване на определена последователност.

Редът на работа е както следва:

  1. Почистване на повърхността от замърсители;
  2. Окопно оборудване по протежение на основата;
  3. Укрепване на конструкцията с котви и метална мрежа;
  4. кофражна конструкция;
  5. Изливане с бетонов разтвор.

 

Основата трябва да бъде завършена чрез нанасяне на специално покритие на силикатна основа или облицовка с материали, след като е придобила здравина.

Покрив

Пукнатините, както и гниещите участъци от системата на фермите се ремонтират с помощта на подходящо парче дъска или дървен материал. За да издържат дървото и крепежните елементи по-дълго, върху повърхността им се нанасят специални защитни средства.

По-нататъшната работа варира в зависимост от вида на покрива, което се случва:

 • метален. Малките драскотини и дефекти могат да бъдат запълнени със силиконова шпакловка, но ако повърхността е претърпяла значителна деформация, повреденият лист трябва да бъде заменен със задължително фиксиране със самонарезни винтове.

 

 • цимент-пясък или керамика. Повредената плоча се демонтира, повърхността се почиства от остатъците от старата замазка. На свободното място се полага цял елемент, получените фуги се запълват с пресен разтвор от пясък, вар и кълчища.

 

 • под формата на гъвкава плочка. Течовете в резултат на изместването на листовете се елиминират чрез актуализиране и полагане на нови елементи, които се фиксират внимателно с лепило или пирони.

 

Ако се открият по-дълбоки повреди, трябва да се смени не само покривът, но и други деформирани конструктивни елементи.

комуникации

Операциите с инженерни мрежи са технически сложни и изискват професионални умения. Особено трудно се работи с метални тръби.

 

Металопластичните или полимерните тръби са много по-лесни за подмяна, отделни сегменти могат да бъдат свързани както с помощта на специално оборудване, така и с профилни елементи.

Какво трябва да знаете, когато предприемате основен ремонт на къща

 

Значи сте решили да ремонтирате. Няма как да забавите времето и да разсрочите работата за друг период - конструктивните елементи са порутени, всяко забавяне само ще влоши ситуацията. Трябва да работите усилено, но възникват много въпроси: откъде да започнете ремонта на къща, каква е последователността на действията, на кого да поверите работата и възможно ли е да спестите пари, като го направите сами?

 

Откъде да започнете основен ремонт на къща?

 

Преценете обективно ситуацията – колко работа е планирана, имате ли необходимите знания и умения, достатъчно ли са средствата. Най-добре е да поверите ремонта на къща на екип от работници със съответен опит, ръководен от добър бригадир. Специалистите ще оценят съществуващите щети, ще предложат проект за основен ремонт на къщата и ще отговарят за резултата в случай на проблеми. Предимството е, че не е нужно да харчите пари за закупуване на инструменти, често скъпи.

 

Често обстоятелствата изискват икономично изразходване на бюджета и това принуждава собственика на къща да поеме много строителни операции. Ако това е вашата ситуация, започнете ремонта, като съставите подробен план: определете какво точно трябва да бъде заменено - необходими са покривът, комуникациите, прозорците, вратите или фасадата. Може би ще преразгледате списъка с елементи, за да бъде променен радикално. Изчислете предвидените инвестиции много внимателно и подробно, направете оценка, направете изчисление за всеки обект:

 1. Измерете площта на всички повърхности поотделно: таван, стени, под;
 2. Измерете дължината на тръбите, проводниците за комуникации;
 3. Въз основа на получените данни изчислете необходимото количество материали: тухли, плочки, тапети, подови настилки и т.н.

 

Какви са етапите на основния ремонт на къща?

 

Основният ремонт включва фасадни работи, подмяна на инсталации и вътрешна декорация.

По-добре е да поверите подмяната на комуникациите на професионалисти. Самостоятелните действия с водоснабдителни мрежи, канализация, електрическо окабеляване, отопление, вентилация и газоснабдяване могат да доведат не само до различни неизправности по време на последваща експлоатация, но и допълнителни разходи за тяхното отстраняване, а в някои случаи и да създадат ситуации, опасни за здравето на жителите на къщата.

 

Монтаж на врати и прозоречни конструкции - на пръв поглед не е толкова трудна задача. Въпреки това, не вземайте прибързани решения. Монтирането на пластмасови прозорци без необходимите професионални познания е рисков бизнес. Грешки в измерванията, неспазване на технологията за монтаж могат да причинят нарушение на геометрията на конструкцията, което ще се отрази негативно на топло и звукоизолацията. Напротив, вратите могат да се монтират самостоятелно, следвайки очертания план:

 • старата врата, заедно с рамката, трябва да бъдат демонтирани;
 • монтирайте нова рамка на вратата в отвора;
 • всички пролуки между рамката и отвора се запълват с монтажна пяна, след изсъхване се нанася мазилка върху стената;
 • на предварително смазани панти се поставя нова врата.

 

Вече обсъдихме основата по-горе. Още веднъж подчертаваме, че откритите пукнатини трябва да бъдат поправени, в противен случай с течение на времето къщата ще се утаи и ще трябва да бъде укрепена.

Ремонтът на покрива често се включва в списъка на работите, когато се планира да се извърши основен ремонт на къща. Може да се сблъскате с необходимостта да демонтирате покритието и да го замените, да осигурите топло и звукоизолация на тавана. Необходимо е да се оцени състоянието на рафтовата система: ако повече от 50% от общата площ е засегната от гниене, основен ремонт не може да бъде избегнат. При избора на покривни материали трябва да се даде предпочитание на метални плочки или ондулин.

 

Също така си струва да започнете външна работа след задълбочена проверка на стените - ако те са водени, е необходимо да се разглобят и полагат отново. Ако повърхностите са в добро състояние, тогава фасадата може да бъде завършена, като първо се отстрани старото покритие и се поправят пукнатините. Може да се наложи да изолирате стените и е важно да определите както метода на топлоизолация (вътрешна или външна), така и технологията на изолация: „мокър метод“ или шарнирни вентилирани фасади.

 

Самите довършителни работи са следващата стъпка. Във всеки ценови сегмент можете да намерите подходящия материал - от тухлена зидария до пластмасови панели или декоративни камъни - който се нанася върху грундирана повърхност, така че резултатът ще бъде по-добър и по-траен.

Ремонтът вътре в помещенията на селска или градска къща започва след приключване на всички външни работи. Най-добре е да започнете с баните и кухнята, като се придържате към следната процедура:

  1. Демонтаж на стари водопроводи и тръби;
  2. Монтаж и настройка на електрическо оборудване;
  3. Извършване на ВиК работи;
  4. Подравняване на стени и под;

 

  1. Производство на плочки;
  2. Ремонт на тавани;
  3. Монтаж на интериорни врати;
  4. ВиК инсталация.

 

Последният етап от основния ремонт на къща е довършителните работи на стаите. Трябва да започнете с премахване на стари покрития и изравняване на повърхности. Окачените тавани са естетически приятни и много удобни, така че ако средствата позволяват или сте наясно с печеливши промоции на фирми за монтаж на тавани, по-добре е да изберете тази опция. Подовите настилки са представени с материали с различни текстури и цветове, изберете това, което отговаря в по-голяма степен на вашите желания - ламинат, линолеум, паркет, килим. Ако имате нужда от изолация у дома, използвайте системата "топъл под".